10 μουσεία σε όλο τον κόσμο που μπορείς να επισκεφθείς από την οθόνη του υπολογιστή σου

Μουσείο του Βαν Κονγκ
Generale repetitie Nieuwe entree

Η εποχή που η επίσκεψη σε ένα μουσείο σήμαινε αποκλειστικά μία περιήγηση στα εκθέματα με τον επισκέπτη να έχει το σχετικό βιβλίο – οδηγό στο χέρι και να διαβάζει τις πινακίδες δίπλα από τα εκθέματα προκειμένου να μάθει τι είναι αυτό που βλέπει έχει κλείσει ήδη τον κύκλο της. Τα μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, προσφέροντας πλέον και την ευχέρεια να το… επισκεφθείς, χωρίς τη φυσική σου παρουσία.

Από το σπίτι, από την άνεση του καναπέ, μόνος ή μαζί με όλη την οικογένεια έχεις πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθείς σε εκατομμύρια εκθέματα σε όλο τον κόσμο, σε χώρους ιστορίας, κλασσικής και μοντέρνας τέχνης. Να γνωρίσεις μουσεία στα οποία είτε έχεις αναβάλλει την επίσκεψη είτε είναι δύσκολο να επισκεφθείς.

Παρακάτω μπορείς να βρεις 10 μουσεία από όλο τον κόσμο που πρέπει να περιηγηθείς από τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή:

Μουσείο Γκούγκενχαϊμ (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

To διάσημο μουσείο τέχνης της Νέας Υόρκης, το κτίριο του οποίου έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς προσφέρει online ένα μεγάλο αριθμό των εκθεμάτων του. Η περιήγηση γίνεται κατά κύριο λόγο με στατικές εικόνες και περιγραφές των έργων, ενώ έχετε την ευχέρεια να περιηγηθείτε σ’ αυτά ανάλογα με τη θεματική κατηγορία τους. Στο υλικό που είναι διαθέσιμο μπορείτε να βρείτε και ηχογραφήσεις που αφηγούνται την ιστορία του μουσείου και εκθέσεων.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Λονδίνο, Αγγλία)

Ανάμεσα στα μουσεία που μπορούμε να βρούμε στο project Google Arts & Culture είναι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. Ένα από τα διασημότερα του είδους και παρουσιάζει με εκθέματα και διαδραστικές τεχνικές την εξέλιξη του πλανήτη, των ορυκτών, των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Στην εικονική περιήγηση από τον υπολογιστή μπορείτε να βρείτε σχεδόν 300.000 από εκθέματα του μουσείου, όπως επίσης και να περιπλανηθείτε στους εντυπωσιακούς χώρους του, μέσω της υπηρεσίας Street View.

Μουσείο Βαν Γκογκ (Άμστερνταμ, Ολλανδία)

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Στην περιήγηση μπορείτε να θαυμάσετε περισσότερους από 4000 πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με τις περιγραφές τους αλλά και πλήθος πληροφοριών για την τεχνοτροπία, τα χρώματα, αλλά και συγκεκριμένα έργα του Επιπλέον, υπάρχει πλούσιο υλικό από έργα σύγχρονων με τον Βαν Γκογκ καλλιτεχνών (Λοτρέκ, Γκογκέν κ.α.), αλλά και άλλων προγενέστερων που επηρέασαν τη δουλειά του Ολλανδού ζωγράφου.

Generale repetitie Nieuwe entree

Θέατρο Μουσείο Νταλί, (Φιγέρας, Ισπανία)

Στη γενέτειρα του σπουδαίου Ισπανού καλλιτέχνη, το Θέατρο Μουσείο Νταλί είναι το μεγαλύτερο σουρεαλιστικό μουσείο του κόσμου και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι το τρίτο μουσείο στην Ισπανία, με βάση τις επισκέψεις. Στους χώρους του φιλοξενούνται περίπου 1500 εκθέματα, καλύπτοντας όλες τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις του Σαλβαδόρ Νταλί. Από σκίτσα και σχέδια μέχρι ολόκληρες εγκαταστάσεις, η περιήγηση μας δίνει μια πλούσια εικόνα της καλλιτεχνικής ευφυίας και της αχαλίνωτης φαντασίας του.

Μουσείο αποτυχημένων σχέσεων (Ζάγκρεμπ, Κροατία – Λος Άντζελες, ΗΠΑ)

Ακόμα και αν βρεθείς κάποια στιγμή είτε στην πρωτεύουσα της Κροατίας είτε στη Δυτική ακτή των ΗΠΑ ίσως αυτό το μουσείο δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά σου. Είναι λοιπόν ευκαιρία να το ανακαλύψεις από τον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή. Ένα μουσείο προσωπικών ιστοριών και σχέσεων που δεν προχώρησαν, όπως αυτές αντανακλώνται από αντικείμενα που έχουν δωρίσει οι κάτοχοί τους. Η περιήγηση δεν είναι τόσο διαδραστική όσο συναντάμε σε άλλα μουσεία. Είναι όμως μια «ιδέα» εντελώς διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει και αξίζει να την ανακαλύψουμε.

Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης (Ρώμη, Ιταλία)

Ακόμα ένα μεγάλο μουσείο του κόσμου που συμπεριλαμβάνεται στο project Google Arts & Culture. Η Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης στη Ρώμη διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ζωγραφικής και γλυπτών του 19ου και του 20ου αιώνα στην Ιταλία με έργα τόσο Ιταλών όσο και σπουδαίων διεθνών καλλιτεχνών. Από τον υπολογιστή σας μπορείτε να θαυμάσετε 450 εκθέματα της Πινακοθήκης, όπως επίσης και να κάνετε πέντε διαφορετικές βόλτες (μέσω Street View) στους χώρους της.

Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων (Κάιρο, Αίγυπτος)

Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο, με το μεγαλύτερο αριθμό εκθεμάτων της ιστορίας των Φαραώ και της Αιγύπτου. Στο site του έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε και με μία εικονική βόλτα σε όλους τους χώρους του, διαβάζοντας πληροφορίες για τα εκθέματα όπως επίσης και να δείτε στατικές εικόνες με τις απαραίτητες περιγραφές. Αμέσως μετά, ρίξτε και μια ματιά στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, δίπλα στις πυραμίδες της Γάζας, που θα στεγάζει από τα τέλη του 2020 τους θησαυρούς της αιγυπτιακής ιστορίας και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο παγκοσμίως αρχαιολογικό μουσείο.

Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)

Η «επίσκεψή» σας στο Μουσείο Ερμιτάζ θα πλημυρίσει με χρώματα την οθόνη του υπολογιστή σας. Το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο διαθέτει μια ολοκληρωμένη online παρουσία, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευχέρεια να θαυμάσει την τεράστια συλλογή του (περισσότερα από 3 εκατομμύρια εκθέματα), που περιλαμβάνει πολύ γνωστά έργα κλασικών δυτικοευρωπαίων ζωγράφων και καλλιτεχνών, συλλογές κοσμηματοποιίας και εκθέματα από διάφορες περιόδους της ιστορίας αρκετών χωρών. Μιραϊκάν (Τόκιο, Ιαπωνία)

Το Εθνικό Μουσείων των Αναδυόμενων Επιστημών και της Καινοτομίας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στο Τόκιο, με εκθέματα από πολλά και διαφορετικά πεδία εφαρμογής των θετικών επιστημών. Μέσα από το Google Arts & Culture μπορείτε να δείτε αρκετές φωτογραφίες από τις εφαρμογές αυτές, ανάμεσα στις οποίες και το Geo-Kosmos, το έκθεμα-σύμβολο του μουσείου, μία υδρόγειο, απόδοση της Γης όπως φαίνεται από το διάστημα με real time μετεωρολογικές συνθήκες.

Μιραϊκάν (Τόκιο, Ιαπωνία)

Το Εθνικό Μουσείων των Αναδυόμενων Επιστημών και της Καινοτομίας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στο Τόκιο, με εκθέματα από πολλά και διαφορετικά πεδία εφαρμογής των θετικών επιστημών. Μέσα από το Google Arts & Culture μπορείτε να δείτε αρκετές φωτογραφίες από τις εφαρμογές αυτές, ανάμεσα στις οποίες και το Geo-Kosmos, το έκθεμα-σύμβολο του μουσείου, μία υδρόγειο, απόδοση της Γης όπως φαίνεται από το διάστημα με real time μετεωρολογικές συνθήκες.

Μουσείο Φρίντα Κάλο (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)

Ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στην πόλη του Μεξικού, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Επισκεφθείτε και εσείς από τον καναπέ σας το «Γαλάζιο Σπίτι», το χώρο που γεννήθηκε, μεγάλωσε, δούλεψε και πέθανε η σπουδαία Μεξικάνα ζωγράφος. Φρίντα Κάλο. Στην περιήγησή σας, μέσα από φωτογραφίες αλλά και virtual περιπάτους θα συναντήσετε μια μεγάλη συλλογή από τη δουλειά και το έργο της αλλά και πλήθος από προσωπικά της αντικείμενα.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο