Αν ο 20ος αιώνας ήταν εκείνος που δημιούργησε τις βάσεις για την εξερεύνηση του Διαστήματος, ο 21ος αιώνας θα είναι πιθανότατα αυτός στον οποίο η ανθρωπότητα θα εδραιώσει την παρουσία της στον αχανή κόσμο του. Στην κούρσα πλέον έχουν μπει πλήθος κρατών, διαστημικών υπηρεσιών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών με στόχο να κατακτήσουν το Διάστημα, και γιατί όχι να είναι εκείνες που θα θέσουν τα θεμέλια για μια πιθανή μετοίκηση του ανθρώπινου είδους σε άλλους πλανήτες. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προσφέρουν συναρπαστικά νέα στο ταξίδι αυτό, με το ξεκίνημα να γίνεται και πάλι από τη Σελήνη, όπως πριν από περίπου 50 χρόνια. Τώρα πλέον ήρθε η ώρα να εξερευνηθεί σε βάθος ο δορυφόρος της Γης και για να συμβεί αυτό η ανθρωπότητα θα έχει ένα πολύτιμο σύμμαχο. Ένα 4G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα του διαστημικού προγράμματος «Άρτεμις» της NASA, ανάμεσα στους στόχους του οποίου είναι και η εγκατάσταση βιώσιμης παρουσίας στη Σελήνη ως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.
Named for the mythological Greek Moon goddess and twin of Apollo, #Artemis will carry humanity back to the Moon — this time, for good — before we launch to Mars and to the unexplored beyond. Get the latest updates and more, straight to your inbox: https://t.co/BDPRQgOxvv pic.twitter.com/qBDPC03aKF
— NASA (@NASA) July 21, 2019
Τα νέα για την εγκατάσταση του πρώτου 4G δικτύου στη Σελήνη έγιναν γνωστά από την ίδια την αμερικανική διαστημική υπηρεσία πριν από λίγες ημέρες, η οποία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι επέλεξε τη Nokia για την υλοποίησή του, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2022. Χρονιά κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Άρτεμις. Τι θα προσφέρει το 4G δίκτυο; Σύμφωνα με τη NASA θα παρέχει κρίσιμης σημασίας δυνατότητες τηλεπικοινωνιών για πλήθος διαφορετικών εφαρμογών μετάδοσης δεδομένων: σημαντικές λειτουργίες διοίκησης και ελέγχου, τηλεχειρισμό σεληνιακών οχημάτων, real time πλοήγηση και streaming video κ.α. Επιπρόσθετα, έχει προβλεφθεί ώστε το δίκτυο να μπορεί να αντέξει και να λειτουργεί στην αφιλόξενη επιφάνεια της Σελήνης (οι συνθήκες εκεί είναι πιο σκληρές από αυτές της Γης), όπως επίσης και στην πίεση που θα δεχθεί κατά τη διαδικασία της εκτόξευσης αλλά και της προσελήνωσης. Από την πλευρά της Nokia έγινε γνωστό επίσης ότι το δίκτυο θα μπορεί να αναβαθμιστεί μελλοντικά και σε 5G.
Το 4G δίκτυο της Σελήνης παίζει κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα Άρτεμις, υποστηρίζοντας το εγχείρημα της εξερεύνησης του συνόλου της επιφάνειας της και την αποστολή αστροναυτών σε νέες τοποθεσίες της, όπως ο σεληνιακός νότιος πόλος, που θα αποτελέσει την αφετηρία σ’ αυτό το νέο ταξίδι. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα είδος δοκιμής για πιο μακρινές διαστημικές αποστολές στο απώτερο μέλλον, με την εμπειρία που θα αποκτηθεί από το Άρτεμις να θεωρείται κρίσιμης σημασίας για παραμέτρους, όπως η διαβίωση και οι επιχειρήσεις στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.