5G: Εξέλιξη ή Επανάσταση;

Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες αναφορές που έγιναν στην τεχνολογία 5G, περνάμε πλέον από τις προσδοκίες στη νέα πραγματικότητα που εξασφαλίζει η νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας και οι εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες που υποστηρίζουν. Η τεχνολογία 5G αποτελεί ένα σημείο-σταθμό στην εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας. Για πολλούς, ειδικούς και μη, συνιστά μια επανάσταση, αφού είναι τέτοια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του 5G που αναμένεται να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας ψηφιακής εποχής.

Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές τα 5G δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, καθώς η εξέλιξή τους αναμένεται να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι και επιχειρήσεις επικοινωνούν, αλληλοεπιδρούν και εργάζονται. Ήδη, αν και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή, μια πρόσφατη μελέτη από το Ericsson Consumer Lab, δείχνει πώς το 5G έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των κατόχων smartphone. Περισσότερος χρόνος με cloud παιχνίδια και με εφαρμογές augmented reality, αλλά και μείωση της χρήσης WiFi είναι οι πρώτες αλλαγές που παρατηρούνται στη συμπεριφορά των κατόχων smartphones που χρησιμοποιούν τα 5G δίκτυα, καθώς οι χρήστες διαπιστώνουν την υπεροχή τους, έναντι των σταθερών δικτύων, σε ταχύτητες, στην ανταπόκριση αλλά και στην ευχέρεια που έχουν να υποστηρίξουν πιο βαριές εφαρμογές.

Όμως, όπως είπαμε, είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα και οι μεγάλες καινοτομίες που φέρνει το 5G θα εμφανιστούν στα αμέσως επόμενα χρόνια. Καινοτομίες που δεν άπτονται μόνο στις πιο υψηλές ταχύτητες και την άμεση απόκριση του 5G, αλλά κυρίως στη δυνατότητα των δικτύων να προσαρμόζονται για να διαχειριστούν την κάθε ανάγκη ξεχωριστά. Με πιο απλά λόγια, ενώ σε όλες τις προηγούμενες γενιές (2G, 3G, 4G) μιλούσαμε για ένα ενοποιημένο δίκτυο, στο 5G θα εξυπηρετούνται πολλαπλά δίκτυα, καθένα για συγκεκριμένες υπηρεσίες, τομείς και ανάγκες. Και ανάλογα με αυτές θα προσαρμόζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του 5G. Είτε πρόκειται για ένα αυτόνομο όχημα και την πρόληψη ενός ατυχήματος, είτε αφορά ένα εξ’ αποστάσεως χειρουργείο, είτε έναν απλό χρήστη που σερφάρει στο Διαδίκτυο.

Το 5G προσφέρει αναρίθμητες δυνατότητες εφαρμογής. Οι επιχειρήσεις και τα μεγάλα εργοστάσια μπορούν να αυτοματοποιήσουν πλήρως την παραγωγή τους, όχι μόνο με τη χρήση ρομπότ που θα λειτουργούν με τη μέγιστη ακρίβεια χρόνου, αλλά και με τη μετάδοση σε ζωντανό χρόνο όλων των απαραίτητων δεδομένων. Drones από υπηρεσίες ασφαλείας θα επιτηρούν απομακρυσμένες και επικίνδυνες περιοχές, μεταφέροντας ζωντανά εικόνες, στη διαχείριση έκτακτων περιστατικών. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι υπηρεσίες πυρόσβεσης θα μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα της φωτιάς πριν ξεκινήσουν τη μάχη με τις φλόγες. Δήμοι θα ρυθμίζουν το πρόγραμμα των συνεργείων τους ανάλογα με τα δεδομένα που θα λαμβάνουν από τους κάδους απορριμμάτων ή ανακύκλωσης. Η σχολική ύλη των μαθητών θα περιλαμβάνει εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία του εξωτερικού.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένα ψήγμα από τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή και την καθημερινότητά μας το 5G. Υπάρχουν ακόμα πολλές αλλαγές, ανεξερεύνητές ίσως, που θα δούμε τα προσεχή χρόνια. Αν λοιπόν ξεκινήσαμε το άρθρο με ένα ερωτηματικό, η απάντηση είναι μάλλον σαφής. Το 5G αποτελεί μια επανάσταση που θα αλλάξει εντελώς τον κόσμο μας.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο