Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τη νέα γενιά να γίνει ακόμα καλύτερη μέσα από τις άπειρες δυνατότητες που τους προσφέρουν;
Οι γονείς, από άγνοια ή και φόβο, συχνά εστιάζουμε την προσοχή μας στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα social media στην ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά των παιδιών μας.
Πού οδηγεί όμως το να πιστεύουμε ότι οι νέοι «δεν έχουν αρκετό μυαλό», «δεν καταλαβαίνουν» ή ότι «παρασύρονται εύκολα»; Ας μην εθελοτυφλούμε και ας προσπαθήσουμε, παράλληλα με τις αγωνίες που λογικά έχουμε ως γονείς, να μάθουμε τι προσφέρουν τα social media στις ζωές των εφήβων μας:
1. Ισότητα στην έκφραση της άποψης
Ο νέος μπορεί να εκφέρει την άποψή του για οποιοδήποτε θέμα τον ενδιαφέρει μέσα από ένα σχόλιο, ένα ‘like’ ακόμα και με ένα reaction, χωρίς να έχει σημασία η ηλικία, η καταγωγή, η εξωτερική του εμφάνιση. Η γνώμη όλων έχει την ίδια βαρύτητα όταν κατατίθεται στα σχόλια κάτω από την εκάστοτε ανάρτηση, και η αποδοχή της κρίνεται με απλό τρόπο.
2. Διέξοδο στη δημιουργικότητα
Ο έφηβος με δημιουργικές ανησυχίες μπορεί να μοιραστεί τη δουλειά του άμεσα και να πάρει κριτική, επιδοκιμασία, αποδοχή, θαυμασμό. Είτε πρόκειται για στίχους που θα μοιραστεί στο Facebook, ένα τραγούδι που θα ανεβάσει στο κανάλι του στο YouTube, μία καλλιτεχνική φωτογραφία που θα ποστάρει στο Instagram ή και ένα βίντεο στο Tik Tok οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει, μπορεί και να διαμοιραστεί εφόσον το θέλει.
3. Ψυχολογική υποστήριξη
Ας μην σταθούμε μόνο στον εκφοβισμό μέσω του διαδικτύου- υπάρχει και το αντίστροφο καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ‘ποσταρισμάτων’ φίλων σε φίλους είναι ενθαρρυντικά και επιδοκιμαστικά. Εφόσον ο έφηβος δεν εκτίθεται με ανοικτούς λογαριασμούς σε αγνώστους και διατηρεί τον έλεγχο του τι ποστάρει και ποιος μπορεί να το δει, κατά κανόνα θα λάβει θετικά σχόλια. Αλλά ακόμη και έφηβοι με σοβαρά προβλήματα, που εξέφρασαν τάσεις αυτοκαταστροφής στα κοινωνικά δίκτυα, κινητοποίησαν τους αρμόδιους φορείς γρήγορα στο να τους εντοπίσουν και να τους βοηθήσουν.
4. Γρηγορότερη ενίσχυση της φιλίας
Η συνεχής επαφή με τους διαδικτυακούς φίλους και η ανταλλαγές απόψεων σε θέματα που δεν προκύπτουν συχνά στις καθημερινές συζητήσεις των παιδιών δίνουν πρόσβαση σε πτυχές του χαρακτήρα που πολύ δυσκολότερα θα έβγαιναν στην επιφάνεια.
5. Αίσθηση του “ανήκειν”
Ο έφηβος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην καθημερινότητα άλλων εφήβων και συμμετέχει σε έναν μικρό έστω βαθμό σε αυτές, νιώθει ότι είναι μέλος της ομάδας και αποδεκτός, ικανοποιώντας μία τυπική εφηβική ανησυχία και καταλαγιάζοντας το άγχος αποδοχής του.
6. Συμμετοχή στο κοινό καλό
Μέσα από πρωτοβουλίες που διασπείρονται και προωθούνται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ο έφηβος μπορεί να συμμετάσχει σε ευρύτερες προσπάθειες με ευγενικά κίνητρα, όπως λ.χ. η προστασία του περιβάλλοντος, η ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας ή η υποστήριξη μειονοτήτων και ΑΜΕΑ, νιώθοντας έτσι ενεργό μέλος της κοινωνίας.
Πηγή: www.e-parenting.gr