ΑΙ: Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην φωτογραφία

Τεχνολογία και φωτογραφία είχαν ανέκαθεν μια αλληλένδετη σχέση, με την εξέλιξη της πρώτης να διευρύνει τους ορίζοντες της δεύτερης. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η φωτογραφία μπήκε στην ψηφιακή της φάση, η εξάρτησή της από την (ψηφιακή) τεχνολογία έγινε ακόμα πιο έντονη.

Τα τελευταία χρόνια στο παιχνίδι της εξέλιξης της φωτογραφίας έχει μπει για τα καλά και η τεχνητή νοημοσύνη, με αποτελέσματα που βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών. Είτε εκείνων που χρησιμοποιούν μια ψηφιακή κάμερα, είτε εκείνων που έχουν το smartphone ως προσωπική φωτογραφική μηχανή. Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούνται για να αναγνωρίζουν αντικείμενα και πρόσωπα που ποζάρουν στο φακό, σκηνές και φωτογραφικά σενάρια, για να δημιουργούν το φαινόμενο bokeh στα αντικείμενα που βρίσκονται στο background ενός καρέ, εστιάζοντας σε πρόσωπα που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και θολώνοντας το φόντο.

Οι φωτογραφικές μηχανές, ανεξάρτητα από τον τύπο τους, χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν αλγόριθμους. Το auto mode που χρησιμοποιούσαμε και παλιότερα στις κάμερες ήταν αποτέλεσμα αλγορίθμων που παραμετροποιούσαν τις ρυθμίσεις (ταχύτητα διαφράγματος, έκθεση, ISO, κ.α.) έτσι ώστε να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Χωρίς ωστόσο να το καταφέρνουν πάντα.

Τώρα πλέον, με τη βοήθεια του ΑΙ η αυτόματη λειτουργία της κάμερας γίνεται πιο έξυπνη και δεν προκαλεί δυσάρεστες εκπλήξεις. Η αυτόματη έκθεση, η αυτόματη ισορροπία λευκού και η αυτόματη εστίαση και αρκετές ακόμη παράμετροι της φωτογραφίας βελτιώθηκαν εξαιρετικά, χάρη στη μηχανική εκμάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούν πλέον οι κάμερες που έχουμε στα χέρια μας. Ιδιαίτερα στα smartphones, όπου τα οπτικά μέρη των καμερών είναι υποδεέστερα από εκείνα των «κλασικών» φωτογραφικών μηχανών, το software και πιο συγκεκριμένα οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμα πιο σημαντικοί για τις φωτογραφίες που τραβάμε. Με παρόμοιο τρόπο απολαμβάνουμε και το bokeh στα πορτρέτα μας. Πολύ διαφορετικά από τις DSLR κάμερες, όπου πρέπει να ρυθμίσουμε manually το βάθος πεδίου για να επιλέξουμε το επίπεδο που θα θολώνει το φόντο σε ένα καρέ μας, στα smartphones το AI αναγνωρίζει το κεντρικό θέμα της φωτογραφίας θολώνοντας, με εξαιρετικό αποτέλεσμα το υπόλοιπο καρέ. Είναι τέτοια η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, που κάποιοι ειδικοί τονίζουν ότι ένα smartphone με κάμερα  δεν είναι πλέον απλά μια… κάμερα. Είναι μια συσκευή υπολογισμού, ανάλυσης, «σκέψης» που δεν αποτυπώνει απλώς τη σκηνή όπως είναι, αλλά όπως νομίζει ότι θέλετε να είναι ή όπως πιστεύει ότι θα έπρεπε να θέλετε να είναι.

Όμως, η επέμβαση της τεχνητής νοημοσύνης στη φωτογραφία δεν περιορίζεται μόνο στη διαδικασία λήψης. Αντίθετα, επεκτείνεται και στο πεδίο της επεξεργασίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις στα πιο δημοφιλή προγράμματα επεξεργασίας οι χρήστες συναντούν πλέον προτάσεις εφέ (επεξεργασίας), παρόμοια με αυτό της λειτουργίας πορτρέτου που υπάρχει στα smartphones. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν διαφορετικά εστιακά σημεία στις εικόνες τους και να θολώνουν το υπόλοιπο φόντο. Χρήσιμες λειτουργίες που μειώνουν εντυπωσιακά το χρόνο επεξεργασίας των φωτογραφιών.

Η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στη φωτογραφία είναι σαν να έχεις μαζί σου έναν βοηθό που ξέρει τα πάντα. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει τόσο, που ίσως τα επόμενα χρόνια να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε, ποιος είναι ο πραγματικός δημιουργός των φωτογραφιών.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο