Από τα ΙΧ στα κοινόχρηστα αυτοκίνητα και τα μοντέλα συνδρομής

Υψηλόβαθμα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια συμφωνούν ότι οι εξελίξεις και οι αλλαγές στον κλάδο την τρέχουσα δεκαετία θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες των προηγούμενων 100 χρόνων. Αλλαγές που αφορούν τόσο την τεχνολογία καυσίμου ή κίνησης, όσο και τις συνήθειες των ίδιων των καταναλωτών και τη σχέση τους με το αυτοκίνητο. Οι νέες τάσεις επηρεάζουν καταλυτικά την βιομηχανία, καθώς οι εταιρείες πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Μια τέτοια αλλαγή στις συνήθειες των χρηστών συνιστά η ολοένα πιο έντονη απροθυμία του κοινού να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, η οποία εμφανίζεται πιο δυναμικά στο νεανικό κοινό. Τάση που εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των millennials, οι οποίοι προτιμούσαν υπηρεσίες car sharing με στόλους που πλέον περιλαμβάνουν ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα, ως πιο βιώσιμες και οικονομικές πρακτικές κινητικότητας. Σήμερα οι νέοι μπορεί να εξακολουθούν να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης, ωστόσο όλο και περισσότεροι στρέφονται στην περιστασιακή χρήση του αυτοκινήτου και στις πλατφόρμες κοινής χρήσης. Η κουλτούρα αυτή αναπτύχθηκε χάρη στις διάφορες σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες, δημιουργώντας την λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού στην στέγαση (AirBnB, Blueground), στην ψυχαγωγία (Spotify), αλλά και στο αυτοκίνητο (Uber). Παράλληλα, οι νέοι εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση και επιθυμία να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν.

Car as a service και ο ρόλος της τεχνολογίας

Στην μετά-covid εποχή οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο σκεπτικοί στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς υπό το φόβο της μετάδοσης του ιού, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε μια μεγάλη αύξηση της ιδιοκτησίας αυτοκινήτου. Αντ’ αυτής, παρατηρείται μια σημαντική τάση υπέρ της περιστασιακής ενοικίασης ή των νέων μοντέλων συνδρομής, όπως η μέθοδος leasing που αναμένεται να πλησιάσει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια το 2025.

Η δέσμευση της απόκτησης ενός αυτοκινήτου επιφέρει και πρόσθετα κόστη όπως προκαταβολή, μηνιαία δόση, ασφάλιση, και συντήρηση. Αντίθετα, δημιουργείται μια νέα τάση που το αυτοκίνητο μετατρέπεται σταδιακά σε μια υπηρεσία (car as a service), προσφέροντας ευελιξία και δυνατότητα επιλογών. Μια υπηρεσία, που χάρη και στην ψηφιακή τεχνολογία, προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία στους καταναλωτές διαμορφωμένη ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός

Σιγά σιγά οδηγούμαστε σε μια νέα κατάσταση όπου η ιδιοκτησία παραχωρεί τη θέση της στην δυνατότητα χρήσης είτε με την έννοια της κλασικής ενοικίασης (rental), είτε της κοινής χρήσης (sharing), είτε της υπηρεσίας μεταφοράς (hailing) όπου νοικιάζεις το αυτοκίνητο μαζί με τον οδηγό, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με το taxi. Και επειδή τέτοιου τύπου υπηρεσίες, ιδιαίτερα το Hailing, κλείνουν το μάτι στο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, γίνεται κατανοητό πως όλα αυτά, με τον τρόπο τους, προωθούν το ένα το άλλο. Άλλωστε, θεωρείται ότι η ηλεκτροκίνηση πλεονεκτεί έναντι των συμβατικών συστημάτων κίνησης (βενζινοκινητήρες και ντίζελ) στις νέες εφαρμογές αυτόνομης οδήγησης.

Νέες πτυχές έρχονται να παίξουν σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θα αλλάξει μορφή και θα δραστηριοποιείται περισσότερο στην τυποποίηση των τεχνολογιών. Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος δεν θα εξαρτώνται από ενσωματωμένη πηγή ενέργειας, αλλά θα λειτουργούν μέσω μαγνητικού πεδίου στον δρόμο ή θα φορτίζουν επαγωγικά. Παρ’ όλο που αυτά ακούγονται ως φουτουριστικά οράματα, ορισμένες τάσεις σήμερα ήδη είναι ορατές.

Παράλληλα, τεχνολογίες αιχμής, όπως Augmented Reality, Artificial Intelligence, Machine Learning προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες: chatbots που εξυπηρετούν τους καταναλωτές κάθε στιγμή της ημέρας (24×7), είσοδος στο αυτοκίνητο χωρίς κλειδί αλλά με τη χρήση του smartphone και μιας εφαρμογής, parking με εξασφαλισμένες θέσεις, προσφέρουν νέες εμπειρίες χωρίς περιορισμούς, ιδιαίτερα αγαπητές στους millennials και την tech savvy γενιά, οι οποίοι μπορούν πλέον να διαθέτουν τις ανέσεις που προσφέρει ένα αυτοκίνητο, πληρώνοντας μόνο μια συνδρομή για την περίοδο που το χρειάζονται.

Αυτή η νέα κουλτούρα στον τρόπο μετακίνησης και ταξιδιών θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια και ο ευρύτερος κλάδος του αυτοκινήτου καλείται -με όχημα την τεχνολογία- να προσφέρει κορυφαίες εμπειρίες εξυπηρέτησης.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο