Apps για να βελτιώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές νιώθουμε σαν οι αλλαγές που επιθυμούμε να συμβούν είναι μεγαλύτερες από εκεί που μπορούμε να φθάσουμε. Ενδεχομένως, κάτι αντίστοιχο μπορεί να πιστεύουμε και για το περιβάλλον. Ό,τι δεν έχουμε καμία δύναμη πάνω του για να κάνουμε τον πλανήτη μας ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και υγιέστερο μέρος. Όμως, όπως κάθε αλλαγή έτσι κι αυτός ο μεγάλος στόχος ξεκινάει από ένα άτομο, από εμένα και εσένα και τις μικρές, καθημερινές μας συνήθειες. Από την ανακύκλωση της συσκευασίας του αναψυκτικού, από τη μείωση των απορριμμάτων μας, από την αντικατάσταση του ποτηριού του πρωινού take away καφέ με ένα δικό μας, μόνιμο, που θα το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Είναι αυτές οι μικρές αλλαγές, που δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά όλες μαζί συνδυαστικά μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στον πλανήτη μας.
Αν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε το πρώτο μας βήμα, αλλάζοντας τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και υιοθετώντας μια συμπεριφορά πιο φιλική σ’ αυτό το smartphone μας μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος. Ανεξάρτητα από τη συσκευή που έχουμε στην κατοχή μας, είτε iOS είτε Android, στα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών υπάρχουν πλήθος eco-friendly εφαρμογών, που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

Ας δούμε πέντε από αυτές:

1. The Capture app:
H συγκεκριμένη εφαρμογή που είναι διαθέσιμη τόσο στο App Store όσο και στο Play Store μας βοηθάει να παρακολουθούμε και να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα από την καθημερινότητά μας. Περνάμε τις καθημερινές μας συνήθειες, η εφαρμογή υπολογίζει το ενεργειακό μας αποτύπωμα και θέτει στόχους για να το μειώσουμε. Επιπλέον, έχει πλούσιο ενημερωτικό υλικό, ενώ έχουμε και τη δυνατότητα να κάνουμε δωρεές για φιλοπεριβαλλοντικούς σκοπούς.

2. Battery Charged Alarm:
Oι μεγάλοι στόχοι ξεκινούν από τα πιο απλά πράγματα. Είναι πολύ σύνηθες να συνδέουμε το κινητό μας με το φορτιστή και να το ξεχνάμε για αρκετές ώρες αφού έχει πλήρως φορτιστεί. Μία περιττή δαπάνη ενέργειας που μπορούμε να τη σταματήσουμε με τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Το Battery Charged Alarm μας ενημερώνει με ηχητικό σήμα για την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας έτσι ώστε να την αφαιρέσουμε από την πρίζα. Ένα απλό και χρήσιμο app για να κάνουμε το πρώτο μας βήμα.

3. Oroeco:
Η συγκεκριμένη εφαρμογή μας προσφέρει ένα εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο αλλαγής της συμπεριφοράς μας για ένα πιο βιώσιμο κόσμο. Μέσα από το περιβάλλον της μπορούμε να δούμε ποιες επιλογές μας έχουν μεγάλη σημασία, να εξοικονομήσουμε χρήματα, να κερδίσουμε ανταμοιβές αλλά και να εμπνεύσουμε φίλους στον υπέρτατο στόχο της αποτροπής της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για iPhone αλλά και για Android smartphones.

4. Urban Farming App:
Μία εφαρμογή που μας βοηθάει να καλλιεργήσουμε τον προσωπικό μας κήπο, ελέγχοντας «τι πάει στο πιάτο μας» και κατ’ επέκταση να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να κρατήσουμε ένα αρχείο καταγραφής των καλλιεργειών, να δούμε ποια λαχανικά είναι κατάλληλα για φύτευση ανά εποχή. Επιπλέον, μας δίνει συμβουλές για τη γονιμοποίηση των φυτών μας, το πότισμα και τη φροντίδα τους, όπως επίσης και έναν οδηγό για παράσιτα που τα απειλούν και τις πιθανές ασθένειές τους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε iOS και Android περιβάλλον.

5. iRecycle:
Μία χρήσιμη εφαρμογή ενημέρωσης με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για να κάνουμε πιο φιλική προς το περιβάλλον την καθημερινότητά μας. Περιλαμβάνει συμβουλές για τη χρήση συσκευών τεχνολογίας, οικιακών συσκευών, αγοράς αυτοκινήτου, καλλιέργειας, ανακύκλωσης υλικών, ακόμα και κουίζ που μπορούμε να λύσουμε, συνδυάζοντας ενημέρωση και παιχνίδι. Η εφαρμογή έχει και μία ακόμα πτυχή, αυτή της εμφάνισης σημείων ανακύκλωσης πάνω στο χάρτη, όμως δεν είναι ενημερωμένη για την Ελλάδα. Θα τη βρείτε τόσο στο App Store όσο και στο Play Store.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο