Το μέλλον των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις λύσεις, τις υπηρεσίες και τα οχήματα που αναπτύσσονται για την κίνηση στους δρόμους, αλλά και για την κίνηση στον αέρα. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Uber Air, να υλοποιούν ιδιωτικά ή δημόσια ιπτάμενα μέσα. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, ότι θα δούμε λύσεις και για έκτακτες περιπτώσεις.
Μια τέτοια λύση είναι το CityHawk, το ιπτάμενο ασθενοφόρο που μπορεί να πάει παντού και κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Προϊόν της Urban Aeronautics, το CityHawk έχει αναπτυχθεί αρχικά ως ένα φουτουριστικό μέσο μεταφοράς επιβατών, ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί και ως το ιδανικό μέσο επείγουσας ιατρικής αεροπορικής μεταφοράς ασθενών στο περιβάλλον της πόλης και όχι μόνο. Αυτό άλλωστε μαρτυρά η συμφωνία της Urban Aeronautics με τη Hatzolah Air, μιας εταιρείας που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει επείγουσα ιατρική αεροπορική μεταφορά σε όσους έχουν ανάγκη και η οποία προχώρησε στην παραγγελία τεσσάρων CityHawk. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τα CityHawk θα χρησιμοποιηθούν για περιπτώσεις που η οποιαδήποτε καθυστέρηση για τη μεταφορά ενός ασθενούς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, όπως μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιάς ή έντονων καιρικών φαινομένων και για την περισυλλογή τραυματιών. Αλλά και ακόμα για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές.
Το CityHawk είναι ένα ελαφρύ VTOL αεροσκάφος, που απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα. Διαθέτει διπλό αεριωθούμενο κινητήρα στο εσωτερικό του, συμπαγή σκελετό, χωρίς ρότορες και εξωτερικά φτερά, οι ελλείψεις των οποίων του επιτρέπουν να μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ μικρότερους χώρους απογείωσης ή προσγείωσης από ένα ελικόπτερο. Την ίδια στιγμή έχει μεγαλύτερη καμπίνα, που μπορεί να φιλοξενήσει εκτός από τον πιλότο του, ένα ασθενή με τον συνοδό του, καθώς και δύο διασώστες, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το CityHawk διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα ανίχνευσης καιρικών συνθηκών, αντιολισθητικό σύστημα για πάγο και μπορεί να πετάξει με ασφάλεια τόσο τις βραδινές ώρες όσο και σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας. Επιπλέον, είναι και φιλικό προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράγει και ελάχιστα επίπεδα θορύβου, τόσο στο εσωτερικό του (στην καμπίνα) όσο και εξωτερικά.
Αν και θα αργήσουμε ακόμα να δούμε το CityHawk στον αέρα των μεγαλουπόλεων του κόσμου, ήδη η Hatzolah Air και η Urban Aeronautics συνεργάζονται προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις, έτσι ώστε το ιπτάμενο ασθενοφόρο να πληροί όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. Παράλληλα, για να μπει στην ενεργό δράση θα χρειαστεί και η ειδική αδειοδότησή του.