Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πανδημία ανέδειξε την αξία της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μεταφέρθηκε online. Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, online αγορές είναι μόνο μερικές από τις έννοιες που μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας. Η ψηφιακή κουλτούρα μας «έχει χτυπήσει κόκκινο», με πρόσφατες έρευνες να δείχνουν ότι η κατανάλωση περιεχομένου στο Internet έχει υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα.
Όμως αυτός ο περιορισμός μας στο σπίτι έχει αυξήσει και την εξάρτησή μας από τον προσωπικό υπολογιστή, από το smartphone ή από την τηλεόραση. Ζώντας μονίμως σε ένα περιορισμένο χώρο, που είναι ταυτόχρονα και το ησυχαστήριο αλλά και το περιβάλλον εργασίας μεταπηδάμε από τη μία οθόνη στην άλλη στη διάρκεια όλης της ημέρας, ζώντας σε ένα μεγάλο βαθμό σε μια μόνιμη ψηφιακή διέγερση. Τα περιθώρια για μια διαφορετική δραστηριότητα είναι περιορισμένα, όμως είναι σημαντικό να θέσουμε κάποια όρια για να αποφύγουμε την ψηφιακή εξάντληση. Μικρά βήματα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ένα απαραίτητο digital detox.
Απομακρύνουμε το τηλέφωνο από το κρεβάτι
Μία από τις πιο συχνές κακές μας συνήθειες είναι ο έλεγχος του smartphone μας αμέσως μόλις ξυπνάμε, ίσως γιατί για πολλούς από εμάς είναι και το προσωπικό μας ξυπνητήρι. Ωστόσο, αυτό μας οδηγεί στον έλεγχο των emails, των ειδοποιήσεων στα social media, σε ένα πρώτο σερφάρισμα στο Internet αμέσως μόλις ανοίξουμε τα μάτια. Μια υπερφόρτωση πληροφοριών με το ξεκίνημα της ημέρας, που δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος και υποχρεώσεων. Αγοράστε ένα κλασικό ξυπνητήρι, αφήστε το τηλέφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρα και ανοίξτε το μαζί με τον υπολογιστή σας όταν ξεκινήσει και η εργασία σας. Στο μεσοδιάστημα του πρωινού προτιμήστε να το περάσετε σε ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον, που θα σας προετοιμάσει καλύτερα για το υπόλοιπο της μέρας.
Θέστε όρια και στους συνεργάτες σας
Εάν αισθάνεστε ότι οι συνεργάτες σας δεν σέβονται το προσωπικό σας χρόνο στέλνοντας email και μηνύματα αργά το απόγευμα ή και το βράδυ είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε και να θέσετε τα όριά σας. Όχι ίσως με ένα email, καθώς μια ατυχής διατύπωση λέξεων μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Προτιμήστε μια βιντεοκλήση, μια πιο προσωπική επαφή και μιλήστε ανοικτά και με ειλικρίνεια για τις ανησυχίες σας, που θα ενισχύσει τη μεταξύ σας σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού.
Όχι άσκοπο screen hoping
Πολύ συχνά έχουμε την τάση με το που ολοκληρώνουμε την εργασία μας και κλείνουμε τον υπολογιστή να μεταπηδάμε στο smartphone ή την τηλεόραση ή και στα δύο ταυτόχρονα. Το κλείσιμο μιας οθόνης δεν πρέπει να σημαίνει το άμεσο άνοιγμα μιας άλλης. Δοκιμάστε να κάνετε διαλείμματα. Προτιμήστε μια βόλτα στο μεσημεριανό σας διάλειμμα αντί ένα άσκοπο scroll στα social media ή δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο μετά τη δουλειά αντί να δείτε τηλεόραση. Μικρά breaks από οθόνες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, που προσθετικά μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά λεπτά ή ακόμα και μερικές ώρες, που διαφορετικά θα είχαν αφιερωθεί μπροστά από μια συσκευή.
Offline ζώνες στο σπίτι
Δυστυχώς, η πανδημία έχει δημιουργήσει σε ένα βαθμό έναν κόσμο, όπου τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι θολά. Παρασυρόμαστε πολύ εύκολα στην ανάγκη ότι πρέπει να μείνουμε ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει με τη δουλειά, τους φίλους μας ή έξω στον κόσμο σε 24ωρη βάση. Αλλά αυτοί οι συνεχείς ψηφιακοί περισπασμοί μάς εμποδίζουν από την επαναφόρτιση και επαναφορά.
Εκτός από τον τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή στο τέλος της ημέρας, δημιουργήστε ένα «φυσικό σύνορο», διατηρώντας τον σε ένα συρτάρι ή ακόμα και σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο που δεν είναι ο κύριος χώρος διαβίωσης. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι σας “offline ζώνες” και χρησιμοποιήστε αυτούς τους χώρους για να εστιάσετε στην αυτό-φροντίδα ή για να αλληλεπιδράσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Slack και το email σας, ώστε να αποφύγετε να επιστρέψετε στον ψηφιακό κόσμο κατά τον προσωπικό σας χρόνο. Ένα φαινομενικά επείγον email που έφθασε το βράδυ στο email σας πιθανότατα μπορεί να περιμένει μέχρι και την επόμενη μέρα.
Αλλά όταν και ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη δεν μπορεί να αποφευχθεί, δώστε προτεραιότητα σε ποιοτικές αλληλεπιδράσεις. Ένα group call με τους φίλους σας είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα ατέρμονο scroll down της οθόνης. Η ψυχική σας υγεία και ευεξία θα σας ευχαριστήσει σίγουρα για αυτό.