Είμαστε έτοιμοι για διαστημικά ταξίδια;

Δύο δεκαετίες μετά τους πρώτους «διαστημικούς τουρίστες» που επισκέφθηκαν το Διεθνή Διαστημικό σταθμό, το 2021 σηματοδοτεί πλέον μια νέα εποχή για το «διαστημικό τουρισμό». Τώρα πια η κατάκτηση του Διαστήματος έχει περάσει στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και οι πρώτες επιτυχημένες πτήσεις, αν και δοκιμαστικές, δείχνουν ότι δεν απέχουμε πολύ από το σημείο, όπου πραγματικές «τουριστικές πτήσεις» θα υπόσχονται -και θα προσφέρουν- μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο Διάστημα για τους επιβάτες τους.

Τζεφ Μπέζος, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ίλον Μασκ μέσω των εταιρειών τους έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να το πετύχουν. Πίσω τους ακολουθούν ακόμα περισσότερες εταιρείες που έχουν τα δικά τους φιλόδοξα πλάνα.

Ιούλιος 2021 – Ένας μήνας ορόσημο

Για τον ιστορικό του μέλλοντος που θα καταγράψει την πορεία κατάκτησης του Διαστήματος ο περασμένος Ιούλιος θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Virgin Galactic και Blue Origin πραγματοποίησαν τις πρώτες διαστημικές αποστολές τους, μεταφέροντας τους πρώτους επιβάτες που ήθελαν να πάρουν μια πρώτη γεύση της έλλειψης βαρύτητας, της θέας της Γης από ψηλά, αλλά και το «σκοτάδι» στα ύψη, όπου τελειώνει η ατμόσφαιρα της Γης και ξεκινάει το αχανές Διάστημα.

Μαζί με τους τυχερούς πρώτους επιβάτες και οι ιδρυτές των εταιρειών (Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος αντίστοιχα) σε μια συμβολική συμμετοχή (και εντυπώσεων βέβαια), θέλοντας να αποδείξουν την ασφάλεια αυτών των νέων πτήσεων, «προσκαλώντας» το κοινό στη νέα εποχή.   

Και η SpaceX; Μπορεί να μοιάζει να βρίσκεται λίγο πίσω, αλλά ο Ίλον Μασκ υπόσχεται ότι τα δικά της πρώτα τουριστικά ταξίδια θα προσφέρουν την εμπειρία δύο ημερών μέσα στο δικό του διαστημικό σκάφος.

Τα επόμενα βήματα

Ήδη περισσότεροι από 500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν καταβάλλει το αντίτιμο για το εισιτήριο σε ένα μελλοντικό διαστημικό ταξίδι της Virgin Galactic. Αντίστοιχο (αν όχι μεγαλύτερο) αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον και για τις πτήσεις της Blue Origin, όταν η εταιρεία ανοίξει την αντίστοιχη διαδικασία. Στο κυνήγι μιας νέας, πρωτόγνωρης εμπειρίας αλλά και πιθανώς επίδειξης πλούτου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο δείχνουν να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια (200.000 με 500.000 δολάρια κοστίζει το ταξίδι με την Blue Origin) για να εξασφαλίσουν μια θέση, χρηματοδοτώντας αυτή τη διαστημική κούρσα.

Αν στην παρούσα φάση το «διαστημικό εισιτήριο» απευθύνεται μόνο σε εκατομμυριούχους όλου του κόσμου είναι βέβαιο ότι στο μέλλον, με το πέρασμα του χρόνου η τιμή του θα μειώνεται σταδιακά και θα γίνεται προσιτό για περισσότερους ανθρώπους.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι ποιο θα είναι το τίμημα αυτών των διαστημικών πτήσεων. Όχι το οικονομικό, αλλά αυτό της επιβάρυνσης στο περιβάλλον του πλανήτη μας από τα καύσιμα που θα αποβάλλονται από ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων, από αυτές που πραγματοποιούνται σήμερα. Εξίσου σημαντικό είναι βέβαια το ερώτημα ποιο θα είναι το τίμημα για τους άλλους πλανήτες, καθώς η κατάκτηση του διαστήματος, συνοδεύεται και από οικονομικά συμφέρονται που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των σημαντικών φυσικών πόρων που κρύβουν στο έδαφός τους.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο