Είναι οι climate tech εταιρείες οι επόμενες Tesla, Google και Facebook;

Η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια. Βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο έντονες στο μέλλον. Την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι φωνές ότι βαδίζουμε  προς μια κλιματική καταστροφή (αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά προς τον πλανήτη μας), κάποιες εταιρείες με όχημα την τεχνολογία επιχειρούν να αναστρέψουν αυτήν την πορεία.

Οι λεγόμενες climate tech εταιρείες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια και ακριβώς λόγω του αντικειμένου τους, διαθέτουν και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, εφόσον βέβαια αποδειχθεί ότι προσφέρουν βιώσιμες λύσεις για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η βιομηχανία της τεχνολογίας, σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές, διαδραματίζει θεμελιωδώς σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πριν από κάποιες μέρες, ο Bill Gates δήλωσε ότι 8 στις 10 επόμενες Tesla θα προέλθουν από το συγκεκριμένο κλάδο, θέλοντας να δείξει τις ισχυρές προοπτικές που έχουν οι climate tech εταιρείες. Ο ιδρυτής της Microsoft συνέχισε αναφέροντας ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα προσφέρει εταιρείες που θα γιγαντώσουν, όπως συνέβη με την δική του εταιρεία, τη Google ή την Amazon, εκτιμώντας ότι η στροφή των επενδυτών προς αυτές τις επιχειρήσεις είναι δικαιολογημένη. Για να αποκτήσουμε μια τάξη μεγέθους αυτής της στροφής, μόνο στους πρώτους εννέα μήνες του 2021 έχουν επενδυθεί 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε climate tech επιχειρήσεις. Πέντε χρόνια πριν, το 2016, η συνολική επένδυση στον κλάδο ήταν μόλις 6 δισεκατομμύρια.

Παρόμοια θετική άποψη με τον ιδρυτή της Microsoft εξέφρασε και ο επικεφαλής της Blackrock, Larry Fink, ο οποίος ανέφερε ότι οι επόμενες 1000 startups μονόκεροι (με κεφαλαιοποίηση δηλαδή άνω του 1 δισ.) θα προέλθουν από τις climate tech.

Μάλιστα, για την Ευρώπη, που συνηθίζουμε να λέμε ότι υπολείπεται των ΗΠΑ ή της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας, ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι εμφανίζεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο στον climate tech κλάδο. Το Λονδίνο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, φιλοξενούν πλέον μεγάλο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο και εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πάντως, ο Bill Gates προειδοποίησε ότι αρκετά χρήματα από αυτά θα χαθούν, όπως συνέβη και με τη φούσκα του Internet στα τέλη των 90s (αρχές 00s), καθώς αρκετές λύσεις από αυτές που υπόσχονται οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίπεδο του εργαστηρίου. Άρα κατά τη γνώμη του, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Θα έχουμε υψηλό ποσοστό αποτυχίας», ανέφερε, «αλλά υπάρχουν αρκετές ιδέες που προσφέρουν πολλές πιθανότητες ουσιαστικής επιτυχίας», ιδιαίτερα με τη σωστή βοήθεια των κυβερνήσεων, οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενθαρρυντικές πολιτικές για την υιοθέτηση τεχνολογιών μηδενικών ρύπων.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο