Είναι το metaverse το περιβάλλον για την κατασκευή των μελλοντικών αεροπλάνων;

Τον όρο metaverse τον ακούσαμε ή τον διαβάσαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 πολύ περισσότερες φορές από όσες θα περιμέναμε. Από το Facebook έως τη Microsoft και από την Epic Games έως την Nike, πλήθος εταιρειών εξήγγειλαν φιλόδοξα σχέδια για αυτό το νέο περιβάλλον που πολλοί πιστεύουν ότι θα αποτελέσει το επόμενο στάδιο της εξέλιξης του Internet.

Αν για όλες τις παραπάνω εταιρείες το metaverse είναι ένα νέο πεδίο συνάντησης και διάδρασης με τους χρήστες και καταναλωτές, για κάποιες άλλες το «νέο αυτό σύμπαν» μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πιο κρίσιμα ζητήματα. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία συγκαταλέγονται πλέον και οι εταιρείες κατασκευής αεροπλάνων. Ένας κλάδος, όπου οποιοδήποτε λάθος στο σχεδιασμό ή την κατασκευή μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση ατυχήματος, πρόστιμα, καθήλωση αεροσκαφών στο έδαφος, μειωμένες έως μηδενικές παραγγελίες είναι η συνήθης αλυσίδα των συνεπειών. Γι’ αυτό και η αεροπορική βιομηχανία λειτουργεί με πολύ αυστηρές προδιαγραφές (και νομικό πλαίσιο) έτσι ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα του λάθους. Τα οποία όμως δεν αποφεύγονται, όπως μας έδειξε πολύ πρόσφατα το παράδειγμα του Boeing 737 MAX με τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα λόγω σχεδιαστικού λάθους.

Η αεροπορική βιομηχανία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ψηφιακά εργαλεία στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των αεροσκαφών της, όμως μάλλον ήρθε πλέον η ώρα για να προχωρήσει σε μια σχεδόν full digital διαδικασία. Και ίσως το metaverse προσφέρει το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για αυτή τη στροφή. Η Boeing (το πάθημα έγινε μάθημα) είναι η πρώτη από τις κατασκευάστριες εταιρείες που έκανε γνωστή μια τέτοια προοπτική για τα δικά της αεροπλάνα. Το πλήρες σχέδιό της περιλαμβάνει μια σαρωτική αλλαγή σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, συμμετοχή μηχανικών και σχεδιαστών που θα χρησιμοποιούν VR εξοπλισμό (Microsoft Hololens), αυξημένη εξάρτηση από τη ρομποτική και ανάπτυξη ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου ψηφιακού οικοσυστήματος πληροφοριών.

Στο metaverse της Boeing θα υπάρχει ένα ψηφιακό 3D δίδυμο του υπό κατασκευή αεροσκάφους, με κάθε κομμάτι πληροφορίας που είναι απαραίτητο (από την αρχή του project, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων, εξοπλισμού, πιστοποιήσεων και ειδικών απαιτήσεων), έτσι ώστε όλοι όσοι συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την κατασκευή να είναι πλήρως ενημερωμένοι για κάθε λεπτομέρεια που άπτεται του τομέα εξειδίκευσής τους. Σύμφωνα με τη Boeing, αυτή η νέα διαδικασία θα μειώσει έως και τα 4-5 χρόνια το χρόνο κατασκευής ενός αεροσκάφους, περιορίζοντας ταυτόχρονα και την πιθανότητα λάθους. Ταχύτητα, βελτιωμένη ποιότητα, καλύτερη επικοινωνία και καλύτερη ανταπόκριση όταν προκύπτουν προβλήματα αποτελούν τα τέσσερα πλεονεκτήματα του metaverse που συντελούν σε αυτήν τη στροφή.

Με την Airbus, το αντίπαλο δέος της Boeing, να έχει προαναγγείλει επίσης νέα συστήματα παραγωγής, που θα αξιοποιούν τη δύναμη των δεδομένων, το νέο πεδίο ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο κλάδο μεταφέρεται πλέον στο εργοστάσιο.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο