Ένα «πράσινο» τεχνητό νησί με ανεμογεννήτριες ετοιμάζει η Δανία

Πριν από 30 χρόνια η Δανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχώρησε στη δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο η ίδια χώρα ανακοίνωσε ότι βάζει στοπ στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Η Δανία έχει αποδείξει ότι αποτελεί ηγέτιδα χώρα για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και τη χρήση φιλικών στο περιβάλλον πηγών ενέργειας.

Το Φεβρουάριο το απέδειξε για μια ακόμα φορά, ανακοινώνοντας μια ακόμα πρωτοβουλία, ένα κολοσσιαίο έργο: το πρώτο πράσινο τεχνητό νησί που θα περιβάλλεται από 200 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια για 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά και «πράσινο» υδρογόνο για τις ανάγκες ναυτιλίας, αεροπορίας, βιομηχανίας και τη χρήση σε βαριές μεταφορές. Ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, όχι μόνο για την Δανία αλλά για την Ευρώπη συνολικά.

Το τεχνητό νησί, μεγέθους 120.000 τετραγωνικών μέτρων (περίπου ίσο με 18 γήπεδα ποδοσφαίρου) θα κατασκευαστεί 80 χιλιόμετρα δυτικά από τις δανικές ακτές στη Βόρεια Θάλασσα. Η ενέργεια που θα παράγει δεν θα προορίζεται μόνο για τις ανάγκες της Δανίας, αφού σύμφωνα με τους συντελεστές του θα μπορούσαν να επωφεληθούν τόσο η Αγγλία όσο και η Ολλανδία ή η Γερμανία.

Το κόστος της δημιουργίας του νησιού αναμένεται να αγγίξει τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αποτελέσει το πιο μεγάλο κατασκευαστικό έργο της Δανίας στην ιστορία της. Αναμένεται να μπει σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2033 και έχει την πλήρη υποστήριξη από όλες τις πολιτικές πλευρές της χώρας. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρώην υπουργού ενέργειας της χώρας, που ανέφερε ότι η ιδέα των ενεργειακών νησιών είχε ξεκινήσει ως ένα ριζοσπαστικό όραμα, το οποίο γίνεται πραγματικότητα με την ευρεία συμφωνία όλων των πλευρών. Η Δανία όμως δεν σταματάει εδώ, αφού σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο αλλά μικρότερο πράσινο νησί και στην Βαλτική, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του συγκεκριμένου εγχειρήματος. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία της Δανίας ταυτίζεται και με τους Ευρωπαϊκούς στόχους. Mε την ΕΕ να έχει ήδη ανακοινώσει από το προηγούμενο Φθινόπωρο ότι θέλει να 25πλασιάσει την υπεράκτια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050.  

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο