Επισκέπτεσαι τη Γερμανία, κατεβαίνεις στο αεροδρόμιο στο Βερολίνο και θες να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο για τις μέρες που θα μείνεις εκεί. Ανοίγεις την εφαρμογή European Digital ID στο smartphone σου, βρίσκεις την ψηφιακή έκδοση του διπλώματος και τα υπόλοιπα έγγραφα που μπορεί να χρειάζεσαι, τα κοινοποιείς στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου. Πηγαίνεις απευθείας στο parking και με το ενεργοποιημένο πλέον ψηφιακό κλειδί ενεργοποιείς το αυτοκίνητο που σε περιμένει. Χωρίς ουρές και άλλες διαδικασίες.
Αυτό είναι μόνο ένα σενάριο από αυτό που υπόσχεται να φέρει η «ψηφιακή ταυτότητα ή πορτοφόλι» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο θα απλοποιεί τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται σε κάποιο κράτος-μέλος, εκτός της χώρας τους. Χωρίς έξτρα κόστη και με λιγότερα εμπόδια, μέσω της ψηφιακής ταυτότητας οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν (όταν υλοποιηθεί) να καλύπτουν εύκολα σημαντικές ανάγκες, από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος έως το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού στη χώρα που διαμένουν.
Η πρόταση ήρθε στις αρχές Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέθεσε ένα πλαίσιο μιας «ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας» που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, τους κατοίκους της αλλά και τις επιχειρήσεις και θα προσφέρει ένα σύστημα πρόσβασης σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών, με τη μορφή εφαρμογής. Θα είναι δηλαδή μόνιμα στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη, εξασφαλίζοντάς του ασφαλή online πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.
Πρακτικά αναφερόμαστε σε ένα “ψηφιακό πορτοφόλι”, ένα app στο οποίο θα αποθηκεύονται με ασφάλεια στοιχεία πληρωμής και κωδικοί πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, επιτρέποντας στους πολίτες και των 27 χωρών να συνδεθούν σε ιστότοπους τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες θα μπορούν επίσης να εξοφλούν λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μόνο με την εισαγωγή των στοιχείων πρόσβασης, ενώ για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας προβλέπεται η χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα ή η αναγνώριση προσώπου, που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούμε σήμερα σε πλήθος άλλων εφαρμογών. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης σημαντικών επίσημων εγγράφων, τα οποία δεν θα είναι απαραίτητο πλέον ο χρήστης να τα έχει μαζί του σε hard copy μορφή, όπως για παράδειγμα το δίπλωμα οδήγησης.
Ταυτόχρονα, για την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών, η Ε.Ε. θα θεσπίσει ένα πλαίσιο κανόνων το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα των χρηστών να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα, π.χ. για την προώθηση προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες θα έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν ποια δεδομένα και πληροφορίες μοιράζονται με τρίτα μέρη, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα παρακολούθησης της κοινής χρήσης αρχείων. Ο χρήστης δηλαδή θα ελέγχει τι πληροφορίες κοινοποιούνται και πως κοινοποιούνται.
Η χρήση της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το δεύτερο μισό του 2022, με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σημειώνουν πώς η χρήση της δεν θα είναι υποχρεωτική.