Τα «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης ενέργειας μειώνουν το κόστος λειτουργίας

έξυπνα συστήματα διαχείρησης cosmote

«Έξυπνοι» μετρητές ενέργειας και λαμπτήρες, «ευφυείς» πρίζες και φωτισμός με χρήση αισθητήρων. Οι εφαρμογές «έξυπνης» διαχείρισης της ενέργειας είναι πλέον πολλές και μπορούν να προσφέρουν σημαντικές και εύκολες λύσεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και το αντίστοιχο κόστος.

Ειδικά υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών αποκτά ρόλο-«κλειδί» για την εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών. Με δεδομένο δε, πως ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, είναι σαφές ότι οι λύσεις Energy Management είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες.

Την ανάγκη των επιχειρήσεων να περικόψουν τις ενεργειακές δαπάνες με τη βοήθεια της τεχνολογίας αποτυπώνει, άλλωστε, η πορεία της παγκόσμιας αγοράς συστημάτων Energy Management, η οποία εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται ετησίως με διψήφιο ρυθμό της τάξης του 19% έως το 2023. Όμως, εκτός από απαραίτητες, οι λύσεις Energy Management είναι πλέον και απόλυτα εφικτές οικονομικά, αφού έχουν μικρό αρχικό κόστος επένδυσης, ενώ η εγκατάστασή τους είναι εύκολη, χωρίς να απαιτούνται ειδικές καλωδιώσεις και επεμβάσεις στο κτίριο.

«Έξυπνοι» μετρητές, διακόπτες και αισθητήρες, σε συνεργασία με το κατάλληλο λογισμικό, καταγράφουν τη συνολική κατανάλωση ρεύματος σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία για το ποιες καθημερινές λειτουργίες είναι πιο ενεργοβόρες. Με βάση τις πληροφορίες αυτές, μια επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης ρεύματος, σε περιπτώσεις σπατάλης.

Εκτός από τη μέτρηση και την καταγραφή του συνολικού ενεργειακού αποτυπώματος, τα συστήματα Energy Management μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα, ώστε να χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση των καταναλώσεων ρεύματος, για παράδειγμα, ανά θέση εργασίας, όροφο, χρονική περίοδο, συσκευή. Επίσης, κάνουν εφικτή την απομακρυσμένη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση συσκευών με τη χρήση smartphone ή tablet, αλλά και τον χρονοπρογραμματισμό της λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών.

Μια επιχείρηση μπορεί ακόμη να έχει real time ενημέρωση για την κατανάλωση ενέργειας μέσω web και μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Ακόμη, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει SMS alerts, για παράδειγμα, για την υπέρβαση των ορίων κατανάλωσης. Ο εντοπισμός των πηγών ενεργειακής σπατάλης μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, μέσω της μείωσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Και φυσικά τα συστήματα Energy Management βοηθούν στο χτίσιμο του οικολογικού προφίλ κάθε εταιρείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα smart grids θα μπορούσαν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου κατά 14 δισ. δολ. ετησίως από το 2022 και μετά.

Πηγή: growyourbusiness.gr

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο