Φιλικό προς το περιβάλλον θα είναι το restart από τον Covid-19

Κυρίες και κύριοι καλωσήρθατε στη νέα κανονικότητα. Προσδεθείτε, το ταξίδι σε ένα καινούργιο κόσμο ξεκινά και το 2021 αποτελεί το έτος της μετάβασης. Της εκκίνησης της ανθρωπότητας με το βλέμμα προς το μέλλον, μετά από μία χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας ταλαιπωρηθήκαμε, αναλωθήκαμε στα σημαντικά ζητήματα του παρόντος και βέβαια αλλάξαμε πολύ ως πολίτες, καταναλωτές, επιχειρήσεις αλλά και κράτη».

Έτσι αλλιώτικη θα είναι η νέα κανονικότητα. Για τους ιστορικούς το μέλλοντος είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2020 και η εξάπλωση της πανδημίας θα αποτελέσει το σημείο στο οποίο θα χωρίζεται η πορεία της ανθρωπότητας στο χρόνο: προ Covid και μετά Covid.

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει την περίοδο που διανύουμε μια πρόσφατη έκθεση της McKinsey, σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε μπροστά στην αφετηρία πολλών αλλαγών: επιστροφή της κατανάλωσης, των ιδιωτικών ταξιδιών, ξέσπασμα καινοτομίας και πρωτοποριακών ιδεών, μεγαλύτερη ψηφιοποίηση αλλά και ανάπτυξη της φαρμακευτικής αγοράς.

Όμως όλες αυτές οι αλλαγές φαίνεται ότι θα έχουν ένα σημείο αναφοράς. Η επανεκκίνηση και η ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας θα είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται καθολικά η ανάγκη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Όπως σημειώνει η έκθεση, σχεδόν το σύνολο των χωρών και ενώσεων κρατών χρησιμοποιούν τα σχέδια αποκατάστασης των οικονομιών για να προωθήσουν τις προτεραιότητες που αφορούν την περιβαλλοντική πολιτική. Για παράδειγμα, ποσοστό 30% του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης για την κρίση της πανδημίας, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή τα 250 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε μέτρα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και «πράσινων ομολόγων». Παράλληλα, η Κίνα δεσμεύτηκε πριν από έξι μήνες να μειώσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2060, ενώ η Ιαπωνία που βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά έχει δεσμευτεί να είναι περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Αντίστοιχος είναι και ο στόχος της Νοτίου Κορέας, ενώ στο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων θα επενδυθεί σε καθαρή ενέργεια. Ακόμα και ο αναπτυσσόμενος κόσμος, που ίσως να έχει μικρότερα περιθώρια αλλαγής κατεύθυνσης της οικονομίας, ανακοινώνει φιλικά προς το περιβάλλον προγράμματα: η Νιγηρία σκοπεύει να καταργήσει τις επιδοτήσει ορυκτών καυσίμων, υπέρ της εγκατάστασης συστημάτων ηλιακής ενέργειας, ενώ η Κολομβία φυτεύει 180 εκατομμύρια δέντρα.

Αντίστοιχο είναι και το πρόσταγμα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να ανταποκριθούν στις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, κατευθύνοντας ανάλογα τις κεφαλαιακές τους επενδύσεις. Ταυτόχρονα, η πράσινη οικονομία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, σε πλήθος κλάδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ενέργεια, οι μεταφορές και οι μετακινήσεις, η γεωργία και πολλοί ακόμη. Μάλιστα, η έκθεση της McKinsey δεν διστάζει να προεκτιμήσει ότι οι εταιρείες πράσινης τεχνολογίας τις επόμενες δεκαετίες ενδεχομένως να παρουσιάσουν ανάλογη ανάπτυξη με εκείνη των προηγούμενων ετών της ψηφιακής οικονομίας.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο