Γιατί η ποιότητα του software είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις

Βρισκόμαστε ήδη σε μια εποχή που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εταιρειών «μετατρέπονται» σε software οργανισμούς. Από τις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ή τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές, έως εταιρείες delivery, κατασκευαστές και πόσες άλλες ακόμα προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, οι οποίες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αποτελούν το κατ’ εξοχήν σημείο επαφής με τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή όλες οι εταιρείες χρησιμοποιούν εσωτερικά ηλεκτρονικά συστήματα για τη λειτουργία τους: τον έλεγχο των πωλήσεων, τη δημιουργία βάσεων δεδομένων, την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων κ.α. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα ανθρώπων που έγραψαν κώδικα και δημιούργησαν το απαραίτητο software για να λειτουργούν τα ψηφιακά συστήματα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Σε μια εποχή λοιπόν που το software ακουμπάει όλο και περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας είναι και επιτακτικό οι επιχειρήσεις να προσέχουν την ποιότητά του. Κάποια χρόνια πριν στις επιχειρήσεις ήταν αρκετό να «δουλεύει» η εκάστοτε ηλεκτρονική υπηρεσία, να τη λαμβάνει δηλαδή ο τελικός χρήστης, είτε ο καταναλωτής είτε ο υπάλληλος της επιχείρησης. Στη νέα εποχή η αξιολόγηση ενός software αφορά και άλλες παραμέτρους. Πόσο ασφαλής είναι ο κώδικας που έχει γραφτεί; Μπορεί εύκολα και γρήγορα να συντηρηθεί; Μπορεί να εμπλουτιστεί γρήγορα προκειμένου να εξυπηρετήσει επιπλέον ανάγκες; Ποια είναι η αρχιτεκτονική του; Αυτά είναι μόνο μερικά ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι επιχειρήσεις, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία είναι κρίσιμος πυλώνας της λειτουργίας τους. 

Τα προβλήματα ενός κακής ποιότητας software

Τι σημαίνει όμως ένα κακής ποιότητας software για μια επιχείρηση; Πώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της; Τα τελευταία χρόνια έχουμε πάμπολλα παραδείγματα: διαρροές δεδομένων, διακοπές λειτουργίας υπηρεσιών, επιθέσεις ransomware σε τράπεζες, υποδομές κρατών, πλατφόρμες social media κ.α. οφείλονται σε αστοχίες του λογισμικού, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις, έως και καταστροφικές συνέπειες στις επιχειρήσεις. Το 2016 η HSBC ήταν η πρώτη τράπεζα που αντιμετώπισε μια ΙΤ κρίση χωρίς προηγούμενο, όταν εκατομμύρια πελάτες της έχασαν την πρόσβαση τους στο online banking. Μια αστοχία λογισμικού προκάλεσε στη Knight Capital Group ζημιές 440 εκατομμυρίων δολαρίων και η εταιρεία διασώθηκε χάρη στην επέμβαση της Goldman Sachs. Ένα λάθος στο software προκάλεσε τη συντριβή αεροπλάνου Airbus A400M το 2015 στην Ισπανία, ενώ επίσης σε αστοχία λογισμικού οφείλονται και οι δύο περιπτώσεις συντριβής των αεροσκαφών της Boeing, 737 Max, που είχαν ως αποτέλεσμα την καθήλωση όλου του στόλου στο έδαφος.

Όπως μας δείχνουν τα παραπάνω παραδείγματα οι ζημιές για τις επιχειρήσεις δεν είναι μόνο οικονομικές. Σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στις αεροπορικές εταιρείες) οι συνέπειες ενός προβληματικού λογισμικού περιλαμβάνουν δυστυχώς ακόμα και ανθρώπινες απώλειες.

Είμαστε σε μια περίοδο που το καλής ποιότητας software μπορεί να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις. Εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων. Προσφέρει την ευχέρεια στις επιχειρήσεις να λανσάρουν πιο γρήγορα υπηρεσίες προς τον τελικό χρήστη. Μειώνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν καταναλώνουν επιπλέον χρόνο και ανθρώπινους πόρους στη συντήρηση του λογισμικού ή την αναβάθμισή του. Οφέλη που συνολικά βελτιώνουν την εικόνα της επιχείρησης, όχι μόνο στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και στην εξεύρεση ταλέντου.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο