Γιατί καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα;

«Fortune favors the brave», ή σε απλά λόγια η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. Αυτό αποτέλεσε το slogan του διαφημιστικού μιας από τις μεγαλύτερες online αγορές συναλλαγής κρυπτονομισμάτων το προηγούμενο Φθινόπωρο με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Ματ Ντέιμον. Ωστόσο, οι «γενναίοι» που αγόρασαν είτε Bitcoin είτε κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα όταν κυκλοφόρησε η διαφήμιση, πιθανότατα μόνο τυχεροί δεν θα αισθάνονται αυτό το καλοκαίρι.

Το Bitcoin από τότε μέχρι σήμερα έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του, οι απώλειες στο Ethereum πλησιάζουν τα ¾ της τιμής του πριν από 8 μήνες, το Binance Coin έχασε πάνω από το μισό της αξίας του. Τότε, Νοέμβριος 2021, η αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων άγγιζε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τον Ιούνιο του 2022 και μέχρι και σήμερα έχει σταθεροποιηθεί κοντά στην περιοχή του 1 τρισεκατομμυρίου, χωρίς ορατές προσδοκίες ανάκαμψης και αντιστροφής κλίματος.

Γιατί όμως μοιάζουν να καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα; Ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα. Ο φόβος της ύφεσης, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων αυξάνουν με τη σειρά τους το κόστος ζωής. Ακόμα και τα χρηματιστήρια, που έχουν πιο στέρεες βάσεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Κατ’ επέκταση, ακόμα και οι πιο ισχυροί επενδυτές είναι περισσότερο προσεκτικοί με τους τίτλους και τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία τοποθετούν τα χρήματά τους. Από την άλλη πλευρά, οι απλοί επενδυτές έχουν πολύ λιγότερα χρήματα για να επενδύσουν σε οτιδήποτε.

Για πολλούς, μια επένδυση σε κάτι τόσο ασταθές και απρόβλεπτο όπως το κρυπτονόμισμα μοιάζει με υπερβολικά μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο σε αυτήν την δύσκολη περίοδο. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν ρυθμίζεται και δεν προστατεύεται από τις οικονομικές αρχές. Επομένως, εάν κάποιος χάσει τις αποταμιεύσεις του ή χάσει την πρόσβαση στο crypto wallet του, δεν μπορεί καμία επίσημη αρχή να τον προστατεύσει. Σε αντίθεση με άλλα πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, το Bitcoin, το Ethereum κ.α. δεν έχουν καμία εγγενή αξία για να υποστηρίξουν την τιμή του: δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία, ροή εσόδων ή μια υποκείμενη επιχείρηση. Η τιμή αντικατοπτρίζει μόνο αυτό που οι «επενδυτές» είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποκτήσουν μια θέση σε ένα κρυπτονόμισμα. Γεγονός (ή μάλλον καλύτερα επιθυμία) που μπορεί να πυροδοτήσει ένα σπιράλ πτώσης, όπως στο παρελθόν πυροδότησε σπιράλ ανόδου. Μια συνθήκη πολύ δύσκολη, αφού αν αρκετοί επενδυτές κατευθυνθούν προς την έξοδο, δεν υπάρχει κάποια δύναμη, μια αντικειμενική αξία, για να συγκρατήσει τους υπόλοιπους.

Μπορεί να υπάρξει αντιστροφή κλίματος; Σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όσοι έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα να στηρίξουν τη θέση τους και σταδιακά να πλαισιωθούν από νέους επενδυτές, διεργασία που έχει συμβεί και στο παρελθόν, αν και η αγορά τότε αντιμετώπιζε μικρότερους κλυδωνισμούς. Για αρκετούς, τους φίλους του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων τώρα είναι μια καλή ευκαιρία γιατί οι αξίες τους έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα αρνητικών ρεκόρ. Από την άλλη πλευρά, πολλοί προτρέπουν τους πιθανούς επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού η αγορά αυτή τη στιγμή αντέχει μόνο τους γενναίους. Όχι όμως εκείνους που προσπαθούσε να προσελκύσει ο Ματ Ντέιμον στο διαφημιστικό, αλλά αυτούς που είναι έτοιμοι να αντέξουν την πιθανότητα νέων κλυδωνισμών.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο