Ήταν αναμενόμενο ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή η ημέρα που το ηλεκτρονικό εμπόριο θα υποκαθιστούσε την επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα. Ακόμα και στην Ελλάδα, που συνηθίζουμε να λέμε ότι βρίσκεται λίγο πιο πίσω στις εξελίξεις, οι ρυθμοί ανάπτυξης του e-commerce τα τελευταία χρόνια είχαν σταθεροποιηθεί σε διψήφια νούμερα. Η «ημέρα» λοιπόν ήρθε αρκετά απότομα, την προηγούμενη Άνοιξη, και με τρόπο που ακόμα και οι πιστοί πρεσβευτές του ηλεκτρονικού εμπορίου θα απεύχονταν.
Το lock down ευνόησε σημαντικά τις επιχειρήσεις που είχαν επενδύσει στην online παρουσία τους. Στο χτίσιμο ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, μέσω του οποίου μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, τη στιγμή που όλα τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά. Στην ακριβώς αντίθετη θέση βρέθηκαν όλες εκείνες οι εταιρείες που δίσταζαν στο παρελθόν να προβούν στην ψηφιοποίηση της δραστηριότητάς τους.
Η μερική επιστροφή στην… κανονικότητα από το Μάιο μας έδειξε επίσης ότι δε σήμαινε αυτόματα και επιστροφή για όλους στο φυσικό κατάστημα. Παρά την επιβράδυνση των ρυθμών του ecommerce σε σχέση με την περίοδο της καραντίνας, μια μεγαλύτερη κρίσιμη μάζα των καταναλωτών εξακολουθεί να πραγματοποιεί τις αγορές του ηλεκτρονικά, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό κανάλι και έχοντας ανακαλύψει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι συγκεκριμένες αγορές, όπως: ευκολία και άνεση από τον προσωπικό τους χώρο, απεξάρτηση από το ωράριο των φυσικών καταστημάτων, παράδοση των προϊόντων κ.α.
Ανάλογα είναι και τα πλεονεκτήματα και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις: παραγγελίες και αγορές όλο το 24ωρο όχι στο αυστηρό ωράριο ενός φυσικού καταστήματος, δεν υπάρχουν Κυριακές, αργίες και γιορτές, μείωση λειτουργικού κόστους, άμεση σχέση με τους πελάτες, ακόμα και δυνατότητα να απευθυνθούν σε κοινό άλλων χωρών, διευρύνοντας το πελατολόγιο στο οποίο απευθύνονται.
Αν λοιπόν τη μικρομεσαία επιχείρηση ταλαιπωρούσε μέχρι σήμερα το ερώτημα αν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη δημιουργία ενός e-shop, πλέον το ερώτημα αυτό έχει αλλάξει. «Αντέχει μία μικρομεσαία επιχείρηση να μην επενδύσει στο ηλεκτρονικό εμπόριο;». Έτσι έχει πλέον διαμορφωθεί η ερώτηση.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει πλέον αναδειχθεί ως μονόδρομος για το σύνολο των επιχειρήσεων. Όχι γιατί η πανδημία θα μας συνοδεύει για αρκετούς μήνες ακόμα αλλά γιατί στη διάρκειά της παγιώνονται καταναλωτικές συνήθειες, αυξάνοντας την αλληλεπίδραση και την έκθεση του κοινού με τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών. Το πεδίο του ανταγωνισμού έχει μεταφερθεί πλέον στο Internet και είναι αποφασιστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να διαχειριστούν την πρόκληση αυτή.