Ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η έξαρση της οποίας αύξησε εκρηκτικά τον αριθμό εκείνων που εργάζονταν από μεγάλη απόσταση από τον χώρο του γραφείου τους. Συνήθως καλοπληρωμένοι, με αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες, αρκετά εκατομμύρια ψηφιακών νομάδων επέλεξαν να μεταφέρουν τη «δουλειά» τους σε δημοφιλείς (και μη) τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, οι ψηφιακοί νομάδες από τις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο χρόνια. Από τα 7 εκατομμύρια το 2019, σε 15 εκατομμύρια στο τέλος του 2021.
Αναμενόμενα αυτό το κύμα ψηφιακών νομάδων κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών κρατών που παρείχαν προσφορές και κίνητρα για να τους διατηρήσουν περισσότερο χρόνο στο έδαφός τους, διαπιστώνοντας τα σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες. Άλλωστε, ένα μεγάλο ποσοστό (22% σύμφωνα με τo ινστιτούτο Gallup) των ψηφιακών νομάδων δηλώνει ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να εργάζεται εξ αποστάσεως.
Στο «κυνήγι» των ψηφιακών νομάδων έχουν μπει έντονα και πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Περισσότερες από 10 χώρες προσφέρουν πλήθος κινήτρων. Από τη Λετονία, την Εσθονία και την Κροατία μέχρι την Ισλανδία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, την Ισπανία, αλλά και την Ελλάδα παρέχουν μακροπρόθεσμες βίζες, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια σε μια προσπάθεια να δελεάσουν τους πιο εύπορους, σε μια προσπάθεια να παρατείνουν την παραμονή στη χώρα. Όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις, αλλά και σε προορισμούς μακριά από τα πολύβουα αστικά κέντρα. Μάλιστα, τέτοιου είδους εκστρατείες προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων δεν συναντάμε μόνο σε επίπεδο χωρών, αλλά και πόλεων, ακόμα και χωριών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ισπανικού γκρουπ «Εθνικό δίκτυο χωριών υποδοχής των απασχολούμενων με τηλεργασία», το οποίο διευκολύνει ψηφιακούς νομάδες να εγκατασταθούν σε χωριά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, με πληροφορίες για τη διαμονή, τις ψηφιακές υποδομές, την ψυχαγωγία και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.
Πώς εξηγείται όμως αυτός ο ανταγωνισμός χωρών, πόλεων και χωριών για τους ψηφιακούς νομάδες; Ανεξάρτητα από το εισόδημά τους οι ψηφιακοί νομάδες φέρνουν νέο χρήμα στον τόπο που θα επιλέξουν να μείνουν. Χρήμα που δεν παράγεται εκεί, αλλά ξοδεύεται εκεί, τονώνοντας την τοπική οικονομία. Όμως δεν είναι μόνο το χρήμα που αποτελεί σημαντικό κίνητρο προσέλκυσης. Επιπρόσθετα, η εργασία των ψηφιακών νομάδων απαιτεί μια μεγάλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και με το Internet. Για αρκετές χώρες και τοπικές κοινωνίες οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι περιζήτητοι ως ταλέντα στις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτές οι γνώσεις και δεξιότητες, το ψηφιακό ταλέντο που διαθέτουν μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη στους προορισμούς που θα επιλέξουν. Προοπτικές που τις γνωρίζουν τα κράτη υποδοχής. Όπως σημειώνουν αναλυτές, σήμερα οι χώρες ανταγωνίζονται για ταλέντα όπως ακριβώς ανταγωνίζονται και οι επιχειρήσεις για να προσελκύσουν τους ικανότερους.
Το κύμα των ψηφιακών νομάδων δεν μοιάζει να είναι εφήμερο. Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι ψηφιακοί νομάδες θα φτάσουν ως το 2035 το ένα δισεκατομμύριο. Μια σημαντική προοπτική για τις χώρες που θα είναι έτοιμες να τους υποδεχτούν, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους.