H άνοδος των super apps

Στη συζήτηση για τα super apps, το πιο βασικό είναι να ορίσουμε τι περιλαμβάνει ο όρος, καθώς ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ένας κοινός, ακριβής ορισμός. Σύμφωνα με τον Mike Lazarides, ιδρυτή της Blackberry, τα super apps αποτελούν ένα κλειστό οικοσύστημα από διαφορετικά apps που χρησιμοποιούνται καθημερινά καθιερώνοντας απρόσκοπτη, άμεση, κωδικοποιημένη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία.

Με μια μόνο πρόταση, τα super apps συνδυάζουν διαφορετικές υπηρεσίες κάτω από μία ομπρέλα. Στις μέρες μας, η εξάπλωση των super apps γίνεται παγκοσμίως ολοένα και πιο διαδεδομένη.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι  που βασίζεται η επιτυχία των super apps;

Πρώτος λόγος είναι η επικράτηση των κινητών συσκευών τηλεφώνου σε σύγκριση με τους υπολογιστές, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο στη γέννηση των εφαρμογών. Ταυτόχρονα, καθοριστικό ρόλο για τη διάδοση των super apps, έπαιξε η περιορισμένη μνήμη και ο ελάχιστος αποθηκευτικός χώρος που είναι διαθέσιμος στα κινητά και «εμποδίζει» τους χρήστες να κατεβάζουν πολλές εφαρμογές.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η αφετηρία των super apps βρίσκεται στην Άπω Ανατολή, καθώς τα χαρακτηριστικά τους έχουν διαμορφωθεί για να καλύψουν τις ιδιαιτερότητες αυτής της τεράστιας αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτισμική ομογένεια των αγορών σε αυτή την πλευρά του πλανήτη που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, προσφέροντάς ενιαίες υπηρεσίες. Επιπλέον, σε μια περιοχή όπου ο τραπεζικός τομέας δεν είναι ευρέως διαδεδομένος, τα superapps έρχονται να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι πιστωτικές κάρτες και οι διαδικτυακές συναλλαγές.

Από την άλλη μεριά, εστιάζοντας στη δική μας «γειτονιά», δεν μπορούμε να μη λάβουμε  υπόψιν την επιτακτική ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως αυτός επιβάλλεται από την ΕΕ, που στις μέρες μας ωθεί τόσο παροχή υπηρεσιών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να στραφεί προς τις εφαρμογές.

To WeChat δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ευρώπη και την Ελλάδα, είναι όμως μια από σημαντικότερες super εφαρμογές, που γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011 και έγινε η μεγαλύτερη αυτόνομη εφαρμογή για κινητά στον κόσμο το 2018, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες το μήνα. Η εφαρμογή ξεκίνησε ως ένα app ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά πλέον χαρακτηρίζεται ως ένα «app για τα πάντα», αφού προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων. Είναι πλέον μια πλατφόρμα με λειτουργίες που περιλαμβάνουν μηνύματα με οποιοδήποτε μέσο (κείμενο, φωνή, video), παιχνίδια, ανταλλαγή multimedia περιεχομένου, αγορές προϊόντων, ψηφιακές πληρωμές, δανειοδότηση για αγορά αυτοκινήτου και πολλά ακόμη.

Μόνο ο τζίρος αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών στο WeChat το 2020 έφθασε τα 240 δισ. Δολάρια. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, πως η επιτυχία του WeChat θα κέντριζε το ενδιαφέρον και των εταιρειών στον «δυτικό κόσμο», οι οποίες δείχνουν να θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Για παράδειγμα, το Facebook το 2020 πρόσθεσε δυνατότητες αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Το TikTok πρόσθεσε πλατφόρμα αγορών, το Snapchat έχει λανσάρει τουλάχιστον 20 μίνι εφαρμογές στο περιβάλλον του (που προσφέρουν από λειτουργίες gaming μέχρι αγορές εισιτηρίων κινηματογράφου). Από την πλευρά της η Uber έχει λανσάρει ήδη την υπηρεσία Uber Eats, ενώ στο Μεξικό λάνσαρε υπηρεσία για τραπεζικές κάρτες.

Σε ένα περιβάλλον που κατακλυζόμαστε από χιλιάδες εφαρμογές, η απόφαση της μετάβασης σε μια super app, που θα λειτουργεί ως κεντρική ψηφιακή πύλη, σχετίζεται κυρίως με την ανάγκη να αιχμαλωτίσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον του χρήστη. Άλλωστε, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ένας μέσος χρήστης μπορεί να έχει κατεβάσει 80 εφαρμογές, ωστόσο στην καθημερινότητά του χρησιμοποιεί μόλις 9 και στη διάρκεια του μήνα λιγότερες από 30.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο