“Οι εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας στο χώρο της αυτοκίνησης θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα 100 χρόνια”. Όποιο στέλεχος και αν ρωτήσεις από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας για το μέλλον της θα σου δώσει την ίδια απάντηση. Οι εξελίξεις στον κλάδο της τεχνολογίας, η αντικατάσταση του καυσίμου από την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, δημιουργούν μια πραγματική επανάσταση στον κλάδο της αυτοκίνησης, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί τα προηγούμενα χρόνια. Όπως συμβαίνει πάντα μαζί με την επανάσταση έρχονται και οι προκλήσεις.
Όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να εξετάσουμε όλες αυτές τις αλλαγές σε ένα κείμενο, οπότε σήμερα θα εστιάσουμε στην αυτόνομη οδήγηση. Η τάση δεν είναι καινούρια ή προϊόν ερευνών του πρόσφατος παρελθόντος. Οι πρώτες πειραματικές και άγουρες δοκιμές είχαν ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο, η ωρίμανση της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια είναι και αυτή που φέρνει πλέον τα αυτόνομα οχήματα πιο κοντά στην μαζική εμφάνισή τους στους δρόμους τα επόμενα χρόνια. Ο τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η εμφάνιση πλήρως αυτόνομων οχημάτων (Level 5, όπως λέγονται στη διαβάθμιση της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν), στα οποία δεν θα είναι απαραίτητο να διαθέτουν τιμόνι. Ο χρήστης/κάτοχος θα επιλέγει από τους χάρτες τον προορισμό και την διαδρομή θα την αναλαμβάνει πλήρως το όχημα. Βασική παράμετρος της μαζικής εμφάνισης πλήρως αυτόνομων οχημάτων είναι τα 5G δίκτυα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτουν. Το 5G εξασφαλίζει μεγαλύτερη χωρητικότητα, περισσότερες δηλαδή συνδέσεις ανά περιοχή, έξυπνη κατανομή πόρων σε κλάδους μεγαλύτερης βαρύτητας αλλά και μηδενική καθυστέρηση στην απόκριση, που είναι απαραίτητη σε ένα όχημα που θα λαμβάνει πλήθος δεδομένων από τους αισθητήρες του για να κινηθεί στους δρόμους.
Η εμφάνιση των πλήρως αυτόνομων οχημάτων θα αλλάξει και την εμπειρία της μετακίνησης. Με την αφαίρεση του τιμονιού παύει να υφίσταται και η οδηγική εμπειρία. Το «ταξίδι με το αυτοκίνητο» γίνεται πιο ξεκούραστο, φέρνοντας αντίστοιχες αλλαγές και στο εσωτερικό των οχημάτων. Για παράδειγμα, οι μπροστινές θέσεις δεν θα είναι απαραίτητο να κοιτούν προς τα εμπρός όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα μπορούν να επικοινωνούν με τις πίσω θέσεις και τους άλλους επιβάτες. Θα προσφέρουν εργαλεία και ανέσεις για εργασία ή ξεκούραση εν κινήσει.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν έρχονται χωρίς προκλήσεις. Πρώτα από όλα για την ίδια τη βιομηχανία και κατ’ επέκταση για τις υποδομές των πόλεων και κρατών. Ποια θα είναι η ισορροπία μεταξύ της κινητικότητας και της απόδοσης με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός οχήματος; Όταν αυτή η ισορροπία εφαρμοστεί σε όλα τα αυτοκίνητα, οι μικρές αλλαγές στην επιτάχυνση, στις στροφές και στο φρενάρισμα (που θα ελέγχονται από ένα ΑΙ σύστημα) μπορούν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη χρήση ενέργειας και στις εκπομπές ρύπων.
Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα αλλάξουν το κυκλοφοριακό σύστημα των πόλεων τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, θα χρειαζόμαστε φωτεινούς σηματοδότες ή πινακίδες προτεραιότητας όταν τα αυτοκινούμενα οχήματα θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, άρα και να συντονίζουν μεταξύ τους την κυκλοφορία;
Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση της αυτόνομης οδήγησης σχετίζεται με τη «συμπεριφορά» του οχήματος όταν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Θα βάλει την προστασία των επιβαινόντων πάνω από εκείνη των ανθρώπων που είναι εκτός οχήματος; Η λύση που καλείται να δώσει η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι εύκολη, όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί.
Σε όλα τα παραπάνω, η ανθρωπότητα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ο κλάδος της τεχνολογίας θα κληθούν να δώσουν τις απαντήσεις τους τα επόμενα χρόνια.