Οι λίγο μεγαλύτεροι ηλικίας έχουν οικεία την εικόνα των δορυφορικών τηλεφώνων, που έστω και σπάνια έκαναν την εμφάνισή τους μέχρι περίπου το πρώτο μισό της δεκαετίας των 00s. Ενδεχομένως, κάποιες ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως εργαζόμενοι σε πλοία υπερατλαντικών ταξιδιών ή στις κατασκευές, να έχουν πιο πρόσφατη την εικόνα τους. Τα δορυφορικά τηλέφωνα ήταν μεγάλες, ογκώδεις συσκευές, με ακόμα μεγαλύτερες -αναδιπλούμενες- κεραίες (από το κυρίως σώμα των τηλεφώνων) και αισθητά πιο βαριά από τα smartphones που χρησιμοποιούμε καθημερινά, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών τους.
Οι εξελίξεις όμως στη μικροηλεκτρονική και όχι μόνο, αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, και η δορυφορική επικοινωνία μοιάζει να ενσωματώνεται σταδιακά και στα smartphones. Μια σειρά από συμφωνίες, ήδη από το 2022, μαρτυρούν την κατεύθυνση. Τον περυσινό Αύγουστο οι T-Mobile και Starlink ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους . Αντίστοιχα, η Qualcomm έφερε στους νέους επεξεργαστές της την υποστήριξη αποστολής και λήψης μηνυμάτων μέσω του δικτύου δορυφόρων της Iridium. Μια δυνατότητα που θα αρχίσει να ενεργοποιείται μέσα στο φετινό καλοκαίρι.
Η τελευταία αυτή συμφωνία μοιάζει και ως η πιο σημαντική για την ώρα, καθώς φέρνει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, πολλών κατασκευαστών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών (Qualcomm και Snapdragon), ένα smartphone θα μπορεί να συνδέεται κατά μέσο όρο σε έναν από τους 66 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς της Iridium σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα, χρόνος που ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του δορυφόρου που θα εξυπηρετεί κάθε φόρα την προσπάθεια επικοινωνίας.
Προφανώς η δορυφορική επικοινωνία δεν έρχεται να υποκαταστήσει την επικοινωνία μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αντιθέτως, έρχεται να τη συμπληρώσει και να προσφέρει στους χρήστες βασικές δυνατότητες χρήσης του smartphone στις περιστάσεις εκείνες που οι χρήστες βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των δικτυών κινητής. Σε απομακρυσμένες περιοχές, στην ξηρά ή ακόμα και στη θάλασσα, με περιορισμένη ή μηδενική κάλυψη, όταν οι χρήστες αντιμετωπίζουν μια επείγουσα κατάσταση. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα παρέχεται με μια extra χρέωση, για τη χρήση του δικτύου δορυφόρων. Ένας μικρός αστερίσκος για την εξάπλωση της δυνατότητας δορυφορικής επικοινωνίας, αφορά χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, που απαγορεύουν τη χρήση δορυφορικών τηλεφώνων. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας να υπόκειται στο νομοθετικό πλαίσιο των κρατών, το οποίο θα απελευθερώνει ή όχι αυτή τη δυνατότητα για τους χρήστες.
Αρχικά, οι πρώτοι τυχεροί χρήστες θα είναι αυτοί που χρησιμοποιούν premium smartphones, της τελευταίας δηλαδή γενιάς κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, μέσα στα επόμενα χρόνια είναι σχεδόν βέβαιο ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα περάσει και σε πιο προσιτές προτάσεις, αφού η πορεία της εξέλιξης στο χρόνο κάνει πιο προσιτή κάθε νέο, σύγχρονο χαρακτηριστικό. Αντίστοιχα, ανάλογη ανάπτυξη αναμένεται να δούμε και προς άλλες κατηγορίες συσκευών, όπως τα tablets, οι φορητοί υπολογιστές και γιατί όχι και τα οχήματά μας.
Τα smartphones κατακτούν και το τελευταίο σύνορό τους, αυτό της δορυφορικής επικοινωνίας, φέρνοντας περισσότερες επιλογές, με στόχο να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των χρηστών.