Για περίπου τρεις δεκαετίες, από το 1976 έως το 2003, το αεροπλάνο Concorde, προϊόν γαλλοβρετανικής κοινοπραξίας, αποτελούσε ένα θρύλο των αιθέρων. Ικανό να αναπτύξει ταχύτητα υπερδιπλάσια εκείνης του ήχου (πετούσε με ταχύτητα Μαχ 2,02) σε μέγιστο ύψος 60.000 πόδια, το Concorde αποτελούσε εκείνα τα χρόνια το «καμάρι» της αγγλογαλλικής αεροναυπηγικής συνεργασίας, μαγεύοντας ταυτόχρονα το κοινό με τον απαράμιλλο σχεδιασμό του.
Ωστόσο, όπως απέδειξε και η παρόπλισή του, το Concorde απείχε πολύ για να χαρακτηριστεί το ιδανικό επιβατικό αεροπλάνο. Το μεγάλο ηχητικό αποτύπωμα, η τεράστια κατανάλωση καυσίμων, το μεγάλο κόστος του εισιτηρίου και τελικά η συντριβή ενός τέτοιου αεροσκάφους στις 25 Ιουλίου 2000 λίγο έξω από το αεροδρόμιο του Σαρλ Ντε Γκολ, έδωσαν τέλος στο ίδιο το Concorde και τις υπερηχητικές πτήσεις του.
Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τον παροπλισμό του Concorde, τα υπερηχητικά επιβατικά αεροπλάνα επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο και ίσως να βρισκόμαστε κοντά στην επιστροφή τους. Μόλις τον προηγούμενο Ιούνιο, έγινε επίσημα γνωστό ότι η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines συμφώνησε να αγοράσει 15 υπερηχητικά αεροσκάφη Overture της εταιρείας Boom, εφόσον βεβαίως αποδειχτεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους ικανοποιεί πλήρως τις προδιαγραφές ασφαλείας, λειτουργικότητας και βιωσιμότητας. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η United Airlines έχει την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 35 τέτοια αεροσκάφη.
Το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης συμφωνίας έχει μερικά σημαντικά ορόσημα μπροστά του: το αεροπλάνο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2025, το 2026 θα ξεκινήσει η διαδικασία των δοκιμαστικών πτήσεων και οι πρώτες εμπορικές πτήσεις αναμένονται το 2029. Έχουμε δηλαδή μερικά χρόνια μπροστά μας για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να δούμε ξανά υπερηχητικά επιβατικά αεροπλάνα στον αέρα.
Γιατί αυτή τη φορά είναι καλύτερα τα πράγματα, σε σύγκριση με το Concorde; Στόχος της Boom είναι το Overture να αποτελεί το πρώτο αεροσκάφος με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από την πρώτη ημέρα της υπηρεσίας του. Η εταιρεία έχει εστιάσει στη χρήση 100% βιώσιμων καυσίμων για τα αεροπορικά ταξίδια, με την United Airlines να συνεργάζεται και η ίδια στην ανάπτυξη και βελτίωση της παραγωγής τους.\

Όμως, δεν είναι μόνο η Boom που εργάζεται πάνω στην κατασκευή υπερηχητικών αεροσκαφών. Ένα αντίστοιχο project δουλεύει και η NASA σε συνεργασία με τη Lockheed Martin. Το πειραματικό X-59 είναι σχεδόν έτοιμο και σύμφωνα με τους ανθρώπους της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας η ηχητική όχληση που θα παράγει το Χ-59 «δεν θα ξεπερνάει σε ένταση τον ήχο που κάνει το κλείσιμο μιας πόρτας αυτοκινήτου από απόσταση έξι μέτρων».
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας τα υπερηχητικά ταξίδια θα επιστρέψουν στις διηπειρωτικές πτήσεις, επιτρέποντας στους επιβάτες να κάνουν ξανά το ταξίδι Λονδίνο ή Παρίσι με Νέα Υόρκη σε λιγότερες από τέσσερις ώρες.