H μάχη για τα εργοστάσια παραγωγής chip

Smartphones, tablets, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, smartwatches, αλλά και πλυντήρια, ψυγεία, ακόμα και αυτοκίνητα. Όλες οι παραπάνω συσκευές και πάρα πολλές ακόμα, έχουν τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό. Στην «καρδιά» τους θα βρούμε ένα τουλάχιστον (ή και πολλά περισσότερα) chip. Οι ημιαγωγοί ή τα μικροκυκλώματα (αν προτιμάμε την ελληνική ορολογία) βρίσκονται σε κάθε είδους hardware που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2020 κατασκευάστηκαν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο μικροκυκλώματα σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή περίπου 130 μικροκυκλώματα για κάθε άνθρωπο πάνω στη Γη. Μια παραγωγή, που όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά αντιθέτως αναμένεται να αυξηθεί με εκρηκτικούς ρυθμούς. Η McKinsey προβλέπει ότι στο τέλος της δεκαετίας η παγκόσμια αγορά των ημιαγωγών θα φθάσει σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, από 600 δισεκατομμύρια που ήταν το 2021. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες να θέλουν να ελέγξουν όσο μπορούν καλύτερα τη συγκεκριμένη αγορά και να ετοιμάζουν μεγάλες επενδύσεις στην παραγωγή chip.

Στην ίδια μάχη έχουν μπει και τα κράτη ή ενώσεις κρατών, που θέλουν να φιλοξενήσουν αυτές τις επενδύσεις, κατανοώντας τα πολλαπλά οφέλη που φέρνουν μαζί τους. Σημαντικά κεφάλαια (σε δισεκατομμύρια δολάρια) για την εγχώρια οικονομία, ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας, προσέλκυση ξένου ταλέντου ή διατήρηση του εγχώριου, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και τόνωση των τοπικών οικονομιών γύρω από κάθε επένδυση, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας στρατηγικής είναι το European Chips Act, που περιλαμβάνει ένα πλάνο κινητοποίησης 43 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προσέλκυση και υλοποίηση αυτών των επενδύσεων. Μόλις πριν μερικούς μήνες, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ άνοιξαν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εταιρείες που διεκδικούν μερίδιο χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση επενδύσεων παραγωγής chip σε αμερικανικό έδαφος. Τα χρήματα του συγκεκριμένου ταμείου φθάνουν τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελούν μόνο ένα τμήμα του θηριώδους αμερικανικού πλάνου CHIPS and Science Act ύψους 280 δισεκατομμυρίων που σκοπεύουν να επενδύσουν οι ΗΠΑ για την ενίσχυση της επιστήμης και της καινοτομίας.

Τι είναι αυτό που ωθεί τα κράτη να επενδύουν τόσο μεγάλα κεφάλαια σε αυτόν τον τομέα; Τα εξίσου μεγαλόπνοα σχέδια των εταιρειών. Μόνο η Samsung έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής chip μέχρι το 2030, προκειμένου να αποτελέσει στα αμέσως επόμενα χρόνια τον νούμερο 1 κατασκευαστή. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Intel θέλει να ρίξει 80 δισεκατομμύρια στην αγορά για ανάλογες επενδύσεις, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναμένεται να κατευθυνθεί και στην Ευρώπη. Και αυτά είναι μόλις δύο παραδείγματα από τα δεκάδες σχέδια που έχουν ήδη ανακοινώσει εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Επιστρέφοντας στο επίπεδο των κρατών, τα τελευταία κατανοούν ότι η προσέλκυση αυτών των επενδύσεων έχει και γεωστρατηγικό χαρακτήρα. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι το CHIPS and Science Act έχει ως στόχο να ανασχέσει την πρόθεση της Κίνας να κυριαρχήσει στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ στα μέρη μας το European Chips Act έχει ως στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την Ευρώπη ως σημαντικό παίκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα όταν το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο ψηφιακό.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο