H Ψηφιακή Τεχνολογία ζωντανεύει την Ιστορία

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη μελέτη της ιστορίας και της αρχαιολογίας δεν είναι καινούρια. Αντιθέτως, είναι μια τάση που ξεκίνησε δειλά αρκετά χρόνια πριν, εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έπειτα, με τη βοήθεια των νέων, αναδυόμενων τεχνολογιών, ανοίγοντας για τον απλό χρήστη νέα μονοπάτια μάθησης της Ιστορίας.

Η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν ένα σύγχρονο, διαδραστικό, διάλογο του κοινού με πλήθος ιστορικών μνημείων και γεγονότων. Χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς ή άλλους αποκλεισμούς. Ανοίγουν νέους δρόμους και προοπτικές στη μελέτη της Ιστορίας, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα και το τουριστικό προϊόν για τις χώρες και περιοχές που έχουν μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.

Οι παγκοσμίου ενδιαφέροντος αρχαιολογικοί χώροι στη χώρα μας παρέχουν ένα πρόσφορο έδαφος για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Και η νέα εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων καινοτόμων υλοποιήσεων, ζωντανεύοντας την Ακρόπολη, την εποχή της ακμής της, σε όλες τις φορητές συσκευές.

Το COSMOTE CHRONOS αναδημιουργεί για τον θεατή-χρήστη επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων του ιερού βράχου της Ακρόπολης, προσφέροντας μια καθηλωτική εμπειρία για τον χρήστη, όπου κι αν βρίσκεται. Είτε επισκέπτεται την Ακρόπολη, είτε βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου. Λειτουργεί δηλαδή ασύγχρονα, αλλά και σύγχρονα, αξιοποιώντας σύγχρονες mixed reality τεχνολογίες. Στη δεύτερη περίπτωση, η χρήση augmented reality προβάλει εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής. Ξαναδίνοντας στα σπουδαία μνημεία μας, όπως ο Παρθενώνας, η Χαλκοθήκη, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τη μορφή που είχαν την περίοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Μαζί με πλήθος ιστορικών πληροφοριών, που φθάνουν μέχρι τα πρώτα ρωμαϊκά χρόνια.

Η μεγάλη καινοτομία της εφαρμογής είναι η ψηφιακή βοηθός Κλειώ, η οποία μπορεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης να συνομιλήσει με το χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Ειδικότερα, εφόσον η φορητή συσκευή που χρησιμοποιεί ο χρήστης υποστηρίζει και συνδέεται σε δίκτυο 5G, η Κλειώ μπορεί να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη στα ελληνικά και στα αγγλικά, παρέχοντας τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως και 5 ατόμων. Αντίστοιχα, σε περιβάλλον 4G ή WiFi είναι εφικτή η παροχή αυτοματοποιημένης ξενάγησης.

Με το COSMOTE CHRONOS η Ακρόπολη έρχεται να προστεθεί σε πλήθος μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς αλλά και μουσείων, στα οποία αξιοποιούνται σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για να αφηγηθούν στον επισκέπτη, αλλά και κάθε χρήστη σε όλο τον κόσμο, την πλούσια ιστορία τους. Όχι για να υποκαταστήσουν τη σχέση και την επαφή που έχουμε μαζί τους στο φυσικό περιβάλλον, αλλά για να την ενδυναμώσουν.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOES προσφέρεται δωρεάν στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό σε smartphones και tablet και είναι διαθέσιμη στο Google Ρlay και το Apple Store, για συσκευές Android και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore, αντίστοιχα.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο