Hyperloop: ταξίδια με ταχύτητες έως και 1200 χιλιόμετρα την ώρα

Παρίσι – Βερολίνο σε μία ώρα και τέσσερα λεπτά. Νέα Υόρκη – Ουάσιγκτον σε 27 λεπτά. Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 26 λεπτά. Αυτοί θα είναι οι πλέον οι χρόνοι που θα χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές αν και εφόσον υλοποιηθεί το επόμενο βήμα στις μετακινήσεις. Το Hyperloop.

Ήδη η Virgin, η εταιρεία που δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλη έβαλε και το χρονικό ορίζοντα. Το δικό της Hyperloop, το Virgin Hyperloop θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2027. Δεκατέσσερα μόλις χρόνια μετά την παρουσίαση του οράματος του Elon Musk για το τρένο του μέλλοντος που θα κινείται σε σωλήνες με κενό αέρος με σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ένα όραμα που ενέπνευσε αρκετές εταιρείες, μικρές και μεγάλες, σε όλο τον κόσμο, και οι οποίες έσπευσαν να φέρουν εις πέρας το συγκεκριμένο όραμα.

Αυτό έκανε και η Virgin Hyperloop, η πρώτη εταιρεία που κατάφερε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή της με επιβάτες. Μια δοκιμή σταθμό στη διαδικασία εξέλιξης του νέου επαναστατικού μέσου μεταφοράς, στην οποία οι επιβάτες της πιλοτικής κάψουλας ήταν δύο στελέχη της εταιρείας. Προηγουμένως, η Virgin Hyperloop είχε πραγματοποιήσει 400 μη επανδρωμένες δοκιμές, όλες σε μία δοκιμαστική διαδρομή μήκους 500 μέτρων, έξω από το Λας Βέγκας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Virgin Hyperloop το δικό της τρένο το 2027 θα χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες που θα μπορούν να μεταφέρουν έως και 28 επιβάτες.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι ακόμα και αν είναι τεχνικά εφικτό να επιτευχθεί ο χρονικός ορίζοντας του 2027 το project του Hyperloop θα σκοντάψει στο εξαιρετικά υψηλό κόστος για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής. Σύμφωνα με μια παλαιότερη ανάλυση, το κόστος ανά μίλι κυμαίνεται μεταξύ 80 και 120 εκατομμυρίων δολαρίων, πολλαπλάσιο από τα 11,5 εκατομμύρια που είχε εκτιμήσει ο Elon Musk το 2013 και σημαντικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κόστος για τα τρένα υψηλών ταχυτήτων.

Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές του Hyperloop εκτιμούν ότι τα πλεονεκτήματά του είναι τέτοια που υπερέχουν του κόστους υλοποίησης. Η ανάγκη των ανθρώπων να δαπανούν λιγότερο χρόνο στα ταξίδια, σε συνδυασμό με τους μηδενικούς ρύπους αλλά και το γεγονός ότι οι τερματικοί σταθμοί μπορούν να ενταχθούν στον αστικό σχεδιασμό των πόλεων (σε αντίθεση με τα αεροδρόμια που βρίσκονται εκτός πόλεων) είναι σημαντικά πλεονεκτήματα που προκρίνουν τη λύση του Hyperloop. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο νέος τρόπος μεταφοράς είναι πιο αποδοτικός από τις αεροπορικές πτήσεις μικρών αποστάσεων (400 έως 1500 χιλιομέτρων) τις οποίες και θα μπορούσε να αντικαταστήσει.

Ποια πλευρά θα δικαιωθεί θα μάθουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο