Για πάρα πολλά χρόνια αν κάποιος οργανισμός και επιχείρηση ήθελε να δημιουργήσει το δικό του ασύρματο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο η επιλογή ήταν κατά βάση μονόδρομος: ένα δίκτυο WiFi. Ωστόσο ένα τέτοιο δίκτυο είχε αρκετούς περιορισμούς, που αφορούσαν την κάλυψη, την ασφάλεια, την ασυμβατότητά τους με τα δημόσια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το υψηλό κόστος διαχείρισης. Περιορισμοί που τελικά καθιστούσαν δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα δίκτυα για IoT εφαρμογές.
Όμως, με την ωρίμανση των 4G δικτύων και πολύ περισσότερο με τα 5G δίκτυα οι επιχειρήσεις έχουν μια καλύτερη και πιο αξιόπιστη και ασφαλής επιλογή από τα WiFi δίκτυα: τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (mobile campus networks). Τα mobile CAN είναι μικρά τοπικά δίκτυα σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, από μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα εσωτερικών χώρων έως αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα εξωτερικών. Σε ένα ιδιωτικό δίκτυο η χρήση περιορίζεται σε άτομα ή συσκευές που συνδέονται με την περιοχή και την ιδιοκτήτρια εταιρεία, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και ελέγχου, υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης για να καλύψει επιπλέον ανάγκες και βέβαια είναι συμβατό με τα δημόσια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Έτσι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σε όλο τον κόσμο αρκετές εταιρείες να υιοθετούν (ή να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν) τη λύση της ανάπτυξης ιδιωτικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Χαρακτηριστικά, σε μια παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι η Nokia με την ABI Research το 84% των 600 στελεχών από τον κατασκευαστικό κλάδο δήλωναν ότι εξετάζουν την ανάπτυξη 4G/5G ιδιωτικών δικτύων στη διαδικασία παραγωγής τους.
Μπαίνοντας στην εποχή του 5G τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θεωρούνται αναπόσπαστο στοιχείο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, διαθέτοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα του μηδενικού χρόνου απόκρισης, της μεγαλύτερης χωρητικότητάς τους και βεβαίως των πολύ υψηλότερων ταχυτήτων. Προσφέρουν δηλαδή την ευχέρεια στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες δομές αυτοματοποίησης των λειτουργιών, από ρομπότ που «συνεργάζονται» μεταξύ τους σε μια μονάδα παραγωγής, έως την αυτόματη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από ένα τεράστιο αριθμό αισθητήρων.
Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Αν και μέχρι πρόσφατα οι ελληνικές εταιρείες και οργανισμοί έδειχναν διστακτικοί στην υιοθέτηση των mobile campus networks, πλέον η εικόνα έχει αλλάξει. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε η εγκατάσταση ενός ιδιωτικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλες κομβικές υποδομές της χώρας, όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Αν και οι μεγάλες εγκαταστάσεις ιδιωτικών δικτύων, όπως οι παραπάνω, έχουν προφανώς ιδιαίτερη σημασία, ίσως ακόμα πιο σημαντική ήταν η είδηση της ανάπτυξης ενός αντίστοιχου δικτύου από την Cosmote στο εργoστάσιο της Calpak, το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων. Είδηση που έρχεται να μας δείξει ότι η υλοποίηση ενός ιδιωτικού δικτύου κινητής είναι βιώσιμη για επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και κυρίως επιχειρήσεις που ταιριάζουν πιο πολύ στο προφίλ (σε επίπεδο μεγέθους) της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Έτσι το συγκεκριμένο εργοστάσιο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες επιχειρήσεις αντίστοιχου μεγέθους για να ακολουθήσουν.