Η αξία των data analytics στο ποδόσφαιρο

Πρόσφατα η FIFA, η διοργανώτρια αρχή του θεσμού του Παγκόσμιου Κυπέλλου, έκανε γνωστό ότι οι παίκτες που θα αγωνιστούν στο επερχόμενο Μουντιάλ στο Κατάρ θα έχουν στη διάθεσή τους πλήθος δεδομένων που θα αφορούν την απόδοσή τους και τη φυσική τους κατάσταση. Κι όλα αυτά, στο κινητό τους. Ειδικότερα, μέσα από το επίσημο app οι παίκτες των 32 εθνικών ομάδων θα μπορούν, μετά από κάθε αγώνα, να δουν δεδομένα που αφορούν τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει μέσα στο γήπεδο, τα σπριντ, τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και πολλές ακόμη πληροφορίες, που θα μπορούν να μοιραστούν με τους followers τους από τα social media.

Η συγκεκριμένη κίνηση της FIFA έχει ένα προφανή στόχο. Να δημιουργήσει ένα ακόμα σημείο επαφής του ποδοσφαίρου με το κοινό και πολύ περισσότερο με τις νεαρές ηλικίες, που είναι πιο εξοικειωμένες με τις ψηφιακές κοινότητες και τα social media. Ωστόσο, η σχέση των data analytics με το ποδόσφαιρο έχει ήδη ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν και εξελίσσεται ήδη σε κομβικό παράγοντα  για την απόδοση όχι μόνο των παικτών, αλλά και των ποδοσφαιρικών ομάδων συνολικά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της σχέσης δεδομένων και ποδοσφαίρου είναι τα παρακάτω: στις αρχές του 2021 η Μάντσεστερ Σίτι έκανε γνωστή την πρόσληψη του Λόρι Σο, γνωστού αστροφυσικού, ο οποίος σταδιακά πλαισιώθηκε από μία ομάδα επιστημόνων σε πεδία όπως η φυσική και τα μαθηματικά, για να στελεχώσουν ένα νέο τμήμα. Αντικείμενο του νέου τμήματος είναι οι πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην προετοιμασία και τις προπονήσεις όλων των ομάδων του ποδοσφαιρικού συλλόγου. Το καλοκαίρι του 2020 η Λίβερπουλ δεν προχώρησε σε τρανταχτές μεταγραφές ποδοσφαιριστών προκειμένου να διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος Ανάλυσης Δεδομένων.

Καθόλου τυχαίες κινήσεις από τα συγκεκριμένα κλαμπ, τα οποία βέβαια δεν είναι τα μόνα που προσπαθούν να αξιοποιήσουν την επιστήμη των δεδομένων για την ατομική βελτίωση των ποδοσφαιριστών και τη συνολική των ομάδων. Είναι πλέον δεδομένο ότι η πλειονότητα των ποδοσφαιρικών ομάδων, ιδιαίτερα των κορυφαίων πρωταθλημάτων, έχουν πλέον στη διάθεσή τους τεράστιες βάσεις δεδομένων με αναλυτικά στοιχεία για οτιδήποτε συμβαίνει στο γήπεδο ή στο προπονητικό τους κέντρο.

Όμως η αξιοποίηση των data analytics δεν περιορίζεται μόνο για τις δικές τους ποδοσφαιρικές ομάδες. Πλέον, αρκετά μεγάλα κλαμπ έχουν κάνει ένα ακόμα βήμα, αυτό της πρόβλεψης των κινήσεων του αντιπάλου: της συνολικής τακτικής του και μεμονωμένα των παικτών του, προκειμένου να προσαρμόσουν το δικό τους παιχνίδι. Ήδη κάποιες ομάδες έχουν δημιουργήσει τους σχετικούς αλγορίθμους για αυτές τις πληροφορίες.

Πολλοί επιστήμονες στο χώρο του ποδοσφαίρου εκτιμούν ότι ο επόμενος στόχος των data analytics είναι η πρόβλεψη των μελλοντικών γεγονότων, των αποτελεσμάτων των αγώνων. Για ένα άθλημα που η συναισθηματική σχέση με το κοινό προκύπτει από το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτο (σύμφωνα με μελέτη 43.000 αγώνων το 45,2% αυτών το κέρδισε το αουτσάιντερ), η εξέλιξη αυτή δεν μοιάζει να είναι το ιδανικό σενάριο. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κάθε τόσο θα προκύπτει ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο που θα ακυρώνει τους αλγόριθμους.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο