Η επιστήμη των data analytics αλλάζει το ΝΒΑ

Οι αριθμοί, η στατιστική, η μαθηματική επιστήμη στο σύνολό της είχε πάντοτε μια στενή σχέση με τον αθλητισμό και πολύ περισσότερο με τα ομαδικά σπορ. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της δυνατότητας επεξεργασίας των αριθμών, αυτή η σχέση έγινε ακόμα πιο έντονη.

Σε ένα κόσμο που επηρεάζει και επηρεάζεται από την τεχνολογία τα ομαδικά σπορ δεν θα μπορούσαν να μείνουν ίδια. Να μείνουν στάσιμα και να μην εκμεταλλευτούν την ανάλυση των δεδομένων όχι μόνο για να εξαχθούν καλύτερα συμπεράσματα για το αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά για την πρόβλεψη των επόμενων ή ακόμα και μιας ολόκληρης σεζόν, την υγεία και την φυσική κατάσταση των αθλητών. Στη νέα εποχή των data analytics στο χώρο του αθλητισμού, το ΝΒΑ είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα.

Στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη στο χώρο του μπάσκετ και οι 30 ομάδες που συμμετέχουν έχουν πλέον ένα τέτοιο τμήμα. Δεκατρία χρόνια πριν, το 2008, μόλις 5 από τις 30, είχαν φροντίσει από νωρίς να στελεχωθούν από επιστήμονες των αριθμών. Αντίστοιχο τμήμα data analytics έχει η ίδια η διοργανώτρια αρχή, η οποία επίσης από το 2016 διοργανώνει ένα ετήσιο NBA Analytics Hackathon, ένα διαγωνισμό για νέους ταλαντούχους επιστήμονες ή νέες εφαρμογές που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες στη λίγκα και το άθλημα συνολικά. Άλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής της, Άνταμ Σίλβερ, είχε παραδεχτεί από το 2017 ότι τα “analytics αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο όλων όσων εφαρμόζει η διοργανώτρια αρχή.”

Στην εποχή των data analytics το σύνολο των ομάδων παρακολουθούν για παράδειγμα από περιμετρικές κάμερες τοποθετημένες στο γήπεδο τις κινήσεις των παικτών τους και των αντιπάλων, τροφοδοτώντας με πολύτιμα δεδομένα τα συστήματα που χρησιμοποιούν. Οι ίδιοι οι παίκτες στις προπονήσεις φορούν εξειδικευμένες συσκευές, οι οποίες παρακολουθούν τις κινήσεις τους και τη σωματική τους υγεία, τα επίπεδα της κούρασης ή ακόμα και στοιχεία που μπορεί να προοιωνίζουν ένα ενδεχόμενο μελλοντικό τραυματισμό. Ο «έλεγχος» δεν περιορίζεται στο γήπεδο, αλλά επεκτείνεται και στην προσωπική ζωή είτε με συσκευές παρακολούθησης ύπνου είτε με συσκευές που βοηθούν την φυσική τους αποκατάσταση πιο γρήγορα. Λεπτομέρειες μπορεί να σκεφθεί κάποιος, όμως για το προσωπικό της ομάδας (προπονητές, ιατρικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές κτλ) είναι σημαντικές παράμετροι, προκειμένου οι παίκτες να αποδώσουν καλά στον επόμενο αγώνα αλλά και για τους ίδιους για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις κατά τη διάρκειά του.

Αναμφίβολα, η ομάδα που ανέδειξε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τη σημασία των data analytics ήταν οι Golden State Warriors. Μια ομάδα που στράφηκε σε εταιρεία ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων μετά από ένα σερί αποτυχημένων σεζόν. Με τη βοήθεια των data, οι Golden State Warriors ανέκαμψαν και κέρδισαν το πρωτάθλημα του NBA του 2015, το 2017 και το 2018. Η μαζική στροφή όλων των ομάδων σε στρατηγικές όπου οι βολές των τριών πόντων κυριαρχούν, που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα των data analytics και της επιτυχίας της ομάδας από την Καλιφόρνια.

Κανείς βέβαια δεν βγάζει από την εξίσωση αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα. Το ένστικτο ενός αθλητή, ένας τραυματισμός μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικοί στη διαμόρφωσή του. Όμως όσο η επιστήμη των data analytics καταφέρνει και δίνει όλο και περισσότερες απαντήσεις μέσα στο γήπεδο τόσο περισσότερο θα χρησιμοποιείται και από τις ομάδες του ΝΒΑ προκειμένου να διαμορφώσουν υπέρ τους τις πιθανότητες.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο