Το 2022 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τα κρυπτονομίσματα. Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί και ενδεικτικοί της πορείας που είχε ο κλάδος την τελευταία χρονιά. Η τιμή του Bitcoin, που εξακολουθεί να αποτελεί το βαρόμετρο της αγοράς, έπεσε ακόμα και κάτω από τα 16.000 δολάρια, από το ανώτερο όριο των 68.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021. Ανάλογη και η πτώση στα υπόλοιπα γνωστά ή λιγότερο γνωστά κρυπτονομίσματα.
Δεκατρία χρόνια από την εμφάνιση τους υπήρξαν αρκετές περίοδοι που η τιμή τους είχε χαρακτηριστικά roller coaster. Για αυτό και στο 2022 το πιο ανησυχητικό ίσως δεν είναι η πτώση της τιμής, αλλά τα γεγονότα που οδήγησαν (μαζί βέβαια με το γενικότερο οικονομικό κλίμα) σε αυτή την απομείωση της αξίας. Με πιο χαρακτηριστικό αυτό της πρόσφατης κατάρρευσης του δεύτερου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο.
Γεγονότα που επαναφέρουν τη συζήτηση για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο κλάδος να κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη φίλων και (μέχρι πρότινος) πολέμιων. Άλλωστε, αν το 2009 όταν και εμφανίστηκε το Bitcoin (και για τα πρώτα χρόνια) οι χρήστες περιορίζονταν σε μερικές χιλιάδες, πλέον ο αριθμός τους ξεπερνάει κατά πολύ τα 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με το 1/3 εξ ’αυτών να εκτιμάται ότι έκαναν την πρώτη τους κίνηση τα δύο τελευταία χρόνια.
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό πολλών είναι η ρύθμιση. Μια αυστηρότερη ρύθμιση, σαφείς κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές από τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο, με στόχο να κάνουν τα κρυπτονομίσματα ασφαλέστερα για τους επενδυτές και λιγότερο ελκυστικά για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξέλιξη στην σωστή κατεύθυνση συμφωνούν πλέον ακόμα και τα στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο. Μια «λογική ρύθμιση» με τη σωστή ισορροπία όπως τη χαρακτηρίζουν θα μπορούσε να προσφέρει σταθερότητα σε μια ασταθή (μέχρι τώρα) αγορά, να προστατεύσει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, να αποτρέψει τη δόλια δραστηριότητα και να αποτελέσει μια ομπρέλα για τις εταιρείες που θέλουν να καινοτομήσουν.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης περνάει και μέσα από τα ανταλλακτήρια και τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς πολλά από αυτά πλέον προσφέρουν πλήθος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα οι Τράπεζες, με αποτέλεσμα τη γιγάντωση τους, χωρίς όμως να τη δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ήδη λοιπόν στη νέα ημέρα των κρυπτονομισμάτων πολλές φωνές συμφωνούν ότι τα ανταλλακτήρια πρέπει να ανακοινώνουν σε τακτική βάση τα αποθεματικά τους, όχι μόνο για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά και για να προστατευθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Ήδη ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας αλλαγής.
Το «Άγιο Δισκοπότηρο» για τα κρυπτονομίσματα είναι η υιοθέτησή τους στην πραγματική οικονομία. Η υιοθέτησή τους από τις εταιρείες για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Κάτι όμως που δεν αναμένεται να συμβεί πριν ο κλάδος αποκτήσει σταθερότητα και η τιμή των κρυπτονομισμάτων δεν έχει αυτές τις τόσο έντονες μεταβολές των τελευταίων χρόνων.