Η «έξυπνη» διαχείριση των εταιρικών οχημάτων μειώνει τα λειτουργικά κόστη

Υπάρχει μια παγκόσμια βιομηχανία που σχετίζεται με τους στόλους εταιρικών οχημάτων και βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο παγκοσμίως. Πρόκειται για την αγορά του Smart Fleet Management, δηλαδή της «έξυπνης» διαχείρισης του στόλου των οχημάτων οποιασδήποτε επιχείρησης, με ψηφιακά μέσα. Μια αγορά με αξία άνω των 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια!

Γιατί όμως οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες -σε παγκόσμιο επίπεδο- επιλέγουν τη βοήθεια της τεχνολογίας, για να διαχειριστούν τον στόλο των εταιρικών τους οχημάτων; Πολύ απλά, επειδή για τις μικρομεσαίες εταιρίες με διαφόρων τύπων οχήματα, που κάνουν πολλαπλές διαδρομές και διανύουν πολλά χιλιόμετρα, τα data αποδεικνύονται χρυσός.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις παίρνουν επιτέλους στα χέρια τους το τιμόνι της διαχείρισης των οχημάτων τους. Αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε μείωση του κόστους χρήσης των οχημάτων, γεγονός που με τη σειρά του ωθεί σημαντικά προς τα κάτω τα λειτουργικά έξοδα μιας εταιρίας.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εταιρικά οχήματα, οι «έξυπνες λύσεις», οι οποίες τους προσφέρουν τον πλήρη έλεγχο του στόλου τους, τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των λειτουργικών δαπανών μέσω της αυτοματοποίησης των εργασιών, τον καλύτερο προγραμματισμό και τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού, σημαίνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες, οι λύσεις Smart Fleet Management βοηθούν μια επιχείρηση να μειώσει το κόστος καυσίμων κατά μέσο όρο κατά περίπου 13%. Επίσης, οι λύσεις «έξυπνης» διαχείρισης του στόλου των οχημάτων μεταφράζονται, για μια μικρομεσαία επιχείρηση, με μείωση κατά περίπου 15% της μέσης διάρκειας των διανυόμενων αποστάσεων.

Την ίδια στιγμή, μεταφορικές επιχειρήσεις, εταιρίες διανομών, επιχειρήσεις υπηρεσιών ταξί και εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, με την «έξυπνη» διαχείριση, εξασφαλίζουν πρόσθετα πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη ασφάλεια οδηγών και οχημάτων, καθώς η επιχειρησιακή «νοημοσύνη» των οχημάτων τους βρίσκεται  στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού.

Ταυτόχρονα, έχοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις των οχημάτων τους και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίζουν προβλήματα άμεσα, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να επιλύουν ταχύτερα τα όποια ζητήματα προκύψουν.

Πώς λειτουργούν, όμως, τα συστήματα Smart Fleet Management και πώς αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας; Η βασική λογική είναι ότι ειδικές συσκευές τηλεματικής τοποθετούνται στα οχήματα της επιχείρησης και μέσω ενός web portal ή mobile app προσφέρουν πρόσβαση σε πληροφορίες, όπως η θέση των οχημάτων, η διαδρομή που ακολουθούν, η κίνηση στους δρόμους, ο απαιτούμενος χρόνος, η κατανάλωση καυσίμων, η κατάσταση των οχημάτων ακόμα και η οδηγική συμπεριφορά των οδηγών ή οι ανάγκες συντήρησης του στόλου.

Με δεδομένα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι Smart Fleet Management, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η παγκόσμια αγορά του κλάδου θα διευρύνεται ετησίως με ρυθμό της τάξης του 10% έως το 2025.

Πηγή: growyourbusiness.gr

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο