Η Νάξος γίνεται smart island: τι σημαίνει;

Μετά τα πράσινα ελληνικά νησιά και τις πρωτοβουλίες δημιουργίας κοιτίδων χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, μια ακόμα πρωτοβουλία έρχεται να μας δείξει τις σημαντικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία σε κρίσιμες υποδομές και όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια.

Η Νάξος, μετατρέπεται σε «έξυπνο νησί», σε ένα project που συμμετέχουν περισσότερες από είκοσι εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας, όπως αυτό των Κυκλάδων, που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποδομές της ηπειρωτικής χώρας.

Για τους κατοίκους της Νάξου, αλλά και των διπλανών Μικρών Κυκλάδων η πρωτοβουλία “Νάξος, Smart Island” είναι μια εικόνα από το μέλλον, στο οποίο αξιοποιούνται δημιουργικά πλήθος τεχνολογικών εργαλείων προκειμένου να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Drones για τη μεταφορά φαρμάκων ή βιολογικών υλικών σε απομακρυσμένες περιοχές της Νάξου, αλλά και στα κοντινά νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής» κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Άμεσος εναέριος έλεγχος συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Νάξο, επίσης με drones, που θα χρησιμοποιεί το λιμενικό σώμα. Apps για τον εντοπισμό θέσεων parking ή για την κράτηση και πληρωμή θέσης στη μαρίνα σκαφών. Ψηφιακή καταγραφή αφίξεων και αναχωρήσεων των επιβατικών πλοίων. Αισθητήρες στους κάδους για την έξυπνη αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και των υλικών προς ανακύκλωση. Αυτά είναι μερικά από τα σενάρια του project, που περιλαμβάνει μια δέσμη από 17 διαφορετικές δράσεις, όλες σχετικές με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Στο πλαίσιο του “Νάξος, Smart Island” οι εταιρείες που συμμετέχουν θα αναπτύξουν μεταξύ άλλων λύσεις έξυπνης κινητικότητας, βιωσιμότητας, πρωτοβάθμιας υγείας και μεταφοράς αγαθών. Οι σημαντικές υποδομές της Νάξου, όπως το δίκτυο ενέργειας, το σύστημα διαχείρισης υδάτων, αλλά και η μαρίνα αναμένεται να αναβαθμιστούν με τη χρήση λύσεων Internet of Things.

Συνολικά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και cloud συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. Τεχνολογίες που με τη σειρά τους θα αναβαθμίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, τη ζωή των κατοίκων, αλλά και την εμπειρία που απολαμβάνουν οι επισκέπτες του.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, μέρος της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των εργαζόμενων (σε δημόσιους φορείς) και τοπικών παραγόντων στα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία.

Το project “Νάξος, Smart Island” θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για την υιοθέτηση αντίστοιχων έργων και σε άλλα νησιωτικά συμπλέγματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο