Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από τη δημιουργία του World Wide Web, το Internet, το περιεχόμενο που προσφέρει και η δυνατότητα διάδρασης που έχουμε μαζί του έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Η εξέλιξη όμως δεν σταματάει για ένα δυναμικό μέσο όπως το Διαδίκτυο, το οποίο αναμένεται να προσφέρει νέες εμπειρίες μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πηγαίνοντας πίσω 40 χρόνια, το Internet στην πρώτη εποχή του που αποτελούνταν κατά κανόνα από στατικές σελίδες και αποτέλεσε ένα νέο παράθυρο άμεσης πληροφορίας για το κοινό. Για περισσότερα από 10 χρόνια, όσο κράτησε η εποχή του Web 1.0, οι χρήστες ήταν παθητικοί δέκτες της πληροφορίας. Το περιεχόμενο αναπτυσσόταν και μεταδιδόταν κατά κανόνα από εταιρείες, φορείς και οργανισμούς.
Από το 2004 και μετά τα πράγματα άλλαξαν. Το Web 2.0 βασίστηκε στην ιδέα ότι το Διαδίκτυο είναι μια πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες έχουν τα ίδια δικαιώματα στη δημιουργία του περιεχομένου. Forums, Social Media, Blogs και άλλες υπηρεσίες είναι το αποτέλεσμα αυτής της νέας ιδέας στην οποία το κοινό αποκτά ενεργητικό ρόλο και μπορεί να παράγει περιεχόμενο, ανοικτό σε όλους. Αυτή η δεύτερη εποχή του, που διαρκεί μέχρι και σήμερα, είναι και αυτή που μεγάλωσε το αποτύπωμα του Internet, με τη σχεδόν καθολική αποδοχή του σε όλο τον κόσμο.
Oι δημιουργοί της ιδέας του Web 3.0, θέτουν στο επίκεντρο μία υπηρεσία διαδικτύου που διατηρεί τη λειτουργικότητα του Web 2.0, αλλά θα είναι ισότιμο, κοινοτικό και αποκεντρωμένο, χάρη στην τεχνολογία του Blockchain. Η ύπαρξη του Blockchain στον πυρήνα του Web 3.0 δεν είναι τυχαία, αφού η ιδέα του αποδίδεται στο συν-ιδρυτή του Ethereum, Γκάβιν Γουντ, πίσω στο 2014, ο οποίος οραματιζόταν ένα αποκεντρωμένο online οικοσύστημα βασισμένο σ’ αυτήν τη νέα τεχνολογία. Μια ιδέα που απέκτησε ιδιαίτερη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας (λογικά) της έκρηξης της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων.
Για τον Γκάβιν Γουντ και τους ευαγγελιστές της νέας εποχής του Διαδικτύου, το Web 3.0 δεν θα ελέγχεται από τις κυβερνήσεις, από τις τράπεζες ή τις παραπάνω εταιρείες τεχνολογίας. Η ιδιοκτησία και ο έλεγχος θα ανήκει στους χρήστες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν τις δικές τους online υπηρεσίες και συναλλαγές, κατέχοντας κρυπτονομίσματα, NFTs και άλλα «κρυπτοπαραστικά» που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία Blockchain. Αποκεντρωμένοι, αυτόνομοι οργανισμοί, αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, χωρίς τραπεζική ή κρατική συμμετοχή, αυτοκυριαρχία των δεδομένων περιλαμβάνονται στο όραμα του Web 3.0.
Όμως το Web 3.0 παραμένει για την ώρα ένα όραμα. Μάλιστα, κάποιοι εμφανίζονται σκεπτικοί, λόγω των αδιευκρίνιστων πτυχών του, ενώ άλλο εκτιμούν ότι θα παραμείνει ανεκπλήρωτο, έχοντας λίγες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από την κατάληξη το σίγουρο είναι το Internet θα συνεχίσει και στο μέλλον να μας προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες.