Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην προστασία των θαλασσών

Καταλαμβάνουν περίπου το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν το σύστημα υποστήριξης της ζωής του πλανήτη, παράγοντας τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε, τροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους και βέβαια ρυθμίζουν το κλίμα της Γης.

Δυστυχώς όμως η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σοβαρές συνέπειες, θέτοντας τους ωκεανούς σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδρά στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας αλλά και στις έντονες καταιγίδες, η ρύπανση από πλαστικά, η υπεραλίευση απειλούν τόσο τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες αν δεν αλλάξουμε δραστικά τη συμπεριφορά μας στον πλανήτη. Για παράδειγμα, αν συνεχιστεί η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, το νερό θα κατακλύσει μεγάλες παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Σαγκάη, εκτοπίζοντας έως και 187 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιστήμονες που εκτιμούν ότι ακόμα και να καταφέρναμε να σταματήσουμε σήμερα εντελώς τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, το 90% των κοραλλιών -το σύστημα ζωής των ωκεανών- μπορεί να χαθούν μέχρι το 2050.

Ναι, τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα, αλλά ευτυχώς η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια εποχή που έχει στη διάθεσή της αρκετά όπλα για να αντιστρέψει την πορεία και να καταφέρει να φέρει σε μια ισορροπία το οικοσύστημα που έχει απορυθμιστεί. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα τέτοιο πολύ σημαντικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση και αναγέννηση των ωκεανών μας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καλύπτει το έλλειμμα της γνώσης

Η αλήθεια είναι ότι ένα βασικό πρόβλημα στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί έγκειται στο γεγονός ότι οι γνώσεις μας για αυτούς δεν είναι αρκετές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πολύ περισσότερα για την τοπογραφία της Σελήνης ή του Άρη παρά για τους ωκεανούς. Ίσως γιατί η υποβρύχια ζωή δεν είναι ορατή, ίσως γιατί μέχρι πολύ πρόσφατα παρέμενε εκτός της πολιτιστικής νοοτροπίας μας. Όμως είναι τέτοια η επιτάχυνση της υποβάθμισης της υγείας των ωκεανών που είναι αδύνατο να αγνοηθεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Ναι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πλέον υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες για τη συλλογή δεδομένων από τους ωκεανούς, όμως ο τεράστιος αυτός όγκος δεδομένων που παράγεται από διάφορες πηγές ήταν κατακερματισμένος. Η τεχνολογία ΑΙ και η μηχανική μάθηση αποτελούν το συνδετικό κρίκο, που θα βοηθήσει στην κατανόηση αυτών των δεδομένων. Ήδη πλέον υπάρχουν πλήθος startups που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για το σκοπό αυτό. Για παράδειγμα η γαλλική Sinay, η πλατφόρμα της οποίας συγκεντρώνει δεδομένα από τουλάχιστον 6.000 πηγές λαμβάνοντας πληροφορίες για την ποιότητα του νερού, τον κυματισμό, τον καιρό, τις θέσεις των πλοίων, ακόμα και την ακουστική των ωκεανών. Στη συνέχεια εφαρμόζει αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης, συσχετίζοντας τις πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, την κατανόηση της αποτελεσματικότητας, την περιβαλλοντική επιβάρυνση κ.α. Για την ερευνητική ομάδα IMT Atlantique η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει στη δημιουργία μοντέλων για την ανάλυση και την ανοικοδόμηση της δυναμικής της ατμόσφαιρας των ωκεανών, χρησιμοποιώντας δεδομένα δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Μοντέλα, που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του κλίματος της Γης και το αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς, από τα ρεύματα έως τις συγκεντρώσεις CO2.

Για την Data 360 η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν για πρώτη φορά να συνδέσουν τους ανθρώπους με τα προβλήματα αλλά και τις γεωγραφικές περιοχές ενδιαφέροντος. Να γεφυρώσει δηλαδή το χάσμα μεταξύ της γνώσης που κοινοποιείται στο Internet και των πληροφοριών που πραγματικά αναζητούν οι καταναλωτές, βοηθώντας τους δημιουργούς περιεχομένου να εντοπίσουν τους influencers ανά πόλη, ανά θέμα ή επίπεδο ενδιαφέροντος, να κατανοήσουν πώς να μοντελοποιήσουν τη δημόσια γνώση γύρω από ζητήματα, να εντοπίσουν πιθανά εμπόδια στις λύσεις που προωθούνται και να αναπτύξουν μια εις βάθος ανάλυση του κοινού αισθήματος.

Τρία διαφορετικά παραδείγματα εταιρειών και πρωτοβουλιών που δείχνουν τα πολλαπλά πεδία στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για τη διάσωση των ωκεανών. Όλες οι παραπάνω προσπάθειες και ακόμα περισσότερες ξεκινούν από τη συλλογή δεδομένων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις το 10% του θαλάσσιου πυθμένα έχει χαρτογραφηθεί σε υψηλή ανάλυση είναι σαφές ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Σ’ αυτή τη διαδρομή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο