IoT και Wearables στην υπηρεσία της υγείας και της ευεξίας

Ο ρόλος που διαδραματίζει στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός. Η  ραγδαία εξέλιξη που παρατηρείται στον χώρο των μικροσυστημάτων και των ασύρματων δικτύων έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και τον τομέα της Υγείας.

Η υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών στον χώρο της υγείας έχει συμβάλει σημαντικά στον μετασχηματισμό του τρόπου παροχής φροντίδας των ασθενών, προσφέροντας τους ταυτόχρονα έναν πιο ενεργητικό ρόλο όσον αφορά την υγεία τους. Wearables συσκευές (δηλαδή συσκευές που μπορούν να φορεθούν όπως γυαλιά, ρολόγια, πομποί), τηλεϊατρική και έξυπνες συσκευές μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, αλλά και στην ευεξία μας.

Στην Ελλάδα, παρατηρούμε όλο και περισσότερο κόσμο συνειδητοποιημένο σε σχέση με την υγεία τους και τη διατροφή του. Οι νεότερες γενιές υιοθετούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής, εστιάζουν στην άσκηση, τη σωστή διατροφή και την ψυχική και σωματικής τους ευεξία, οδεύοντας προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Ψηφιακές λύσεις όπως οι wearable συσκευές αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την καλύτερη κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού, παρέχοντας μας ταυτόχρονα σημαντικές πληροφορίες.

Ένα έξυπνο ρολόι ή μια κορδέλα καρπού (wrist band) μπορεί να πραγματοποιήσει μια ποικιλία λειτουργιών. Από την παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου μας, την καταμέτρηση βημάτων, την κατανάλωση θερμίδων μέχρι και τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα μας ή τους καρδιακούς μας παλμούς. Αντίστοιχα, μια έξυπνη ζυγαριά πέρα από την παρακολούθηση του βάρους μας μπορεί να μας παράσχει περεταίρω πληροφορίες, όπως το ποσοστό του νερού στο σώμα μας, το επίπεδο σπλαχνικού λίπους ή ακόμη και την πυκνότητα των οστών μας, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σώμα μας και την λειτουργία του. Την ίδια στιγμή, το ρολόι μας ή ο πομπός μπράτσου μπορεί να μας παρακινήσει να σηκωθούμε από την θέση μας για να περπατήσουμε ή ακόμη και να μας ενημερώσει για το πρόγραμμα ύπνου μας.

Μια ακόμη λειτουργία του ρολογιού μας είναι η ανίχνευση του ύπνου, για τη μέτρηση της ποιότητας του. Οι ανιχνευτές ύπνου μετρούν πόση ώρα έχουμε κοιμηθεί, το βάθος του ύπνου ακόμη και τις κινήσεις μας ενώ κοιμόμαστε. Οι ανιχνευτές μπορεί να είναι πολύτιμοι για να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πόσο κοιμόμαστε και, ως αποτέλεσμα, να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία του ύπνου μας. Οι ανιχνευτές ύπνου δεν μπορούν, μεν, να βελτιώσουν τον ύπνο από μόνοι τους, μπορούν όμως να συμβάλλουν στην παρακολούθηση του προσφέροντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ακόμη, υπάρχουν wearables σχεδιασμένα να βοηθούν ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και χρόνια νοσήματα και μπορούν να παρακολουθούν και να επεμβαίνουν γρήγορα για την υγεία τους. Υπάρχουν συσκευές που καταγράφουν τον καρδιακό ρυθμό και ενημερώνουν για μία έκτακτη κατάσταση ώστε να επισκεφθεί κάποιος άμεσα τον γιατρό του ή κάποιο νοσοκομείο. Υπάρχουν ακόμη συσκευές που, μέσω αισθητήρων στο χέρι του ασθενούς, μπορούν να καταγράψουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, χωρίς να χρειάζεται η παραδοσιακή μέθοδος τρυπήματος με βελόνα. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να παρατηρούν τυχόν μεταβολές και να ενημερώσουν εγκαίρως τον γιατρό τους για μία έκτακτη κατάσταση.

Παράλληλα, η αξιοποίηση  πληροφοριών από τα έξυπνα ρολόγια μπορεί να αναλύσει, τεράστια σε όγκο, ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία με γνωματεύσεις και απεικονιστικό υλικό, για την έγκαιρη αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Όσο περισσότερο ενισχύεται η τεχνολογία στο χώρο της υγείας, τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές για την παγκόσμια υγεία συνολικά. Με αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε ένα βήμα μπροστά από σοβαρές ασθένειες καθώς έχουμε την δυνατότητα έγκυρης διάγνωσης και πιθανής αντιμετώπισης ασθενειών.

Με λίγα λόγια, η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών στην εποχή μας μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα ευεργετικά για τον κόσμο συμβάλλοντας σε καλύτερα επίπεδα διαβίωσης, μέσα από την καλύτερη ενημέρωση και -άρα- παρακίνηση για παρακολούθηση της υγείας (ψυχικής και σωματικής), προάγοντας την ίδια στιγμή και έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο