Ιπτάμενα ταξί στην Ελλάδα, γίνεται;

Αύγουστος 2026. Στο μικρό αεροσκάφος τύπου eVTOL που περιμένει στο Vertiport πλησίον του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος επιβιβάζονται οι 6 επιβάτες του και σε λιγότερο από μισή ώρα μεταφέρονται στην Αίγινα για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το παραπάνω σενάριο μπορεί να μοιάζει φανταστικό, όμως δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια πραγματικότητα και η Ελλάδα να μπει πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόταν κανείς στο νέο χάρτη των «αεροταξί». Μια αγορά που χτίζεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια και για την οποία υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2028 εκτιμάται ότι το μέγεθος της θα ξεπεράσει τα 23,21 δισεκατομμύρια δολάρια, από το μόλις 1 δισ. αξία που είχε το 2020.

Τα eVTOL είναι μικρού μεγέθους αεροσκάφη ηλεκτρικής πρόωσης, κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη διαδρόμου προσγείωσης. Μπορούν να μεταφέρουν ένα μικρό αριθμό επιβατών (5-6) με μηδενικές εκπομπές ρύπων, σχεδόν μηδενικό επίπεδο θορύβου, εμβέλεια μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων και με κόστος ανά χιλιόμετρο απολύτως συγκρίσιμο με αυτό ενός συμβατικού ταξί. Η σύγκριση με τα ταξί δεν είναι τυχαία, αφού η χρήση των eVTOL σαν «αεροταξί» είναι το πιο δημοφιλές concept που επεξεργάζονται πλήθος εταιρειών σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιχειρούν στα αστικά κέντρα, ως ένας εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς, φιλικός προς το περιβάλλον που θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές μεγαλουπόλεις.

Ωστόσο για τη λειτουργία τους απαιτείται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. Πολύ σύντομα δηλαδή, με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα συνολικά να αποτελεί όπως φαίνεται μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες θα δούμε τα eVTOL να λειτουργούν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πρόσφατη ανακοίνωση της Orama Nexus, σύμφωνα με την οποία έχει δημιουργήσει μία κοινοπραξία με σκοπό την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών, για την είσοδο και λειτουργία αεροσκαφών τύπου eVTOL στην Ελλάδα, μέχρι το 2026. Το συγκεκριμένο project περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμών Vertiport σε κεντρικά σημεία και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περισσότερα από 20 περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 100 σε βάθος χρόνου.

Όπως μαρτυράει η δημιουργία Vertiports, διαφορετικά από άλλες χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα τα eVTOL αναμένεται να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που προσφέρει η μορφολογία της χώρα μας, με εκατοντάδες νησιά να βρίσκονται πολύ κοντά στα αστικά κέντρα. Έτσι, εκτός από «αεροταξί» για ολιγόλεπτες διαδρομές εντός της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την άνετη πρόσβαση σε μέχρι πρότινος δυσπρόσιτους, κυρίως νησιωτικούς προορισμούς. Ταυτόχρονα θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης και προσιτής αερομεταφοράς σε ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Αν λοιπόν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Ελλάδα από το 2026 και έπειτα δεν θα διαθέτει ένα αστικό δίκτυο αερομεταφορών, όπως ίσως θα δούμε σε άλλες χώρες, αλλά ένα εθνικό δίκτυο, για τη μεταφορά επιβατών σε εκατοντάδες προορισμούς (σχεδόν) στο σύνολο της επικράτειάς της.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο