Το Wi-Fi είναι κάτι πλέον απαραίτητο για κάθε χώρο, είτε αυτός είναι σε σπίτι είτε σε γραφείο. Στο σπίτι, όμως, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς τα σπίτια μας πολλές φορές δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη διάδοση των σημάτων σε όλους τους χώρους. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα σπίτια δεν κατασκευάζονται όπως στο εξωτερικό και ειδικά όπως στην Αμερική, με ξύλινους τοίχους και γυψοσανίδες, η κάλυψη ακόμη και μικρών σπιτιών πολλές φορές αποδεικνύεται ιδιαιτέρως προβληματική. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός πως οι τοίχοι από τούβλο και οι κολώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία είναι συνηθισμένα στις πολυκατοικίες, μειώνουν σημαντικά και πολλές φορές εμποδίζουν εντελώς τα σήματα του Wi-Fi. Ταυτόχρονα, η πυκνότητα των κατοικιών οδηγεί σε κορεσμό των διαθέσιμων συχνοτήτων και είναι πολύ συχνό φαινόμενο το να βλέπουμε σε μια περιοχή δεκάδες διαθέσιμα δίκτυα Wi-Fi, τα οποία συνυπάρχουν αλληλοκαλυπτόμενα.
Το ερώτημα είναι τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις αυτή την κατάσταση. Οι πιο διαδεδομένες λύσεις που θα βρεις στην αγορά είναι Wi-Fi repeaters (όπως αυτοί που μπορείς να βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ), οι οποίοι παίρνουν το σήμα του υφιστάμενου Wi-Fi και το αναμεταδίδουν πιο πέρα. Αυτό, όμως, έχει ένα σημαντικό πρόβλημα: αν το σήμα του Wi-Fi είναι ήδη υποβαθμισμένο, τότε κανένας repeater ή extender δεν πρόκειται να δουλέψει σωστά, ούτε θα δεις ταχύτητες σωστές. Αν η ποιότητα του Wi-Fi που πιάνει ο repeater είναι κακή, κακή θα είναι και η ποιότητα του Wi-Fi που θα αναμεταδίδει.
Τελικά, θα αναρωτηθείς, υπάρχει λύση; Ναι, υπάρχει και αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι το ασύρματο τμήμα. Αν το σπίτι σου έχει περίεργη διάταξη, χοντρούς τοίχους ή βρίσκεται σε περιοχή με πολλές παρεμβολές, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις ένα σύστημα Mesh. Το Mesh (στα ελληνικά πλέγμα) είναι μια μέθοδος δικτύωσης στην οποία χρησιμοποιούνται πολλοί (μικρότεροι συνήθως) πομποδέκτες τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία, οι οποίοι συμπληρώνουν το πλέγμα της κάλυψης του Wi-Fi, συμπληρώνοντας την κάλυψη όπου χρειάζεται. Αν και τα δίκτυα mesh μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα επικοινωνώντας μεταξύ τους, για την μέγιστη δυνατή ταχύτητα και τη μικρότερη δυνατή υστέρηση το ιδανικό είναι να συνδέσεις τον κάθε κόμβο του mesh ενσύρματα, απ’ ευθείας με το router. Σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ μπορείς να βρεις δεκάδες λύσεις σε Whole Home Wi-Fi Mesh.
Προφανώς δεν είναι πάντα δυνατή η ενσύρματη σύνδεση. Αν μπορείς να τραβήξεις καλώδια LAN (UTP) από το router στον κάθε κόμβο, αυτό είναι το ιδανικό. Αν όχι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια άλλη τεχνολογία, την PowerLine, η οποία χρησιμοποιεί τις καλωδιώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα σπίτι για να μεταφέρει το σήμα του δικτύου ενσύρματα! Μάλιστα, υπάρχουν έτοιμα kits τέτοιου τύπου (όπως αυτά), τα οποία έχουν περιφερειακές συσκευές οι οποίες συνδυάζουν PowerLine και Mesh, για ακόμη πιο απλή εγκατάσταση!
Αυτό αν δεν θέλεις να μπλεχτείς με καλώδια και ηλεκτρολόγους. Αν όμως το σπίτι σου ήδη διαθέτει ενσύρματο δίκτυο, τότε η ανάπτυξη ενός ασύρματου δικτύου Mesh είναι απλούστατη υπόθεση και θα μπορούσε να γίνει σε λίγα λεπτά, ενώ οι ταχύτητες που θα πάρεις θα είναι πάρα πολύ υψηλές. Έχε υπ’ όψη σου πως πολλά σπίτια μπορεί να μην έχουν υποδομή για ενσύρματο δίκτυο, έχουν όμως εκτενή καλωδίωση για τηλέφωνα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις υποδομές για να αντικαταστήσεις το απλό τηλεφωνικό καλώδιο με καλώδιο δικτύου και να μεταφέρεις το σήμα του δικτύου σε όσα δωμάτια έχουν πρίζα τηλεφώνου – καταργώντας προφανώς τις τηλεφωνικές πρίζες, κάτι που πλέον έχει μικρή σημασία όμως.
Τελικά, αξίζει τον κόπο; Προφανώς αξίζει και είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να χάσει την αξία του στο μέλλον, μιας και το Wi-Fi είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει. Τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία θα χρειάζεσαι Wi-Fi σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Η εγκατάσταση ενσύρματου δικτύου στο σπίτι σου ίσως είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά. Πως έλεγε η παλιά διαφήμιση για τα έργα του μετρό; «Η ενόχληση θα είναι προσωρινή, το… δίκτυο θα είναι για πάντα»!
Πηγή: cosmotesmartliving.gr