«Neom, The Line»: μια επανάσταση στον τομέα των κατασκευών

Δύο δίδυμοι ουρανοξύστες με ύψος έως 500 μέτρα και μήκος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, με το κόστος κατασκευής τους να μετριέται στα επίπεδα των τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν υπάρχει μια περιοχή που μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το κατασκευαστικό θαύμα είναι μάλλον η αραβική χερσόνησος. Άλλωστε, η περιοχή διαθέτει μερικά από τα πιο ψηλά κτίρια σε όλο τον κόσμο, με πρώτο από όλα το Burj Khalifa, το ψηλότερο από όλα, που βρίσκεται στο Ντουμπάι. 

Όμως, το «Neom, The Line», που έχει εμπνευστεί ο σαουδάραβας πρίγκιπας- διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη χώρα του, θέλει να ξεπεράσει την κορυφή του κόσμου στο Ντουμπάι. Όχι σε ύψος, αφού θα υπολείπεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα, αλλά σίγουρα σε μέγεθος και φιλοδοξία. Δύο γιγαντιαία παράλληλα κτίρια, που θα συγκροτούν μια ολόκληρη πόλη εκατομμυρίων ανθρώπων, βγαλμένη πραγματικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το «Neom, The Line» είναι μάλλον το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό project που έχει συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό, ένα πραγματικό κατασκευαστικό θαύμα, αν και εφόσον ολοκληρωθεί.

Πίσω στο 2017 ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε ανακοινώσει το project Neom, αποτυπώνοντας το όραμά του για τη μετατροπή μιας ερημωμένης περιοχής της Σαουδικής Αραβίας σε ένα ημιαυτόνομο κράτος υψηλής τεχνολογίας που θα επαναπροσδιορίζει τον αστικό τρόπο ζωής. Συνέχεια αυτού του οράματος αποτελεί το «Neom, The Line», που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο δίδυμων ουρανοξυστών, ο ένας παράλληλα στον άλλο, μέσα στην έρημο, ύψους 500 μέτρων και μήκους 170 χιλιομέτρων, η εξωτερική επιφάνεια των οποίων θα είναι καλυμμένοι με καθρέφτες και θα συγκροτούν μια πόλη, στην οποία θα φιλοξενούνται έως και 9 εκατομμύρια άνθρωποι (αυτός είναι ο στόχος). Στη γραμμική αυτή πόλη δεν θα υπάρχουν δρόμοι με αυτοκίνητα, θα παράγει μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ όλες οι περιοχές της θα ενώνονται με σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η διασύνδεση από άκρη σε άκρη θα γίνεται σε μόλις 20 λεπτά. Στους κενούς χώρους μεταξύ των δύο παράλληλων ουρανοξυστών θα δημιουργηθούν οι δημόσιοι χώροι, με δέντρα και βλάστηση, χώρους για την ψυχαγωγία των κατοίκων και υπηρεσίες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Το έργο θα κατασκευάζεται σταδιακά και μέχρι το 2030 (με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης) θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, με τους υπεύθυνους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προσελκύσει οικονομικούς μετανάστες από το εξωτερικό, εσωτερικούς μετανάστες από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά και τουρίστες. Διόλου τυχαία η κατασκευή θα ξεκινήσει από την Ερυθρά Θάλασσα, «κλείνοντας το μάτι» στους τουρίστες που επισκέπτονται την απέναντι όχθη, την Αίγυπτο. Για τους υπεύθυνους του έργου, «το Neom, The Line είναι μια πανέξυπνη, βιώσιμη και σύγχρονη πόλη που θα φιλοξενεί από εργάτες μέχρι δισεκατομμυριούχους».

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο