Επτά χρόνια μετά το πρώτο NFT, το 2021 σηματοδότησε την έκρηξη στη δημοφιλία του, η οποία επικυρώθηκε και επίσημα με την ανάδειξή του ως «όρος της χρονιάς».
Το NFT, δηλαδή το Non-fungible token (στα ελληνικά «μη ανταλλάξιμο διακριτικό»), αποτελεί ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας το οποίο αποθηκεύεται μέσα σε περιβάλλον blockchain. Λειτουργεί ως μία μοναδική ψηφιακή υπογραφή που αποθηκεύεται σε ένα ψηφιακό «πορτοφόλι», διευκολύνοντας την αναγνώριση του εκάστοτε κατόχου αλλά και των μεταβιβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Το πρώτο NFT δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Kevin McCoy και τον Anil Dash τον Μάιο του 2014 και έγινε γνωστό με την ονομασία Quantum. Ήταν ένα βίντεο κλιπ της γυναίκας του πρώτου, ο οποίος αφού πρώτα το «τύπωσε» πάνω στο Namecoin blockchain, το πούλησε στον δεύτερο. Έκτοτε, τα NFTs άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, με αποκορύφωμα το 2021 που καθιερώθηκαν ως ο όρος του έτους.
«Είναι ασυνήθιστο για μια συντομογραφία να έχει μια τέτοια μετεωρική αύξηση στη χρήση. Όμως τα δεδομένα που έχουμε από την πλατφόρμα μας αντικατοπτρίζουν την αδιαμφισβήτητη επικράτηση του NFT το 2021», αναφέρει ανακοίνωση της Collins Learning (της εταιρείας που εκδίδει τα ομώνυμα λεξικά). Αξιοσημείωτο είναι πως ο όρος NFT, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της εταιρείας, Alex Beecroft, παρουσίασε μια εκρηκτική αύξηση στη χρήση του κατά τη διάρκεια του 2021, η οποία ανήλθε σε ποσοστό το 11.000%.
Τι κάνει όμως τον όρο αυτό τόσο επίκαιρο;
«Τα NFTs μοιάζουν να βρίσκονται παντού. Από τις καλλιτεχνικές ενότητες μέχρι τις οικονομικές σελίδες, από γκαλερί και οίκους δημοπρασιών μέχρι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι βέβαια ξεκάθαρο αν το NFT θα παραμείνει για πολύ καιρό αντικείμενο διαλόγου και επιρροής, αλλά η ξαφνική του παρουσία σε συζητήσεις σε όλο τον κόσμο το καθιστά ξεκάθαρα τη λέξη του 2021», πρόσθεσε ο κ. Beecroft.
Τα NFT δημιούργησαν… ντόρο κατά τη διάρκεια του 2021, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον πλήθους ανθρώπων και εταιρειών από πολύ διαφορετικούς τομείς. Πολλοί ανακάλυψαν μέσω των NFTs ένα νέο κανάλι εσόδων, πουλώντας μέρος του έργου ή συλλεκτικών προϊόντων τους, ενώ άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να συλλέξουν μοναδικά προϊόντα, που έβγαιναν σε δημοπρασία. Στη διάρκεια του 2021 δαπανήθηκαν έως και ιλιγγιώδη ποσά σε πωλήσεις NFT. Άλλοτε ίσως δικαιολογημένα, άλλοτε σίγουρα όχι, αφού παρατηρήθηκαν περιπτώσεις στις οποίες ψηφιακά αντικείμενα ευτελούς αξίας (τουλάχιστον σε μια πρώτη ανάγνωση) πωλήθηκαν εκατοντάδες έως και εκατομμύρια ευρώ. Ας δούμε λοιπόν ποιες ήταν εκείνες οι NFT πωλήσεις του 2021 που έκαναν το μεγαλύτερο «θόρυβο», είτε για το ύψος του ποσού που δαπανήθηκε είτε για το έργο που πωλήθηκε:
Στην πρώτη θέση της πιο ακριβής πώλησης συναντάμε το «The Merge», του ψηφιακού εικαστικού Pak, το οποίο μέσω της πλατφόρμας Nifty Gateway πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 91,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πώληση έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς δεν ήταν ένας ο πλειοδότης, αλλά (κρατηθείτε) 28.983 συνολικά, οι οποίοι απέκτησαν τους 312.686 μοναδικούς τίτλους ιδιοκτησίας στους οποίους χωρίστηκε το συγκεκριμένο έργο.

Πηγή: Nifty Gateway
Στη δεύτερη θέση συναντάμε μια ακόμα δημοπρασία, αυτή τη φορά από τον οίκο Christie’s, του έργου «Everydays: the First 5000 Days» του γνωστού ψηφιακού εικαστικού Beeple. Το συγκεκριμένο έργο που αποτελεί ένα κολάζ 5000 εικόνων από το σύνολο του έργου του πωλήθηκε έναντι 69 εκατομμυρίων δολαρίων, με το όνομα του κατόχου να παραμένει ακόμα άγνωστο. Ο Beeple είναι μάλλον ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης στο πεδίο του NFT, διατηρώντας τρία ακόμα έργα του στο Top-10 των πιο ακριβών πωλήσεων. Ειδικότερα, το video που δημιούργησε με τίτλο “Human One” πλησίασε τα 29 εκατομμύρια δολάρια σε αξία και βρίσκεται στην 3η θέση της κατάταξης. Λίγο πιο κάτω στην 7η θέση συναντάμε το Crossroad (6,6 εκατομμύρια δολάρια), ενώ στην 9η θέση το «Ocean Front» (6 εκατομμύρια).
Αν οι παραπάνω πωλήσεις αφορούν έργα επωνύμων καλλιτεχνών, οι υπόλοιπες πέντε από το Top-10 αφορούν σε ανώνυμα έργα, που έχουν δημιουργήσει αρκετές απορίες για τα ποσά που δαπανήθηκαν. Ειδικότερα, στην 4η, 5η, 6η και 10η θέση συναντάμε τέσσερις από τους 10.000 μοναδικούς CryptoPunk χαρακτήρες, για τους οποίους δαπανήθηκαν ποσά από 5,59 έως 11,75 εκατομμύρια δολάρια. Τέλος, στην 8η θέση των πιο ακριβών πωλήσεων με ποσό 6,34 εκατομμύρια δολάρια συναντάμε το συλλεκτικό GIF «A Coin for the Ferryman».
To NFT ήταν σίγουρα ένα φαινόμενο της χρονιάς που έκλεισε και αναμένουμε να δούμε αν θα διατηρήσει την ίδια δυναμική και μέσα στο 2022.