Στις 11 Μαρτίου μέσω του διάσημου οίκου δημοπρασιών Christies το ψηφιακό αντίγραφο του κολάζ «Everydays: the First 5000 Days» του Michael Joseph Winkelmann, γνωστού με το προσωνύμιο Beeple, πωλήθηκε έναντι 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν η τρίτη πιο ακριβή αντικειμένου τέχνης για εν ζωή καλλιτέχνη και μέχρι στιγμής το πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε μέσω NFT. Τι είναι όμως τα NFTs; Πώς εξελίχθηκαν σε μια νέα τρέλα μέσω της οποίας πραγματοποιούνται πωλήσεις έργων τέχνης και όχι μόνο σε ποσά που τις περισσότερες φορές προκαλούν ίλιγγο;
Το NFT (Non-Fungible Token) είναι μια νέα διάσταση του Blockchain. Κάθε NFT δημιουργεί μία μοναδική ψηφιακή υπογραφή που αποθηκεύεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και μέσω της οποίας αναγνωρίζεται ο κάτοχος ενός ψηφιακού αντικειμένου και των μεταβιβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Χάρη στην τεχνολογία Blockchain διασφαλίζεται η αυθεντικότητα και η μοναδικότητα του ψηφιακού αντικειμένου, άρα και ο πραγματικός ιδιοκτήτης του.
Στο φυσικό κόσμο η αυθεντικότητα ενός αντικειμένου τέχνης και τα αντίγραφά του είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Στο ψηφιακό όμως κόσμο, που μπορούμε όμως πολύ εύκολα να δούμε, να κατεβάσουμε και να διατηρήσουμε στη συσκευή μας όποιο ψηφιακό αρχείο θέλουμε, πώς ορίζεται η αυθεντικότητα; Αυτό θεωρητικά έρχονται να προσφέρουν τα NFTs, ανοίγοντας μια νέα αγορά για καλλιτέχνες της ψηφιακής τέχνης, μέσω της οποίας μπορούν να πωλήσουν τις δημιουργίες και το περιεχόμενο που παράγουν. Παράλληλα, σε κάθε μελλοντική μεταβίβαση, μέσω του NFT μπορούν να παίρνουν ένα «ποσοστό» μεταπώλησης.
Πολύ γρήγορα η τρέλα των NFTs εξαπλώθηκε από την ψηφιακή τέχνη σε κάθε είδους ψηφιακό περιεχόμενο. Έτσι μέσα σε μόνο λίγους μήνες είδαμε να πωλούνται video αθλητικών αγώνων του NBA, ψηφιακές κάρτες Pokemon, tweets χρηστών, με πιο εντυπωσιακό παράδειγμα το πρώτο tweet από τον ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey και πολλά ακόμη αρχεία (GIF, φωτογραφίες κ.α.) σε ασύλληπτα μεγάλα ποσά.
Εύκολα προκύπτει το ακόλουθο ερώτημα: Γιατί να πληρώσει κάποιος για να αποκτήσει την ιδιοκτησία ενός ψηφιακού αντικειμένου, όταν έχει τη δυνατότητα να το δει όποτε και για όσο θέλει, να το κατεβάσει, να το αποθηκεύσει και να το μοιραστεί χωρίς κάποια χρέωση; Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια πειστική απάντηση.
Με μία εξαίρεση ίσως… Πρόσφατα το γνωστό ροκ συγκρότημα Kings of Leon κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ και σε NFT, σε μια συλλεκτική έκδοσή του στην οποία εκτός από το μοναδικό τίτλο ιδιοκτησίας του άλμπουμ και τα ψηφιακά μουσικά αρχεία του, κάθε αγοραστής θα παραλάβει και μια αριθμημένη έκδοση του άλμπουμ σε βινίλιο και επιπλέον προνόμια στις live εμφανίσεις τους.
Αυτή η κίνηση ενδεχομένως να αποτελέσει και έναν οδηγό για την πραγματική διάσταση του NFT και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν σε καλλιτέχνες αλλά και καταναλωτές. Αντίστοιχες κινήσεις είναι απαραίτητες για να μη χαρακτηριστούν τα NFTs μια ακόμα φούσκα του ψηφιακού κόσμου.