Τα δάση καλύπτουν λίγο πάνω από το 30% της επιφάνειας της γης, ωστόσο αποτελούν το «σπίτι» για τη συντριπτική πλειονότητα των χερσαίων φυτικών και ζωικών ειδών που είναι γνωστά στην επιστήμη. Στις μέρες μας, τα δάση και η βιοποικιλότητα που περιέχουν αντιμετωπίζουν απειλές όπως οι πυρκαγιές, η μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή και άλλα μη βιώσιμα μοντέλα εκμετάλλευσης. Παρά τις όποιες προσπάθειες προστασίας των δασών, κάθε χρόνο ο πλανήτης μας συνεχίζει να χάνει 10 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα δασικών εκτάσεων. Πώς μπορεί ο πλανήτης μας να αντέξει αυτές τις απώλειες σε βάθος χρόνου;
Η τεχνολογία που σήμερα έχει στα χέρια του ο άνθρωπος αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο για να αντιστραφεί αυτή η πορεία. Από την παρακολούθηση της παράνομης αποψίλωσης των δασών, την πρόληψη πυρκαγιών μέχρι την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων, η τεχνολογία έρχεται να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις. Δεδομένα από δορυφόρους, από την τηλεμετρία, φωτογραφίες από πτητικά μέσα αποτελούν τις πρώτες πολύτιμες πληροφορίες που συλλέγονται εύκολα χάρη στην τεχνολογία και ανοίγουν το δρόμο για τη αναδάσωση.
Όπως και στην πρόληψη έτσι και στην αναδάσωση τα drones μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, επιταχύνοντας το ρυθμό της με μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία. Ήδη, σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται drones για να χαρτογραφούν και να εντοπίζουν τα καλύτερα μέρη για αναφύτευση. Στη συνέχεια τα ίδια πτητικά μέσα μπορούν να εκτοξεύουν στο έδαφος σπόρους μαζί με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για υγιή ανάπτυξη των δέντρων. Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία με πολύ χαμηλότερο κόστος και πολύ πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές μεθόδους.
Όμως η τεχνολογία έχει εφεύρει και νέους τρόπους για την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων. Την εμφάνισή τους έχουν κάνει startups που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, αναλύοντας δεδομένα από δορυφόρους και drones, για την πορεία παρακολούθησης της αποκατάστασης αποψιλωμένων εκτάσεων από κοινότητες που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές. Η λύση αυτή ενθαρρύνει τους ίδιους τους ντόπιους να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν τα οικοσύστημά τους.
Από την άλλη πλευρά, νέες πλατφόρμες αποτελούν ολοένα και περισσότερο χρήσιμα εργαλεία για αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινότητες, που θέλουν να μετρούν το αντίκτυπο τους στη βιωσιμότητα. Με την αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, οι νέες εφαρμογές συνδυάζουν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, δορυφόρων και machine learning για να μετρούν το αποτύπωμα άνθρακα της δραστηριότητας αυτών των κοινοτήτων και στην συνέχεια προτείνουν ενέργειες, όπως η δενδροφύτευση, ως αντιστάθμιση του αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους.
Ευφάνταστα παραδείγματα για τη χρήση της τεχνολογίας στο αγώνα της αναδάσωσης αποτελούν και έξυπνοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις αλλά και απευθείας στους πολίτες να επενδύουν σε βιώσιμα έργα, όπως η φύτευση δέντρων, αντισταθμίζοντας το αποτύπωμα άνθρακα της λειτουργίας τους. Τέτοιου είδους εφαρμογές μετατρέπουν τις ενέργειες αυτές σε επενδυτικά προϊόντα, γνωστά ως «γεννήτριες φύσης» και αυτά με τη σειρά τους παρέχουν απόδοση στους επενδυτές με τη μορφή πιστώσεων άνθρακα και άλλων αντισταθμίσεων.
Από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων ο πλανήτης μας έχει χάσει το ένα τρίτο των δασών του. Ο άνθρωπος, ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για αυτές τις απώλειες, μπορεί να αξιοποιήσει με πολλούς τρόπους την τεχνολογία και να ανατρέψει την καταστροφική πορεία. Για το καλό του πλανήτη, αλλά και της ανθρωπότητας.