Ο ρόλος του 5G στη ναυτιλία

Logistics and technology concept. IoT (Internet of Things). Communication network.

Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο. Σταθερά συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες, ενώ το 2021 (σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών) έκλεισε με την Ελλάδα στην πρώτη θέση, καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες έλεγχαν περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας. Επιπρόσθετα, η ελληνική ναυτιλία παραμένει στρατηγικό πλεονέκτημα και για την ελληνική οικονομία, συνεισφέροντας σύμφωνα με την Ένωση περίπου το 7% του ΑΕΠ (17 δισεκατομμύρια ευρώ, άμεσα και έμμεσα) και σχεδόν 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε ένα μεγάλο εύρος οικονομικών κλάδων, η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη (ή επιταχυντή) για την ολική μεταμόρφωσή τους. Βιομηχανίες που σπεύδουν να ασπαστούν τις ανερχόμενες τεχνολογίες πιο γρήγορα από άλλες αποκτούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγει και η ναυτιλία, με το 5G να φαίνεται ότι αποτελεί το επόμενο στοίχημα του κλάδου. Ήδη, από το 2020, όταν η Ελλάδα ετοιμαζόταν να μπει στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς ο ναυτιλιακός κλάδος έδειχνε τόσο να κατανοεί τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η νέα τεχνολογία όσο και να έχει ισχυρό βαθμό ετοιμότητας.

Το 5G προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ναυτιλίας και ευκαιρίες για την αξιοποίησή του σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων: από τα λιμάνια μέχρι τα πλοία, ακόμα και στο ίδιο το φορτίο που μεταφέρεται. Ήδη αρκετά λιμάνια σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να αξιοποιούν το 5G, αυτοματοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας τους. Η φόρτωση και η εκφόρτωση πλοίων και ο τομέας των logistics μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά και να αυξήσουν εντυπωσιακά την ταχύτητα λειτουργίας τους αλλά και το επίπεδο ασφάλειά τους χάρη στο 5G.

Για παράδειγμα, το λιμάνι της Σιγκαπούρης χρησιμοποιεί δεκάδες αυτόνομα οχήματα (με την προοπτική στα επόμενα χρόνια να φθάσουν τα 2.000) για τη μεταφορά των container στους χώρους αποθήκευσης.  

Video: https://www.youtube.com/watch?v=KWQaX00Afhg&t=45s    

Τα δίκτυα 5G μπορούν να φέρουν σημαντικές αλλαγές και για την λειτουργία των ίδιων των πλοίων. Χάρη στην πολύ υψηλή ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες είναι σε θέση να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του πλοίου σε όλα τα επίπεδα, αποκλειστικά και μόνο από τους αισθητήρες που μεταδίδουν πληροφορίες πάνω στο 5G δίκτυο. Νέες δυνατότητες, όπως τα «ψηφιακά δίδυμα» προσφέρουν μια συνολική εικόνα του πλοίου: από πιθανές ζημιές, μέχρι την κατανάλωση καυσίμων ή οποιοδήποτε άλλου σημείου που επηρεάζει την ετοιμότητα, την αξιοπλοΐα και τη μεταφορική ικανότητα ενός καραβιού. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να επέμβουν και να λύσουν πιο γρήγορα οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Με παρόμοιο τρόπο και με αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στα containers, οι εταιρείες μπορούν να έχουν μια αξιόπιστη εικόνα του φορτίου που μεταφέρεται, πριν ξεκινήσει η εκφόρτωσή του στο λιμάνι: πιθανές απώλειες, θερμοκρασία, έκθεση σε αέρα ή και κάποιες άλλες παράμετροι  που μπορούν να επηρεάσουν την «υγεία» ενός πλοίου και την ασφαλή μεταφορά του φορτίου του.

Το 5G κρύβει πολλές ευκαιρίες για να αλλάξει και να βελτιώσει την παραγωγικότητα στον κλάδο της ναυτιλίας. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου η ναυτιλία είναι ένας τομέας πολύ σημαντικός για την οικονομία, οι ευκαιρίες μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο