Οι 5 πιο σημαντικές τεχνολογικές τάσεις για το 2021

Ένα χρόνο πριν κανείς μάλλον δεν θα μπορούσε να προβλέψει την τροπή που πήρε το 2020, αλλά και τις λύσεις που «κλήθηκε» να δώσει η τεχνολογία στη νέα μας κανονικότητα. Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών που υπήρχαν στα χαρτιά ούτως ή άλλως, όμως τις έκανε πράξη πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περιμέναμε.

Με τη συσσωρευμένη πλέον εμπειρία μιας ολόκληρης χρονιάς στο 2021 είναι αναμενόμενο ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα εξακολουθήσει να παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας. Τα διδάγματα ήταν πολλά και παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά (με την έλευση του εμβολίου) η ζωή μας να επανέλθει σε μια ομαλότητα, όμως κάποιες από τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία θα παραμείνουν, καθώς μάθαμε να κάνουμε πολλά πράγματα πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Σ’ αυτό το νέο περιβάλλον, όπως προδιαγράφεται, είναι δεδομένο ότι θα δούμε αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες να ανατέλλουν ή να ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο την παρουσία τους. Κάποιες θα μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε μία κανονικότητα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ενώ κάποιες άλλες θα μας διευκολύνουν να κατανοήσουμε και να πλοηγηθούμε σε μια νέα διαφορετική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ανερχόμενες ψηφιακές τεχνολογίες που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον για το νέο έτος είναι οι παρακάτω:

Τεχνητή νοημοσύνη:

Πόσες και πόσες γραμμές γράφτηκαν για το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική έρευνα, τα ποσοστά μόλυνσης, την επιτυχία των μέτρων και πολλά ακόμα. Με την εξέλιξή της μέσα στη χρονιά, το 2021 αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα πιο ισχυρό εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, χάρη στη βελτίωση των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και τις πληροφορίες που μπορούν να αποκαλύψουν για τη ζωή μας. Τόσο στον τομέα της υγείας όσο και σε αρκετούς ακόμα κλάδους, όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα κληθεί να κατανοήσει τα μοτίβα συμπεριφοράς των πολιτών/καταναλωτών/πελατών.

Ρομποτική, drones και αυτόνομα οχήματα:

Στη διάρκεια της πανδημίας είδαμε την εμφάνιση των πρώτων πειραματικών ρομπότ στον τομέα της φροντίδας, μια εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί πιο έντονα και στην επόμενη χρονιά, ιδίως όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με μέλη της κοινωνίας που είναι πιο ευάλωτα σε μολύνσεις, όπως οι ηλικιωμένοι. Είναι αναμενόμενο ότι θα δούμε να χρησιμοποιούνται ρομποτικές συσκευές για την παροχή νέων καναλιών επικοινωνίας, όπως η 24ωρη βοήθεια στο σπίτι. Αντίστοιχα, επιχειρήσεις και χώροι που θα εξακολουθήσουν να είναι άδειοι και θα απαιτούν συντήρηση αλλά και ασφάλεια, πιθανώς να στραφούν σε εταιρείες ρομποτικής για τέτοιου είδους υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, drones αναμένεται να παίξουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο για την παροχή ζωτικής σημασίας ιατρικής βοήθειας, την παρακολούθηση δημοσίων χώρων για τον κίνδυνο μετάδοσης ιών. Παράλληλα, η εξέλιξη των αυτοκινούμενων οχημάτων αναμένεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερους ρυθμούς με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στα δίκτυα δημόσιων μεταφορών, μια προτεραιότητα τόσο για τους παρόχους υπηρεσιών όσο και για τις πολιτικές αρχές.

Οι on demand, «as a service», πλατφόρμες:

Η παροχή on demand υπηρεσιών, που βασίζονται στο cloud, είναι το κλειδί που έχει ξεκλειδώσει καινοτομίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, που αναφέραμε προηγουμένως. Οι τεράστιες υποδομές μεγάλων ονομάτων, όπως η Google, η Microsoft, η Amazon κ.α. έδωσαν την ευχέρεια σε νέες επιχειρήσεις να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής με λιγότερες επενδύσεις. Ένα τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν το Zoom, που (από μια μικρή υπηρεσία το 2019) το 2020 έφθασε να εξυπηρετεί εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες καθημερινά. Το 2021 αναμένεται να είναι ακόμα πιο συναρπαστικό στο πεδίο αυτό, όπου εκτιμάται ότι θα ανοίξουν περισσότερες ευκαιρίες σε πλήθος εταιρειών.

5G:

Το 3G ξεκλείδωσε το mobile Internet, το 4G έφερε τις υπηρεσίες streaming, το 5G θα ανοίξει ακόμα περισσότερα στο τι είναι δυνατό να πετύχουν οι επιχειρήσεις και να λάβουν ως υπηρεσίες οι καταναλωτές. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των νέων δικτύων 5ης γενιάς θα προσφέρουν στην πράξη πλήθος προηγμένων τεχνολογιών, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Τεχνολογίες, όπως το Augmented ή το Virtual Reality θα λάβουν μια τεράστια ώθηση, cloud πλατφόρμες παιχνιδιών, όπως το Google Stadia ή το GeForce Now της Nvidia θα αναβαθμίσουν την εμπειρία που προσφέρουν στους χρήστες, όπου κι αν βρίσκονται. Όμως το 5G κρύβει ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες στο επιχειρηματικό πεδίο, χάρη στην ευελιξία του δικτύου και το χαμηλό latency. Νέες σύνθετες εφαρμογές μηχανικής μάθησης με real time πρόσβαση σε πηγές Big Data θα οδηγήσουν τον αυτοματισμό σε διάφορα πεδία της παραγωγικής αλυσίδας. Οχήματα και ρομπότ, απομακρυσμένης διαχείρισης θα αναλαμβάνουν βαριές εργασίες που κρύβουν κινδύνους για απώλειες ανθρώπινων ζωών. Χειρουργεία θα μπορούν να εκτελούνται απομακρυσμένα χάρη στην άμεση μετάδοση εικόνας και των εντολών. Οι ευκαιρίες που κρύβει το 5G είναι απεριόριστες και το 2021 αναμένεται να πάρουμε μια πρώτη γεύση από αυτά που είναι ικανό να προσφέρει.

Augmented & Virtual Reality:

Η πανδημία μας έδωσε μια πρώτη εικόνα, φέρνοντας αυτές τις τεχνολογίες στο προσκήνιο με νέες εφαρμογές, κυρίως ψυχαγωγίας. Όμως τόσο το VR όσο και το AR έχουν ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογών, για να αποφύγουμε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις για τη μετάδοση ιών. Σε ιατρικές εξετάσεις εξ αποστάσεως, χάρη στις κάμερες υψηλής ευκρίνειας που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Φανταστείτε μια τέτοια οφθαλμολογική εξέταση μέσω VR λύσης και εν συνεχεία μια άλλη AR εφαρμογή θα μας δίνει μια εικόνα του προσώπου μας με γυαλιά για να επιλέξουμε, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούμε από το σπίτι. Εργαλεία VR και AR θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στο πεδίο της τηλεκπαίδευσης, ενώ επίσης Augmented Reality εργαλεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο