Οι ΑΙ υπερυπολογιστές οικοδομούν το αύριο

Διαθέτουν μια πολύ μεγάλη ταχύτητα και μνήμη, που τους επιτρέπει να εκτελούν τις εργασίες πιο γρήγορα από κάθε άλλη υπολογιστική συσκευή της εποχής. Η ισχύς τους είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τα PC που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Οι υπερυπολογιστές είναι μέρος του σήμερα και ταυτόχρονα οικοδομούν το αύριο.

Παρά το γεγονός ότι επιτελούν σημαντικό έργο, οι υπερυπολογιστές (ή supercomputers) δεν κέρδισαν ποτέ τη δημοσιότητα που τους αναλογεί. Το ευρύ κοινό τούς γνώρισε περισσότερο τη δεκαετία του ‘90, μέσω του supercomputer Deep Blue της IBM. Παρόλο που η δημιουργία τους είχε αρχίσει τρεις δεκαετίες νωρίτερα, η νίκη του Deep Blue τo 1997 σε μια παρτίδα σκάκι επί του κορυφαίου σκακιστή στην ιστορία, Γκάρι Κασπάροφ, ήταν το γεγονός εκείνο που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας και στους υπερυπολογιστές.

Από την πρόγνωση του καιρού έως την κβαντική μηχανική και από την έρευνα για την κλιματική αλλαγή έως τις προσομοιώσεις αεροδυναμικής αεροπλάνων και διαστημικών σκαφών, οι υπερυπολογιστές έπαιξαν, παίζουν και θα συνεχίσουν να παίζουν κρίσιμο ρόλο. Αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για ένα ευρύ φάσμα απαιτητικών εργασιών σε υπολογιστικούς πόρους, μειώνοντας εντυπωσιακά τους χρόνους για την επιτέλεσή τους.

Μπαίνοντας πια στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι οργανισμοί και εταιρείες θα αξιοποιούσαν αυτή την τεράστια υπολογιστική ισχύ και στο συγκεκριμένο πεδίο. Όχι βέβαια όλες, αλλά όσες έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια, καθώς ένας τέτοιος υπολογιστής είναι μια επένδυση δεκάδων έως και εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Κατά συνέπεια, τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft ή η Meta Platforms, που έχουν αυτούς τους πόρους, επενδύουν στα ΑΙ supercomputers, αξιοποιώντας την ισχύ αποκλειστικά για το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κλάδος των υπερυπολογιστών αναμένεται να παρουσιάσει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 9,5% (κατά μέσο όρο) μέχρι το 2026, τροφοδοτούμενος από την ανάγκη για συστήματα που μπορούν να επεξεργάζονται μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων για την εκπαίδευση και λειτουργία μοντέλων ΑΙ. Αυτή η νέα άνθηση του κλάδου είναι αποτέλεσμα και της ανάγκης των εταιρειών και οργανισμών να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και οι ΑΙ υπερυπολογιστές είναι ένα σημαντικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Αν θέλαμε να περιγράψουμε με μια φράση τους ΑΙ υπερυπολογιστές θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα supercomputer ειδικού και πολύ συγκεκριμένου σκοπού. Ένας υπολογιστής, που επιτρέπει σε οργανισμούς και εταιρείες να επιταχύνουν την ανάπτυξη ΑΙ μοντέλων και κατ’ επέκταση να υλοποιήσουν πολύ πιο γρήγορα την απαραίτητη έρευνα και εκπαίδευση για να λανσάρουν στη συνέχεια υπηρεσίες και λύσεις που βασίζονται στο ΑΙ.

Χαρακτηριστικά, δύο χρόνια πριν η Microsoft ανακοίνωσε το δικό της ΑΙ υπερυπολογιστή, ο οποίος σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις σχεδιάστηκε ειδικά για να εκπαιδεύει τα μοντέλα AI της εταιρείας πάνω στην πλατφόρμα Azure. Πολύ μεγαλύτερο είναι το εύρος της αξιοποίησης του AI supercomputer από τη Meta Platforms, που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μιας σειράς συστημάτων σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας: από αλγόριθμους εποπτείας του περιεχομένου (π.χ. ο εντοπισμός ρητορικής μίσους σε Facebook και Instagram) έως υπηρεσίες Augmented Reality, καθώς και στο μελλοντικό σχεδιασμό εμπειριών για το metaverse. Από την άλλη πλευρά, η Nvidia επενδύει στους AI υπερυπολογιστές για να βοηθήσει το έργο της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας στην Αγγλία, ώστε να επιταχύνουν την επανάσταση της ψηφιακής βιολογίας, ενισχύοντας τη βιομηχανία βιοεπιστημών της χώρας.

Είναι αναμφισβήτητο πως οι AI υπερυπολογιστές οικοδομούν το αύριο σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης καθημερινότητας.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο