Οι απαραίτητες δεξιότητες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη, Big Data, αυτοματοποίηση μπαίνουν όλο και πιο έντονα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας τόσο το επιχειρηματικό μοντέλο τους όσο και το εργασιακό περιβάλλον. Ναι, οι τεχνικές γνώσεις και οι ικανότητες πάνω στην «επιστήμη των δεδομένων» αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τους εργαζόμενους, όμως την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να αγνοείται και ο ανθρώπινος παράγοντας στον εργασιακό τομέα.  Αυτό το σύνολο δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που η διαρκής αυτοματοποίηση, δεν μπορεί να αγγίξει.

Σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και τα υπολογιστικά συστήματα, αναλαμβάνουν να φέρνουν εις πέρας όλο και περισσότερες αυτοματοποιημένες πτυχές της εργασίας, το σύνολο ανθρώπινων δεξιοτήτων θεωρείται ολοένα και μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας. Σε μια εποχή που το ανθρώπινο έργο θα ψηφιοποιείται, η εργασία των ανθρώπων αναμένεται να γίνει πιο ανθρώπινη, προσφέροντας πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) απαραίτητων για τους εργαζόμενους.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του σύμβουλου σε επιχειρήσεις και συγγραφέα του βιβλίου «Τεχνητή Νοημοσύνη στην πράξη», Bernard Marr, σε πρόσφατο άρθρο του. Μολονότι δεν διαφωνεί ότι ο εργαζόμενος στο μέλλον θα πρέπει να αναπτύσσει μια βασική κατανόηση σημαντικών τεχνολογιών, όπως τα Artificial Intelligence (ΑΙ), Blockchain και Internet of Things, ωστόσο προσθέτει ότι, η κριτική σκέψη και ικανότητα του ανθρώπου παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες, στην επαγγελματική ανέλιξη τους. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι: «Οι άνθρωποι μελλοντικά θα πρέπει να εργαστούμε παράλληλα με μηχανές και συστήματα AI, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσουμε δεξιότητες που δεν έχουν οι μηχανές, όπως η δημιουργικότητα, η οποία είναι εγγενώς ανθρώπινη. Ως άνθρωποι, έχουμε την ικανότητα να φανταστούμε νέους κόσμους, να εφεύρουμε νέες λύσεις, να ονειρευτούμε νέες ιδέες και ένα οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο. Επίσης, έχουμε αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη. Μπορούμε να αναγνωρίζουμε, να ελέγχουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, μια δεξιότητα ζωτικής σημασίας. Αντίστοιχα, εξίσου σημαντικές είναι οι ηγετικές δεξιότητες, η ικανότητά μας να εμπνέουμε και να βοηθούμε τους άλλους να γίνουν οι καλύτεροι που μπορούν να είναι».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω τις σκέψεις του Bernard Marr, ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού Alibaba Jack Ma, υποστηρίζει ότι οι ένα σύνολο οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) είναι κρίσιμο και αναγκαίο να καλλιεργηθούν στα πρώτα στάδια της βασικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2019, υπογράμμισε την ανάγκη άρτιας και σφαιρικής εκπαίδευσης των παιδιών σε ποικίλα πεδία και με ποικίλες μεθόδους, ενσωματώνοντας και εξελίσσοντας μεθόδους εκπαίδευσης από το παρελθόν στο σήμερα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πώς  «Δεξιότητες και αξίες, όπως η πίστη, η ανεξάρτητη σκέψη, η ομαδική εργασία, το ενδιαφέρον για τους άλλους πάντα θα καθορίζουν τη διαφορετικότητα μεταξύ ανθρώπων και μηχανών».

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί, επιφέρουν καθοριστικές αλλαγές στον χώρο εργασίας. Αξιοποιώντας αυτές τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, δίνεται η δυνατότητα για ανάπτυξη και καλλιέργεια μοναδικών ανθρώπινων οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills), δυνατότητων, που θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές για το μέλλον της εργασίας.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο