Οι καλύτερες εφαρμογές τρεξίματος για αρχάριους

Το τρέξιμο είναι ο πιο απλός (όχι ο πιο εύκολος απαραίτητα) τύπος άσκησης. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, μια αθλητική φόρμα και το προσωπικό κίνητρό μας αρκούν για να ξεκινήσουμε το τρέξιμο στους δρόμους της πόλης που ζούμε, στο αλσύλλιο της γειτονιάς μας, στις πιο κοντινές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει το κίνητρο: για κάποιους, εν όψει καλοκαιριού είναι να χάσουν τα δύο κιλά που πήραν το χειμώνα, για άλλους να βελτιώσουν τη φυσική κατάστασή τους, ενώ οι λίγο πιο προχωρημένοι θα θέσουν τον πήχη στο χρόνο και στην κατάκτηση των ρεκόρ στις διαδρομές τους.

Η τεχνολογία και οι σύγχρονες εφαρμογές άθλησης και ευεξίας έρχονται να υπηρετήσουν και αυτήν την ανάγκη μας. Τα σύγχρονα wearables, smartwatches και smart bands, σε συνδυασμό με τα apps που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στα smartphones μπορούν να μας βοηθήσουν στους στόχους που θέλουμε να κατακτήσουμε, χάρη στα προηγμένα χαρακτηριστικά που διαθέτουν. Από τα χιλιόμετρα που κάνουμε, το χρόνο που χρειαζόμαστε, μέχρι πιο αναβαθμισμένη πληροφορία, όπως ο ρυθμός μας, η μέση και στιγμιαία ταχύτητα, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά υγείας, οι εφαρμογές προσφέρουν όλα όσα χρειαζόμαστε για να βάλουμε τα αθλητικά μας παπούτσια και να βγούμε έξω.

Με μια βόλτα στα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες τέτοιες εφαρμογές, που υπόσχονται να κάνουν την άσκησή σας πιο εύκολη με την πληροφορία που μπορούν να προσφέρουν. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι το Runkeeper, το Strava ή το Map my Run, ενώ πολύ καλά apps άσκησης προσφέρουν σχεδόν όλα τα μεγάλα αθλητικά brands.

Κάποια από τα παραπάνω είναι τόσο εξειδικευμένα που διατηρούν όλες τις λεπτομέρειες από την προπόνησή σας. Ρυθμός άσκησης, απόσταση που διανύσατε, χαρτογράφηση διαδρομών, μεταβολές στο υψόμετρο, συνολικός χρόνος άσκησης, πρόοδος στην επίτευξη στόχων, θερμίδες που κάψατε περιλαμβάνονται στις πάμπολλες μετρήσεις και στην αναφορά της δραστηριότητάς σας. Κάποια άλλα έχουν πιο έντονο το στοιχείο της κοινωνικότητας και το διαμοιρασμό πληροφορίας με άλλους χρήστες. Μέσα από κοινούς διαγωνισμούς για όλους τους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο του κατακτητή μιας διαδρομής, πετυχαίνοντας τον καλύτερο χρόνο. Ανάμεσά τους θα βρείτε επίσης και apps που προτείνουν συγκεκριμένες, χαρτογραφημένες διαδρομές σε όλο τον κόσμο, από άλλους χρήστες και σας καθοδηγούν σ’ αυτές όταν τις δοκιμάστε, ενώ πολλές από αυτές είναι και βαθμολογημένες. Σε όλα βέβαια τα παραπάνω παρέχονται και μετρήσεις υγείας, όπως π.χ. ο καρδιακός παλμός, όπως επίσης και η ευχέρεια διαμοιρασμού της δραστηριότητας στα social media που συμμετέχουμε.

Αφήσαμε για το τέλος το Charity Miles που είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου τα χιλιόμετρα που καλύπτετε τρέχοντας μετατρέπεται σε δωρεά από έναν από τους εταιρικούς χορηγούς της εφαρμογής. Σκεφτείτε δηλαδή ότι τρέχετε για καλό σκοπό.

Τώρα πια δε σας λείπει τίποτα για να ξεκινήσετε το τρέξιμο. Οι εφαρμογές θα δώσουν ζωή στο κίνητρο που ζητούσατε για να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο