«H αναγκαιότητα είναι η μητέρα των εφευρέσεων», λέει μια γνωστή παροιμία και μια τέτοια ανάγκη δημιούργησε η πανδημία, επιταχύνοντας ή φέρνοντας στο προσκήνιο καινοτόμες ιδέες στον κλάδο της τεχνολογίας. Ανάλογες εξελίξεις ζήσαμε ήδη στο 2021 και κάτι παρόμοιο φαίνεται πως θα ζήσουμε και τη νέα χρονιά. Σχέδια και ιδέες που βρίσκονταν στο εργαστήριο ή σε μια δοκιμαστική φάση αναμένεται «να βγουν από το συρτάρι» και να δοκιμαστούν από το ευρύ κοινό. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές τάσεις που όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2022.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Μας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο και τα επόμενα, όσο οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης θα γίνονται όλο και πιο σύνθετες. Από την κυβερνοασφάλεια μέχρι τον κλάδο της υγείας και από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τα αυτόνομα αυτοκίνητα, η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει συνεχώς τη σφαίρα επιρροής της, ακουμπώντας όλο και περισσότερους τομείς. Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αγγίξει τα 360 δισ. δολάρια μέχρι το 2028, η αξία της δηλαδή θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του 2020. Εκτιμήσεις που αποδεικνύουν τις τεράστιες προσδοκίες και προοπτικές της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Metaverse: Φέτος ήταν η χρονιά της γνωριμίας με τον όρο, το 2022 αναμένεται να αποτελέσει ένα έτος σημαντικών εξελίξεων. Ο όρος ήρθε στο προσκήνιο μετά τις εξαγγελίες του Facebook, για τη μετεξέλιξή του στο μέλλον σε μια Metaverse εταιρεία, ενώ κολοσσοί από τον κλάδο της τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Google, η Nvidia και πολλοί ακόμα δεν έχουν κρύψει τα φιλόδοξα πλάνα τους για το «μετασύμπαν». Μαζί τους και άλλα γνωστά ονόματα, όπως η Nike, η Adidas, η Match, με κινήσεις που δείχνουν ότι το Metaverse δεν είναι ένα πεδίο που απασχολεί αποκλειστικά τις εταιρείες τεχνολογίας. H Nike για παράδειγμα προχώρησε στο λανσάρισμα ψηφιακών sneakers, ενώ έχει ήδη προσλάβει σχεδιαστές virtual υλικού, με αντικείμενο τον επαναπροσδιορισμό του ψηφιακού κόσμου της εταιρείας. Η Gucci πούλησε μέσω δημοπρασίας το NFT ενός τετράλεπτου βίντεο για 25.000 δολάρια. Το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό και μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να πάρουμε μια πρώτη γεύση.
Cloud Computing: Με την πανδημία να συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια της», ακόμα και οι πιο σκεπτικές εταιρείες μεταβαίνουν σταδιακά από τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους στο cloud computing. Όλοι οι ειδικοί από τον κλάδο της τεχνολογίας εκτιμούν ότι το cloud computing θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων το 2022, καθώς γίγαντες, όπως η Microsoft και η Amazon αναμένεται να αναπτύξουν τις υποδομές που προσφέρουν στις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την ασφάλεια των cloud υπηρεσιών που προσφέρουν. Το cloud computing έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού οι δύο παραπάνω εταιρείες έχουν εξαγγείλει σημαντικές επενδύσεις και για τη χώρα μας. Η Microsoft θα δημιουργήσει ένα data center που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ η Amazon μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την υλοποίηση και στην Ελλάδα ενός από τα πρώτα local zones εκτός ΗΠΑ.
Παγκοσμίως και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αγορά του cloud computing αναμένεται να πλησιάσει το 1 τρισ. δολάρια το 2026.
3D printing: Με την πανδημία να κάνει επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το 3D printing αναδείχθηκε ως μια τεχνολογία που θα μπορέσει να προσφέρει σημαντικές λύσεις. Ναι, στην παρούσα φάση το 3D printing έχει αρκετούς περιορισμούς, όπως η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκτυπωτών και το υψηλό κόστος των πρώτων υλών. Όμως, καθώς το κόστος (εκτυπωτών και υλικών) θα μειώνεται, θα ανοίγει η ευκαιρία για τη χρήση των 3D εκτυπωτών για επαγγελματικούς και παραγωγικούς σκοπούς σε διάφορους κλάδους. Ήδη με σχεδόν δεδομένη την απειλή της στεγαστικής κρίσης (3 δισ. άνθρωποι θα χρειαστούν καλύτερη στέγαση μέχρι το τέλος της δεκαετίας) το 3D παρουσιάζεται ως η τεχνολογία εκείνη που θα προσφέρει λύση στο πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, ίσως δεν είμαστε καθόλου μακριά ακόμα και από το σημείο που ο τελικός καταναλωτής θα έχει ένα 3D εκτυπωτή στο σπίτι για να τυπώνει τα προϊόντα που θέλει να αποκτήσει.