Οι πιο σημαντικές τάσεις από το Mobile World Congress

Xinhua/Zheng Huansong

Για ακόμη μια χρονιά, η έκθεση Mobile World Congress, μια από τις κορυφαίες εκθέσεις κινητής τηλεφωνίας, μας έδωσε μια φουτουριστική εικόνα από το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Το υψηλού κύρους και ενδιαφέροντος event επέστρεψε δριμύτερο μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον αρκετά διαφορετικό από αυτό στο οποίο είχε λάβει χώρα η τελευταία πλήρης διοργάνωση το 2019.

Στις μέρες μας, η πανδημία έχει διαμορφώσει νέες προτεραιότητες, νέες καταναλωτικές και εργασιακές συνήθειες, επιτάχυνε την διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ έφερε στην επιφάνεια νέες αναδυόμενες τεχνολογίες. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό άλλαξαν και οι προτεραιότητες των εταιρειών: φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση του αποτυπώματος που αφήνουν στο περιβάλλον, μείωση του κόστους ενέργειας, νέα υβριδικά μοντέλα εργασίας, συνιστούν μερικές μόνο από τις αλλαγές κατεύθυνσης. Αναμενόμενα λοιπόν, το Mobile World Congress της Βαρκελώνης αποτέλεσε ένα καθρέφτη αυτών των εξελίξεων.

Στην έκθεση συμμετείχε και η Deutsche Telekom με δικό της booth και την Claudia Nemat, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τεχνολογία και την Καινοτομία, να παρουσιάζει τους τρόπους που ο Όμιλος διαμορφώνει τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.

 Πράσινα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και 6G δίκτυα

Για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η αειφορία είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Η επέκταση των 5G δικτύων πρέπει να συνοδεύεται από τη μετάβαση σε «πράσινους» σταθμούς βάσης που καταναλώνουν ανακυκλώσιμη ενέργεια. Κατασκευαστές εξοπλισμού, έδειξαν στη Βαρκελώνη την ετοιμότητά τους, παρουσιάζοντας «πράσινες» λύσεις, που οι πάροχοι κινητής αναμένεται να υιοθετήσουν το επόμενο διάστημα.

Η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, χωρίς απώλειες στην αποδοτικότητα των δικτύων όμως απαιτεί και τη συνεργασία συνολικά του κλάδου. Χαρακτηριστικά, στελέχη της αγοράς σημείωναν στις δηλώσεις τους ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους παρόχους να μοιράζονται περιπτώσεις χρήσης και βέλτιστες πρακτικές.

Εκτός της βιωσιμότητας η τηλεπικοινωνιακή αγορά ξεκινάει και τις πρώτες της κινήσεις για  το επόμενο βήμα της εξέλιξής της. Οι εταιρείες, όπως ειπώθηκε στο Mobile World Congress, ξεκινούν την προετοιμασία για το σχεδιασμό των 6G δικτύων, θέτοντας τις πρώτες βάσεις. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της προέδρου της Federal Communications Commission (FCC), Jessica Rosenworcel, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το 6G άμεσα και να αναπτυχθούν καινοτόμες πολιτικές διαχείρισης φάσματος. Ο δρόμος βέβαια θα είναι μακρύς, είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, όμως η αγορά ξεκινάει να συζητάει πλέον το επόμενο βήμα της. Είναι βέβαιο ότι τα 6G δίκτυα θα μας απασχολήσουν έντονα στις επόμενες διοργανώσεις.

Επαυξημένη πραγματικότητα

Metaverse, Augmented Reality, Virtual Reality, όλοι οι τομείς αυτού που ευρύτερα ονομάζεται Extended Reality (XR) βιώνουν μια τεράστια ανάπτυξη, με την αγορά να εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα αγγίζει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το κόστος των XR συσκευών μειώνεται συνεχώς (ακόμα και κάτω από τα 300 δολάρια), αυξάνοντας με τη σειρά τους τις ευκαιρίες εμπειρίας χρήσης για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα οι εταιρείες βελτιώνουν σημαντικά κομμάτια του παζλ, όπως η ασφάλεια και οι διαθέσιμες υπηρεσίες. Τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία (Νότιο Κορέα, Κίνα, ακόμα και Ταϋλάνδη) ηγούνται στην ανάπτυξη υπηρεσιών VR και AR.

Το NFT, ένας όρος που γνωρίσαμε στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, συζητήθηκε έντονα και κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου του οίκου Sotheby’s, ο οποίος ανέφερε ότι μέσα στο 2021 ανταλλάχθηκαν 8 εκατομμύρια NFT ψηφιακά αντικείμενα, σε σύγκριση με τα 50.000 αντικείμενα που πουλήθηκαν από το «δικό του οίκο».

Έμφαση στην αυτονομία και την ταχεία φόρτιση των συσκευών

Τα smartphones αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της έκθεσης, με αρκετές εταιρείες να παρουσιάζουν τα νέα τους μοντέλα, που αναμένεται να λανσάρουν τους επόμενους μήνες. Καλύτεροι επεξεργαστές, βελτιωμένες κάμερες, περαιτέρω ενσωμάτωση ΑΙ λειτουργιών ήταν μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά που είδαμε και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ωστόσο, η πιο σημαντική τάση στα smartphones ήταν σίγουρα η εντυπωσιακή βελτίωση που προσφέρουν στον τομέα της αυτονομίας και κυρίως της ταχείας φόρτισης. Χαρακτηριστικά ξεχώρισαν εταιρίες που παρουσίασαν τεχνολογίες φόρτισης 150W και 240W, οι οποίες προσφέρουν πλήρη φόρτιση, ακόμα και σε λιγότερα από δέκα λεπτά. Τα πρώτα μοντέλα που θα διαθέτουν αυτές τις νέες τεχνολογίες (τουλάχιστον στα 150W) αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα μέσα στην Άνοιξη.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο