Οι πιο σημαντικές τεχνολογικές τάσεις για το 2023

Βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση μιας ακόμα χρονιάς έχει πάντα ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτά που θα φέρει η επόμενη. Ιδιαίτερα για τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας, οι τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν μέσα στο 2023 θα επηρεάσουν εμάς ως καταναλωτές, αλλά και τα στελέχη των επιχειρήσεων και τη στρατηγική τους.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι τεχνολογικές τάσεις που αναμένεται να μας απασχολήσουν τους επόμενους δώδεκα μήνες, ξεκινώντας από την ανάγκη για περισσότερη βιώσιμη τεχνολογία. Η χρήση βιώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών και η κατασκευή πιο ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων αναμένεται να αποτελέσουν δύο από τους βασικούς άξονες των εταιρειών τεχνολογίας στις συσκευές που προσφέρουν. Άλλωστε οι καταναλωτές πλέον απαιτούν να γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες για κρίσιμα σημεία της παραγωγής, ακόμα και της διανομής προϊόντων, τα οποία προσμετρούνται στην τελική επιλογή τους στο ράφι του καταστήματος ή του eshop. Η βιώσιμη τεχνολογία αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο για σημαντικές αποφάσεις των εταιρειών, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας άμεσα τη στρατηγική τους.

Το 2023 αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής για το metaverse, καθορίζοντας την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει για τα επόμενα χρόνια. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας το «μετασύμπαν» θα είναι μια αγορά 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το στοίχημα είναι μεγάλο για τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομία συνολικά, οπότε μέσα στην επόμενη χρονιά θα πρέπει να δούμε κάποια πρώτα ψήγματα από τη νέα καθηλωτική εμπειρία που υπόσχεται. Ήδη αρκετές εταιρείες κολοσσοί αναπτύσσουν metaverse πλατφόρμες, ο νέος εικονικός κόσμος διαμορφώνεται και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο 2023.

Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται και για την τεχνολογία Blockchain, καθώς εταιρείες και οργανισμοί προχωρούν στη δημιουργία αποκεντρωμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Η χρήση του Blockchain αναμένεται να επιταχυνθεί στο επόμενο διάστημα, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο και στον τομέα της διαφάνειας. Όχι μόνο στο επίπεδο της βιώσιμης τεχνολογίας που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά και στο brand loyalty για επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους. Η ανάπτυξη του Blockchain αναμένεται να επηρεάσει και το πεδίο των NFTs, για τα οποία υπάρχει η προσδοκία ότι θα δούμε πιο χρηστικές λύσεις, σε σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Τα NFTs θα μπορούσαν να είναι τα κλειδιά με τα οποία ξεκλειδώνουμε νέες εμπειρίες (π.χ. ένα εισιτήριο NFT με πρόσβαση στα παρασκήνια και αναμνηστικά), μια νέα πτυχή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη αποδοχή τους.

Ήδη ο ψηφιακός με τον φυσικό κόσμο έρχονται όλο και πιο κοντά και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο 2023. Τα Digital Twins και η 3D εκτύπωση μπορούν να αποτελέσουν τους δύο πόλους που θα γεφυρώσουν αυτούς τους δύο

κόσμους. Από τη μία πλευρά οι εικονικές προσομοιώσεις πραγματικών διαδικασιών, λειτουργιών ή προϊόντων και η δοκιμή νέων ιδεών σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Μετά από τις δοκιμές στον εικονικό κόσμο, η τρισδιάστατη εκτύπωση δίνει την ευχέρεια ταχύτερης παραγωγής τους στον πραγματικό κόσμο. Μια τέτοια αλυσίδα δοκιμής και κατασκευής εξαρτημάτων ακολουθούν ήδη οι ομάδες της Formula 1 συλλέγοντας δεδομένα κατά τη διάρκεια των αγώνων, εκτελώντας σενάρια στον ψηφιακό κόσμο και εκτυπώνοντας 3D ανταλλακτικά σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών.

Το 2023 αναμένεται να είναι μια ακόμα συναρπαστική χρονιά στον τομέα της εξέλιξης της τεχνολογίας. Άλλες ιδέες θα επιτύχουν, άλλες θα αποτύχουν, παράγοντας όμως σημαντική πληροφορία και πυροδοτώντας ίσως αλλαγές που θα μας απασχολήσουν για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο